Sari direct la conținut

VIDEO Primul referendum de alipire la Rusia a teritoriilor ucrainene, anunțat oficial în Zaporojie în fața unei mulțimi alese pe sprânceană

HotNews.ro
Ocupantii din Zaporojie vor organiza un referendum de alipire la Rusia, Foto: Captura video
Ocupantii din Zaporojie vor organiza un referendum de alipire la Rusia, Foto: Captura video

Liderul autorităților de ocupație instalate de invadatorii ruși în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei a anunțat că a semnat un decret privind organizarea unui referendum de anexare a teritoriului la Rusia, relatează Reuters.

La scurt timp după semnarea documentului, el a anunțat acest lucru în fața unei săli umplute cu susținători ai rușilor, o înregistrare video cu momentul apărând pe platformele social media după ce a fost distribuită inițial pe canalul său de Telegram de către RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus.

Jurnalistul Kevin Rothrock de la site-ul independent de investigații Meduza notează că mulțimea aplaudă în unanimitate anunțul – un semn despre cum va decurge votul la referendum.

„Semnez ordinul Comisiei Electorale Centrale privind începerea pregătirilor pentru organizarea unui referendum privind reunificarea regiunii Zaporojie cu Federația Rusă”, a spus el la forumul „Suntem cu Rusia” organizată de ocupanți.

Agenția rusă de stat TASS notează la rândul ei că „decizia de a organiza un referendum a fost salutată cu aplauze de către participanții la forum” și că „la finalul evenimentului a fost cântat imnul rusesc”.

Cum vor autoritățile de ocupație să decurgă referendumurile de alipire la Rusia

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Statele Unite nota în evaluarea sa de luni dimineața că este posibil ca oficialii de ocupație ruși să își accelereze pregătirile pentru pseudo-referendumurile ilegitime privind anexarea de către Moscova a teritoriilor ucrainene ocupate.

Potrivit ISW, autoritățile rusești de ocupație ar intenționa de asemenea să eliminte posibilitatea votului în persoană la secții de vot, urmând să treacă la „sondaje” din casă în casă, o măsură menită evident să permită intimidarea directă a civililor ucraineni și fraudarea votului pentru a obține rezultatul dorit de Kremlin.

De asemenea, eliminarea secțiilor de votare în persoană ar înlătura multe dintre problemele cu care se confruntă birocrații autorităților separatiste care trebuie să asigure personal în aceste locații. Forțele rusești au avut dificultăți în a recruta persoane pentru aceste posturi din populațiile ocupate.

Primele informații că Rusia ar pregăti anexarea tuturor teritoriilor ucrainene ocupate, nu doar cele cu o minoritate rusă semnificativă, au apărut la începutul lunii iunie când o anchetă a jurnaliștilor de investigație de la Meduza arăta că oficialii de la Moscova au început deja să recruteze „ofițeri politici” și birocrați necesari demersului.

Dmitri Rogozin ar putea fi numit guvernator al teritoriilor ucrainene ocupate

Tot jurnaliștii de la Meduza au scris ulterior, citând mai multe surse apropiate de administrația prezidențială a lui Vladimir Putin, că în fruntea noului district federal ce urmează să încorporeze toate teritoriile din Ucraina ocupate de armata rusă ar putea fi numit Dmitri Rogozin, fostul vicepremier rus al Apărării și director al agenției spațiale ruse Roscosmos.

Vladimir Putin l-a înlocuit pe Rogozin din fruntea Roscosmos în data de 15 iulie însă sursele celor de la Meduza afirmă că acest lucru nu s-ar fi datorat faptului că ar fi pierdut încrederea președintelui rus ci că, dimpotrivă, acesta ar dori să îl numească într-o poziție mai apropiată de Kremlin.

În luna iunie Dmitri Rogozin a făcut un apel direct la comiterea unui genocid împotriva ucrainenilor, afirmând că acest lucru trebuie făcut „de dragul nepoților noștri”.

„Dacă nu îi terminăm [pe ucraineni] acum, din păcate, bunicii noștri nu au terminat-o cu ei, va trebui să murim, dar la un cost și mai mare pentru nepoții noștri. Așadar, haideți să terminăm cu asta. Odată pentru totdeauna. Pentru nepoții noștri”, a scris el pe canalul său de Telegram.

Rusia face pregătiri pentru naționalizarea locuințelor ucrainenilor

Guvernul de la Moscova a pregătit la sfârșitul lunii iulie un proiect de lege care să permită autorităților locale naționalizarea de facto a locuințelor din teritoriile ocupate.

Redactat cu mare grijă de ministerul rus al Construcțiilor sub pretextul necesității acordării unor locuințe categoriilor defavorizate, proiectul ar împuternici autoritățile locale din districtele federale ale Rusiei să „preia controlul” asupra locuințelor „nerevendicate”.

Decizia de expropriere ar urma să fie luată de un înalt funcționar public care poate declara locuințele ucrainenilor care au fugit din teritoriile ocupate ca fiind „nerevendicate” și acordarea lor unor cetățeni ai Rusiei.

Proiectul de lege susține în mod oficial că acesta locuințe vor fi acordate cu prioritate veteranilor de război, membrii familiilor veteranilor morți, persoanelor cu dizabilități și familiilor lor, celor afectați de accidente și dezastre naturale și altor categorii vulnerabile.

Un raport publicat săptămâna trecută de Centrul de Analiză Politică Europeană afirmă că Kremlinul probabil speră că anexarea teritoriilor ucrainene va duce la un nou reviriment al simțămintelor patriotice, la fel cum s-a întâmplat după anexarea Crimeii în 2014, în contextul în care tot mai mulți analiști militari ruși sunt îngrijorați de prelungirea războiului din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 166-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro