Sari direct la conținut

VIDEO Roma și-a luat rămas bun de la David Sassoli. Cine a fost jurnalistul italian care a condus Parlamentul European

HotNews.ro
Fostul președinte al Parlamentului European, David Sassoli in studioul TG1 pe vremea cand era jurnalist, Foto: Profimedia/Sipa Press/Vincenzo Landi Arc
Fostul președinte al Parlamentului European, David Sassoli in studioul TG1 pe vremea cand era jurnalist, Foto: Profimedia/Sipa Press/Vincenzo Landi Arc

Mai mulți oficiali europeni și-au luat rămas bun de la fostul președinte al Parlamentului European, David Sassoli, la funeraliile de stat organizate vineri la Roma.

Sicriul lui Sassoli, acoperit cu steagul Uniunii Europene, a fost însoțit de o gardă de onoare. La funeralii au participat printre alții președintele Italiei – Sergio Mattarella, prim-ministrul – Mario Draghi, dar și înalți oficiali ai instituțiilor europene: șefa Comisiei Europene – Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European – Charles Michel și președintele în exercițiu al Parlamentului European – Roberta Metsola.

Născut la 30 mai 1956 la Florenţa, în Toscana, David Sassoli a ales jurnalismul după ce a studiat ştiinţe politice. A început să lucreze pentru mici ziare şi agenţii de ştiri, iar în 1992 s-a alăturat RAI, postul public de radio şi televiziune din Italia, unde a devenit unul dintre prezentatorii vedetă.

În calitate de candidat la alegerile europene, a fost ales pe lista PD, obţinând peste 400.000 de voturi, un succes care i-a permis să se îndepărteze de pupitrul de ştiri şi să-şi lanseze o carieră politică în Parlament. Sassoli a preluat preşedinţia Parlamentului European în urma negocierilor dintre principalele forţe politice şi guverne pentru preşedinţiile celor trei instituţii europene.

În mandatul său, după declanșarea pandemiei, Parlamentul European a votat prima dată în istoria sa fără prezență fizică.

Mandatul său de doi ani şi jumătate a fost îngreunat de criza de sănătate. După ce s-a vindecat de leucemie, el a fost spitalizat în septembrie anul trecut în stare gravă din cauza unei pneumonii, ceea ce l-a făcut să lipsească din Parlament timp de câteva săptămâni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro