Război în Ucraina, ziua 1091: Rusia acuză că ucrainenii au lovit o conductă majoră pentru piața mondială a petrolului / Putin, dispus să negocieze cu Zelenski dacă e „necesar” / Miza ascunsă a Phenianului în războiul din Ucraina

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat marți că drone ucrainene au atacat o conductă din Rusia prin care trece aproximativ 1% din țițeiul lumii, o lovitură care, potrivit acestuia, ar putea perturba fluxurile către piețele mondiale și ar putea afecta companiile americane, transmite Reuters. Declarația vine după ce Caspian Pipeline Consortium (CPC) a spus luni că o instalație de transport de țiței, stația Kropotkinskaya din sudul regiunii Krasnodar, a fost lovită de mai multe drone încărcate cu explozibil, fiind scoasă din funcțiune și că petrolul trece cu debit redus prin conducta Tengiz-Novorossiysk, ocolind stația de pompare.
Evenimentele de marți, ziua 1091 a războiului din Ucraina, LIVE:
Țările Uniunii Europene (UE) pregătesc un pachet de ajutor militar în valoare de cel puțin 6 miliarde de euro pentru Ucraina, încercând astfel să consolideze poziția strategică a Kievului în contextul discuțiilor cu Rusia inițiate de către Washington, a scris marți Politico, citând trei diplomați ai blocului comunitar.
„Cred că am puterea de a pune capăt acestui război”. Primele declarații ale Trump, după negocierile purtate cu Rusia
Președintele american Donald Trump a respins marți îngrijorarea Kievului cu privire la faptul că țara devastată de război a fost exclusă de la negocierile americano-ruse din Arabia Saudită și a declarat că el nu se va opune europenilor dacă aceștia doresc să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina.
Macron: „Rusia este o amenințare existențială pentru europeni”. Care sunt planurile Franței pentru Ucraina
Rusia reprezintă o ameninţare existenţială pentru europeni, având în vedere acţiunile pe care le întreprinde în diverse domenii, a declarat marţi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron într-un interviu acordat presei regionale.
În sprijinul afirmaţiei sale el a enumerat inclusiv manipularea informaţilor sau a proceselor electorale, dând exemplul României.
Premieră pe câmpul de luptă, anunțată de armata ucraineană: Rar obuzier nord-coreean Koksan M-1978, distrus în Luhansk — VIDEO
Forțele ucrainene au lovit și au distrus un obuzier autopropulsat nord-coreean Koksan pe frontul de est, în Luhansk. Gruparea de forțe Hortiția („Est”), responsabilă cu defensiva pe acest front, afirmă că e prima dată de la începutul conflictului când un obuzier nord-coreean М-1978 Koksan a fost lovit de o dronă ucraineană.
Ucraina acuză echipa lui Trump că îi „alimentează apetitul lui Putin”
Negocierile administrației lui Donald Trump cu Rusia fără participarea Ucrainei și a europenilor nu vor face decât să „alimenteze apetitul” lui Vladimir Putin, a declarat marți un înalt responsabil ucrainean pentru agenția France Presse.
Macron confirmă o nouă reuniune la Paris privind Ucraina
Miza ascunsă a Phenianului în războiul din Ucraina, dezvăluită de șeful spionajului militar de la Kiev
Coreea de Nord participă la războiul Rusiei împotriva Ucrainei pentru a dobândi experiență de luptă și pentru a-și moderniza tehnologia militară, a declarat șeful serviciului ucrainean de informații militare (HUR), generalul Kirilo Budanov, într-un interviu publicat în presa sud-coreeană.
Președintele francez Emmanuel Macron a confirmat că va găzdui miercuri o nouă reuniune privind Ucraina, „cu mai multe state europene și non-europene”.
De asemenea, liderul francez a declarat că Donald Trump „poate relua un dialog util” cu Vladimir Putin, într-un interviu acordat ziarelor regionale franceze, potrivit Sky News.
Macron a adăugat că Parisul „nu se pregătește să trimită trupe la sol” pe frontul ucrainean, dar că Marea Britanie și Franța iau în considerare desfășurarea de „experți sau chiar trupe, în termeni limitați, în afara oricărei zone de conflict”.
Zelenski şi-a amânat vizita în Arabia Saudită pentru a nu da „legitimitate” întâlnirii SUA-Rusia
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a amânat vizita în Arabia Saudită pentru a nu da „legitimitate” întâlnirii de marţi dintre oficialii americani şi cei ruşi de la Riad, au declarat pentru Reuters două surse familiare cu această chestiune.
Danemarca va anunţa un plan „masiv” de reînarmare. Mette Frederiksen: „Este mai rău decât în timpul Războiului Rece”
Danemarca va anunţa miercuri un plan masiv de reînarmare a armatei sale, în contextul ameninţării crescânde reprezentate de Rusia, a anunţat marţi premierul Mette Frederiksen.
Niciun detaliu referitor la sumă nu a fost divulgat, dar, potrivit postului public danez DR, guvernul urmează să anunţe crearea unui fond în valoare de 50 de miliarde de coroane daneze (6,8 miliarde euro) pentru cheltuieli de apărare suplimentare în 2025-2026.
Munchen – Paris – Riad. Ultimele zile ale noului joc de putere inițiat de Trump. „Viitorul UE se joacă la ruleta rusească” – afirmă istoricul Armand Goșu
Singura certitudine a negocierilor de la Riad între Sua și Rusia este, deocamdată, spargerea unității Occidentului, pe linia Atlanticului, speculată de ministrul rus de Externe. De acum încolo, Serghei Lavrov se va poziționa public pe aliniamentele propagandei americane anti-UE, ca să-i facă plăcere echipei lui Trump. Fisurile în alianța dintre SUA și Europa nu se limitează însă la Ucraina. Comerțul și, mai ales, ideologia vor contribui și ele la răcirea relațiilor. Într-un amplu articol în Contributors.ro, istoricul Armand Goșu face o radiografie a ultimelor zile ale noului joc de putere inițiat de Trump în relațiile cu Europa, Rusia și Ucraina.
Grupurile pro-europene din Parlamentul European cer menținerea sprijinului UE pentru Ucraina, indiferent de deciziile SUA
Liderii grupurilor politice pro-europene din Parlamentul European, respectiv popularii (PPE), social-democrații (S&D), liberalii (Renew) și Verzii, au estimat marți că UE „nu se mai poate baza deplin pe Statele Unite pentru a-și apăra valorile și interesele” și au îndemnat la menținerea sprijinului european pentru Ucraina în războiul cu Rusia, indiferent de ceea ce va face Washingtonul sub conducerea președintelui Donald Trump.
„În lumina noii realități geopolitice, a incertitudinii sale și a amenințărilor în creștere, este timpul ca Europa să avanseze în propria sa securitate. Europa nu se mai poate baza deplin pe Statele Unite pentru a-și apăra valorile și interesele, inclusiv pentru sprjinirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, afirmă liderii celor patru grupuri politice într-o declarație comună.
Această nouă realitate, se arată în declarație, ar trebui să impulsioneze UE să susțină în continuare Ucraina și să investească într-o arhitectură de securitate și apărare „mai eficientă și mai integrată”. „Împreună, trebuie să ne asigurăm că Ucraina se află în cea mai puternică poziție militară posibilă atunci când încep negocierile de pace”, argumentează semnatarii continuarea ajutorului militar oferit Kievului, susținând de asemenea că securitatea Ucrainei „este securitatea Europei”. (Agerpres)
Ambasada SUA în Rusia a salutat marţi eliberarea în urmă cu o zi a unui american aflat în detenţie în Rusia, declarând că speră că Moscova va proceda la fel şi în cazul altor doi cetăţeni americani.
Eliberarea lui Kalob Wayne Byers, un american de 28 de ani arestat pe un aeroport din Moscova pentru că transportase dulciuri cu canabis, a avut loc chiar înaintea discuţiilor ruso-americane din Arabia Saudită menite să relanseze relaţiile bilaterale.
„Ruşii l-au remis pe Kalob Byers după câteva zile, ceea ce este un gest apreciat”, a salutat ambasada SUA. „Sperăm că vor avea în vedere acelaşi lucru pentru Stephen Hubbard şi Ksenia Khavana (Karelina)”, alţi doi cetăţeni americani aflaţi în detenţie în Rusia şi condamnaţi la pedepse grele de închisoare, a adăugat ambasada.
Mai mulţi americani se află în continuare în închisori din Rusia, Washingtonul denunţând „luări de ostatici” pentru obţinerea eliberării unor ruşi încarceraţi în Occident. (AFP)
Duda spune că a primit asigurări că SUA nu își vor reduce numărul de trupe în Europa de Est
Președintele Poloniei spune că a primit asigurări de la SUA că nu își vor reduce numărul trupelor în Europa de Est
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat marți că oficiali americani l-au asigurat că Washingtonul nu intenționează să își reducă numărul de trupe din Europa de Est.
Duda a făcut aceste declarații după întrevederea avută la Varșovia cu trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina, generalul Keith Kellogg.
Franța convoacă miercuri un al doilea summit de urgență pe tema Ucrainei
Franța intenționează să organizeze miercuri o a doua reuniune de urgență pentru a discuta despre Ucraina și securitatea europeană, dar a invitat de această dată și alte țări europene care nu au fost prezente la summitul de la începutul săptămânii, dar și Canada, stat membru NATO, au declarat marți surse diplomatice pentru agenția de presă Reuters. Ulterior, președintele Emmanuel Macron a confirmat noul summit de la Paris.
Un rus acuzat că a vrut să se alăture armatei ucrainene, condamnat la 13 ani de închisoare
Un tribunal din regiunea rusă Murmansk (nord) l-a condamnat la 13 ani de închisoare pe un rus găsit vinovat de „înaltă trădare”, pentru că ar fi contactat un recrutor al armatei ucrainene, a anunțat marți Serviciul federal de securitate al Rusiei (FSB).
Lavrov susține că România și alte țări UE au revendicări teritoriale față de Ucraina. „Politicienii români au vorbit despre asta”
Mai multe țări europene, îndeosebi România, încep să spună că au revendicări teritoriale față de Ucraina, a declarat marți ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.
Fox News: Planul Rusia-SUA include noi alegeri în Ucraina ca etapă-cheie în soluționarea conflictului
Statele Unite și Rusia au elaborat un plan de pace pentru Ucraina, care include organizarea de noi alegeri ca etapă-cheie în soluționarea conflictului, potrivit corespondentei Fox News la Casa Albă, Jacqui Heinrich.
Planul are trei etape: „o încetare a focului, alegeri în Ucraina, apoi semnarea unui acord final”.
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat marți în cadrul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) că Beijingul sprijină toate eforturile care conduc la discuții de pace privind războiul din Ucraina, relatează Reuters.
Atacul ucrainean asupra oleoductului CPC va reduce exporturile de petrol din Kazahstan cu 30%, timp de două luni – estimări rusești
Exporturile de petrol ale Kazahstanului prin conducta sa principală CPC ar putea fi reduse cu 30%, timp de până la două luni, din cauza daunelor provocate de un atac cu drone ucrainene, a anunţat marţi operatorul rus al conductelor.
Zelenski denunță „discuții despre Ucraina, fără Ucraina”
În timp ce SUA și Rusia discutau în Arabia Saudită, președintele ucrainean Zelenski se afla în Turcia, alături de președintele Erdogan, amintește BBC, punctând principalele declarații ale liderului de la Kiev.
- Zelenski a insistat că Ucraina trebuie să fie implicată în orice fel de discuții de pace: „Ucraina, Europa în sens larg – și aceasta include Uniunea Europeană, Turcia și Marea Britanie – ar trebui să fie implicate în discuții și în dezvoltarea garanțiilor de securitate necesare cu America”.
- „Vrem ca totul să fie corect și astfel încât nimeni să nu decidă nimic pe la spatele nostru… Nu am fost invitați la acea întâlnire ruso-americană din Arabia Saudită. A fost o surpriză pentru noi la fel ca pentru mulți alți oameni. Am aflat despre ea din mass-media”.
- Cu privire la teritoriul Ucrainei, el a spus: „Oricât de dificil ne-ar fi, Ucraina nu va recunoaște legal părțile ocupate de Rusia. Estul este al nostru, Crimeea este a noastră și toate celelalte orașe și sate care sunt importante pentru noi”.
- „Știm că SUA și mai mulți parteneri europeni nu susțin aderarea noastră la NATO. Cred că este o mare dorință din partea Rusiei și coincide cu acest rezultat”.
- El a mai precizat că și-a amânat vizita din Arabia Saudită – prevăzută pentru această săptămână – până pe 10 martie.
Zelenski, nemulțumit de negocierile „despre Ucraina fără Ucraina”: „Nu am cedat ultimatumurilor Moscovei, nu am să o fac acum”
Președintele Volodimir Zelenki, care nu a fost invitat la negocierile ruso-americane din Arabia Saudită, a spus că Ucraina nu a cedat ultimatumurilor rusești când Moscova a lansat acum trei ani invazia „și nu o voi face acum”.
„Rusia a atacat Ucraina și nu am avut altă opțiune decât să punem mâna pe arme și să ne apărăm. Nu a existat diplomație pentru că Rusia a atacat Ucraina noaptea, iar ucrainenii au pus mâna pe arme și au început să-și apere țara”, a declarat Zelenski la finalul unei conferințe de presă susținută la Ankara, la capătul unei întrevederi cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
De asemenea, Zelenski a mai spus că „este de o importanță fundamentală ca orice discuție despre încetarea războiului să nu se facă pe la spatele părților implicate.
Serghei Lavrov a fost întrebat, după discuțiile de la Riad, despre afirmațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a afirmat că nu va recunoaște rezultatul tratativelor dintre SUA și Rusia fără prezența Ucrainei la masa negocierilor.
Șeful diplomației ruse a refuzat să comenteze, spunând că președintele Vladimir Putin a abordat deja acest subiect „în detaliu”.
Rusia se opune desfășurării de trupe NATO în Ucraina, sub orice steag. Serghei Lavrov: „Complet inacceptabil pentru noi”
Rusia se opune desfășurării în Ucraina a unor trupe din țările NATO, chiar și sub steaguri naționale sau ale Uniunii Europene, a declarat șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, marți, la finalul discuțiilor de la Riad cu Statele Unite.
O declarație care vine în contextul în care țările europene și Kievul avansează ideea unor astfel de forțe pe teritoriul ucrainean pentru a garanta securitatea Ucrainei și respectarea unui viitor acord care să pună capăt războiului.
Rusia și SUA s-au înțeles la Riad, fără Kiev, să înceapă negocierile privind Ucraina
Secretarul de stat american Marco Rubio a mai declarat marți că pot exista „oportunități extraordinare” atât pentru Statele Unite, cât și pentru Rusia, dacă războiul din Ucraina se încheie.
Rubio a afirmat că SUA și Rusia „încep să se angajeze în identificarea oportunităților extraordinare care există în cazul în care acest conflict ajunge la un sfârșit acceptabil”, în urma discuțiilor de la Riad.
Șeful diplomației americane a spus că există „oportunități credibile” pentru SUA de „a se asocia cu rușii din punct de vedere geopolitic pe probleme de interes comun și, sincer, economic”.
Numai Trump poate pune capăt războiului din Ucraina, afirmă șeful diplomației americane
Doar președintele american Donald Trump a fost capabil să „ducă războiul (din Ucraina) la o concluzie”, a declarat secretarul de stat Marco Rubio la scurt timp după ce oficiali ruși și americani s-au întâlnit în Arabia Saudită pentru a discuta despre conflictul militar care durează de trei ani în Ucraina.
„În doar câteva luni, președintele Trump a schimbat întreaga discuție globală, nu dacă războiul se va încheia, ci doar cum se va încheia. Numai președintele Trump poate face asta”, a declarat Rubio după discuțiile de la Riad cu oficialii ruși, potrivit CNN.
Afirmațiile lui reflectă o declarație anterioară a unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, care a spus că Trump este „singurul lider din lume care poate convinge Ucraina și Rusia” să accepte pacea.
„Președintele Trump vrea să oprească crimele; Statele Unite doresc pacea și își folosesc puterea în lume pentru a aduce țările împreună. Președintele Trump este singurul lider din lume care poate determina Ucraina și Rusia să fie de acord cu acest lucru”, a declarat marți purtătoarea de cuvânt Tammy Bruce.
Rubio a adăugat marți că Trump dorește ca războiul din Ucraina să se încheie într-un mod care să fie „corect, durabil, sustenabil și acceptabil” pentru toate părțile implicate în conflict.
Rubio a precizat că echipele americană și rusă aflate marți la Riad au „convenit asupra obiectivului”.
Șeful diplomației americane a mai declarat că Uniunea Europeană, care a fost exclusă de la discuțiile de marți, „va trebui să fie la masă la un moment dat”, deoarece a impus sancțiuni Moscovei din cauza invaziei din Ucraina.
Negocierile cu Ucraina vor include discuții privind teritoriile și garanțiile de securitate, afirmă delegația SUA
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Michael Waltz, a făcut o serie de declarații după discuțiile cu partea rusă:
„Există câteva principii de bază”, a spus el. „Acesta trebuie să fie un sfârșit permanent al războiului, și nu un sfârșit temporar, așa cum am văzut în trecut”, a continuat Waltz.
„Realitatea practică este că se va discuta despre teritoriu și despre garanții de securitate. Acestea sunt elementele de bază fundamentale care vor sta la baza și vor sta la baza oricărui tip de discuție”, a mai spus oficialul.
Șeful Rheinmetall afirmă că țările europene au rămas la „masa copiilor” în negocierile de pace pentru Ucraina. Ce spune că a devenit „foarte clar”.
Ce spune Moscova despre o aderare a Ucrainei la UE
Rusia cere ca NATO să renunțe la decizia luată în 2008 la București: „Este inacceptabilă”.
Rusia dorește ca NATO să renunțe la promisiunea sa din 2008 de a oferi într-o zi Ucrainei statutul de membru al alianței militare conduse de SUA, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Mesaj de la Kremlin, în timpul discuțiilor SUA-Rusia de la Riad: Putin este dispus să negocieze cu Zelenski / Peskov a avut însă ceva de adăugat aici.
Kremlinul a transmis marți că președintele Vladimir Putin este serios în ceea ce privește negocierea unui acord pentru a pune capăt războiului din Ucraina, declarația venind în timp ce în Arabia Saudită au loc discuții americano-ruse la nivel înalt.
Oficialii europeni cred acum că Trump poate retrage trupele SUA din țările baltice și chiar mai mult. Un scenariu negru – Financial Times
Lăsați pe dinafara negocierilor SUA-Rusia privind sfârșitul războiului din Ucraina și în fața unui atac direct al administrației americane, europenii se tem că Donald Trump poate accepta o serie de cereri importante pentru Kremlin, inclusiv retragerea unor trupe de pe flancul de est al NATO, scrie Financial Times.
În timp ce discuțiile dintre oficialii americani și ruși continuă în Arabia Saudită, trimisul special al lui Donald Trump pentru Ucraina, generalul Keith Kellogg, are întâlniri separate în Europa, scrie BBC. Prima oprire a fost la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu președintele Consiliului European, Antonio Costa, și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Vrem să colaborăm cu SUA pentru a asigura o pace justă și de durată pentru Ucraina”, a declarat Von der Leyen la finalul discuțiilor cu oficialul merican.
Următoarea oprire a generalului Kellogg este Polonia, președintele Andrzej Duda spunând că îl va primi la Palatul Prezidențial din Varșovia. Apoi, trimisul lui Trump va merge în Ucraina, la Kiev.
Kremlinul a declarat marți că este dreptul suveran al Ucrainei să decidă dacă dorește să adere la Uniunea Europeană și că Moscova nu intenționează să dicteze Kievului cum ar trebui să abordeze această chestiune.
Întrebat dacă Ucraina ar putea adera într-o zi la Uniunea Europeană, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns: „Acesta este dreptul suveran al oricărei țări. Vorbim despre procese de integrare și integrare economică. Și aici, desigur, nimeni nu poate dicta nimic niciunei țări, iar noi nu vom face acest lucru”.
Peskov a adăugat, totuși, că poziția Rusiei a fost diferită atunci când a venit vorba de aderarea Ucrainei la alianțe militare. „Există o poziție complet diferită, desigur, în ceea ce privește chestiunile legate de securitate legate de apărare sau alianțe militare”, a declarat el, potrivit Reuters.
Ucrainenii au distrus un rar și scump sistem rusesc
Ministerul ucrainean al apărării a anunțat că a lovit un lansator al unui sistem antiaerian rusesc S-350, postând și un clip cu lovitura ce a provocat – spune Kievul – o pagubă de 135 de milioane de dolari inamicului.
Destruction of a russian S-350 Vitiaz SAM system worth $135 million.
— Defense of Ukraine (@DefenceU) February 17, 2025
📹: Black Forest Brigade pic.twitter.com/5xdoW3PJgW
Livrările către armata rusă a acestui sistem menit să înlocuiască sistemele S-300 au început în 2021 și nu este clar câte au intrat în dotarea armatei ruse.
Unii analiști militari au speculat că forțele ruse au primit doar un astfel de sistem format dintr-un radar, un post de comandă și șase lansatoare. Un lansator a mai fost lovit de ucraineni anterior, iar altul a fost avariat de o mină.
Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1170 soldați, 12 tancuri, 12 alte blindate, 53 tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 74 diferite vehicule și un echipament special.

Rusia a lansat peste noapte 176 de drone Shahed și imitatoare din șase direcții, au informat pe Telegram forțele aeriene ucrainene, adăugând că până la ora 09:00 confirmase doborârea a 103 dintre ele în 12 regiuni ale Ucrainei.
„67 de drone imitatoare inamice s-au pierdut la nivel local (fără consecințe negative)”, a precizat sursa citată.
„Regiunile Kirovohrad, Harkov, Kiev și Cerkasî au avut de suferit în urma atacului ostil”, se mai spune în mesaj.
Un atac cu drone efectuat de Rusia peste noapte asupra orașului Dolynska din centrul Ucrainei a rănit o mamă și pe cei doi copii ai săi și a forțat evacuarea persoanelor din 38 de apartamente după ce clădirea lor a fost avariată, a declarat marți un oficial regional.
„O noapte dificilă pentru regiunea Kirovohrad. O dronă inamică a lovit un bloc înalt din Dolynska”, a scris pe Telegram Andriy Raikovych, guvernatorul regiunii Kirovohrad.
Russian drone hits high-rise building in Dolynska (Kirovohrad Oblast).
— Ukrainska Pravda in English (@pravda_eng) February 18, 2025
Three people injured – mother and two children. Residents of 38 apartments evacuated pic.twitter.com/8AbBTX9Ioa
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Șeful NATO, anunțul zilei, după summitul de urgență de la Paris: În ce condiții sunt dispuși aliații europeni să intervină cu trupe pentru a se ajunge la pace în Ucraina.
- Heith Kellogg, emisarul lui Trump pentru Ucraina, dă asigurări că nimeni nu îi va impune un acord de pace lui Zelenski, „liderul ales al unei națiuni suverane”.
- Olaf Scholz, mesaj tranșant după summitul de urgență de la Paris: UE și SUA nu trebuie să fie divizate în negocierile de pace privind Ucraina / Dezbaterea care îl irită pe cancelarul german.
- Ucraina „a pierdut irevocabil” Crimeea și cele 4 regiuni anexate, susține ambasadorul Rusiei la ONU, care afirmă că „faza fierbinte” a războiului se poate „încheia curând”.
- Președintele Cehiei respinge ideea creării unei armate a Uniunii Europene: „Avem un pilon european al NATO foarte puternic”.
- Liderii UE, mesaj comun în care afirmă că „Ucraina merită pacea obținută prin forță”. „Europa își asumă pe deplin partea sa de asistență militară pentru Ucraina. În același timp, avem nevoie de o creștere a apărării în Europa”, au transmis Ursula von der Leyen și Antonio Costa.
- Președintele italian Sergio Mattarella a provocat furia Moscovei făcând o paralelă între agresiunea rusă în Ucraina și cel de Al Treilea Reich.
- „Economia Rusiei arată primele semne de răcire”. Ce motive de îngrijorare are Guvernul de la Moscova.
- INTERVIU. De ce lipsim din negocierile cruciale privind Ucraina: „Dincolo de retorica liderilor noștri, nu prea avem ce arăta” / „Dacă ridicăm acum sancțiunile, știm bine cu toții că Rusia se va reînarma și va ataca primul stat la prima ocazie, fie că e Lituania, România”.
- Zelenski spune că este hotărât să arate Washingtonului realitatea războiului și să-l ducă pe generalul Keith Kellog, emisarul special al lui Donald Trump pentru Ucraina, pe linia frontului.
- VIDEO Operațiune în spatele liniilor rusești: Forțele speciale ucrainene anunță un raid reușit, cu zeci de „invadatori eliminați”.
- Concesiile cheie oferite de Donald Trump lui Putin înaintea întâlnirii privind războiul din Ucraina. „E ca și cum ar fi Paștele, Hanuka, Crăciunul și ziua de naștere a lui Putin – toate în aceeași zi” – ANALIZĂ CNN.
- Cântărețul italian Al Bano spune că a fost invitat să cânte la „concertul păcii” organizat la Moscova în august-septembrie.
- În pragul negocierilor de pace, Zelenski a anunțat numărul dramatic al pierderilor de vieți suferite de Ucraina în războiul cu Rusia.
- Franța respinge drept „de neimaginat” o revenire în prezent a Rusiei în cadrul grupului G7, care să redevină G8, aşa cum și-a exprimat dorința noul preşedinte american Donald Trump.
–––
Informațiile de luni, ziua 1090 a agresiunii ruse, au fost LIVE aici pe HotNews.ro