Sari direct la conținut

VIDEO Rămășițele pământești ale Reginei mamă Elena au ajuns vineri dimineață în România. Mesajele transmise de Iohannis și Dăncilă

HotNews.ro
VIDEO Rămășițele pământești ale Reginei mamă Elena au ajuns vineri dimineață în România. Mesajele transmise de Iohannis și Dăncilă

Regina-Mamă Elena va fi repatriată, vineri, pentru a fi reînhumată la Curtea de Argeș, alături de fiul ei, Regele Mihai I, potrivit programului făcut public de Casa Regală. Regina Elena a murit la Lausanne, în ziua de 29 noiembrie 1982, timp în care țara noastră se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

UPDATE 16.20 Cortegiul funerar cu sicriul Reginei-mamă Elena a ajuns la Curtea de Argeș, unde aceasta va fi reînhumată sâmbătă, alături de fiul ei, Regele Mihai I. Sicriul Reginei mamă Elena este depus în Catedrala istorică Episcopală și Regală.

UPDATE 13.33 Mesajul transmis de premierul Viorica Dăncilă: ”Un pios omagiu și eternă recunoștință Reginei-Mamă Elena a României pentru dragostea puternică purtată poporului român. Binecuvântată să-i fie întoarcerea pe pământ românesc, după lungul, durerosul și nemeritatul exil. Regina-Mamă Elena va rămâne în conștiința românilor ca un om de stat curajos, iubitor de neam și de țară, un exemplu de dăruire de la care avem cu toții de învățat. Dumnezeu să o odihnească în pace!”

Și președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj în care spune că repatrierea Reginei-Mamă Elena este un ”act de dreptate istorică, un gest de recuperare identitară și de patriotism civic”

UPDATE 12.57 Sicriul Reginei Elena a plecat către Curtea de Argeș de la Palatul Elisabeta,

UPDATE 12.14 Cortegiul funerar a ajuns la Palatul Elisabeta, unde sicriul Reginei-Mamă Elena este depus în Sala Regilor timp de 45 de minute. Cortegiul a fost aşteptat în faţa Palatului Elisabeta de câteva zeci de simpatizanţi ai Casei Regale, care au venit cu steaguri tricolore și au adus jerbe din flori albe.

După o scurtă slujbă religioasă în Sala Regilor, cortegiul funerar se va deplasa spre Curtea de Argeş.

UPDATE 11.56 Cortegiul este pe drum spre Palatul Elisabeta. Între 12:00-12:45, sicriul va fi depus în Sala Regilor, unde Familia Regală se va reculege la catafalc.

UPDATE 11.10 Aeronava care aduce sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena a ajuns pe Aeroportul Otopeni, unde are loc, la această oră, un ceremonial militar și religios.

UPDATE 09.33Biografie: Elena, Regina care a fost obligată de cinci ori să ia calea exilului

UPDATE 08.15 Casa Regală anunță că, la ora 07.00 (ora României), de la Aeroportul Geneva a decolat avionul militar „Spartan”, aparținând Forțelor Aeriene Române.

Vineri, 18 octombrie 2019, la ora 11:00, la Aeroportul Internațional Otopeni, o aeronavă a Forțelor Aeriene Române va repatria sicriul Reginei Elena. La aeroport va avea loc un ceremonial militar și religios, la care vor fi prezenți Majestatea Sa Margareta și membri ai Familiei Regale, reprezentanți ai instituțiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic și ai altor confesiuni și religii din România. Publicul nu va avea acces la ceremonie.

La ora 11:45, cortegiul funerar va pleca de la Aeroportul Internațional Otopeni la Palatul Elisabeta. Între 12:00-12:45, sicriul va fi depus în Sala Regilor, unde Familia Regală se va reculege la catafalc. Majestatea Sa Margareta dorește ca, în mod simbolic, sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeș de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă și Regele Mihai au fost forțați să-l părăsească. Se închide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani. Publicul va avea acces în fața Palatului Elisabeta.

În intervalul orar 12:45–16:00, cortegiul funerar se va deplasa de la Palatul Elisabeta la Curtea de Argeș, pe ruta Chitila (ora 13:00), Titu (ora 13:45), Găești (ora 14:10), Topoloveni (ora 14:40), prin centrul municipiului Pitești (intrare în oraș la ora 15:05) și prin centrul municipiului Curtea de Argeș (intrare în oraș la ora 16:00). Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală și Regală vineri, 18 octombrie 2019, la ora 16:45. Începând cu ora 17:15, publicul se va putea închina și reculege la catafalc. Sâmbătă, 19 octombrie 2019, publicul se va putea reculege și închina la catafalcul Reginei Elena de la ora 8:00 la ora 10:00. Nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. Florile vor fi așezate în scuarul din fața Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale (de la intrarea în mânăstire). Majestatea Sa Margareta roagă pe toți cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea și bunătatea Reginei-Mamă.

Sâmbătă, 19 octombrie 2019, la ora 12:00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală și Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

La ora 12:40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală unde, la ora 13:00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din fața Noii Catedrale.

O carte de condoleanțe este la dispoziția publicului la Palatul Elisabeta, până în ziua de luni, 21 octombrie 2019. Condoleanțele pot fi transmise online prin mesaje la www.romaniaregala.ro.

Toți cei care doresc să aprindă lumânări și să depună flori ca omagiu față de Regina-Mamă Elena, pot să o facă în fața Palatului Elisabeta din București sau la Curtea de Argeș, în fața Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale. Majestatea Sa Margareta roagă pe cei care vor aduce flori să aleagă doar flori albe, ca omagiu adus Reginei-Mamă Elena. Familia Regală anunță doliu pentru zilele de 18, 19 și 20 octombrie 2019.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro