Sari direct la conținut

VIDEO Rusia spune că SUA sunt principalele responsabile pentru atacul ucrainean asupra Sevastopolului / Ministerul rus al Apărării: 5 persoane au murit, iar alte 120 au fost rănite

HotNews.ro
Rusia spune că Statele Unite sunt responsabile pentru atacul ucrainean asupra peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, cu cinci rachete ATACMS furnizate de SUA, care a ucis cel puțin cinci persoane, inclusiv trei copii, și a rănit alte 124, relatează Reuters.
Imaginile de la televiziunea de stat rusă au arătat oameni care fug de pe o plajă din Sevastopol / FOTO captura video
Imaginile de la televiziunea de stat rusă au arătat oameni care fug de pe o plajă din Sevastopol / FOTO captura video

Ministerul rus al Apărării a declarat că patru dintre ATACMS livrate de SUA au fost doborâte de sistemele de apărare antiaeriană, iar muniția celei de-a cincea a detonat în aer. 

Ministerul a spus că specialiștii americani au stabilit coordonatele de zbor ale rachetelor pe baza informațiilor de la sateliții spion americani, ceea ce înseamnă că Washingtonul este direct responsabil.

„Responsabilitatea pentru atacul deliberat cu rachete asupra civililor din Sevastopol este purtată în primul rând de Washington, care a furnizat aceste arme Ucrainei, și de regimul de la Kiev, de pe teritoriul căruia a fost efectuată această lovitură”, a spus ministerul.

Statele Unite au început să furnizeze Ucrainei rachete ATACMS cu rază mai lungă de acțiune – o rază de acțiune de 300 km – la începutul acestui an.

Reuters nu a putut verifica imediat rapoartele de pe câmpul de luptă.

Imaginile de la televiziunea de stat rusă au arătat oameni care fug de pe o plajă, iar unii sunt duși pe șezlonguri.

Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au declarat că fragmente de rachete au căzut imediat după prânz lângă o plajă din partea de nord a orașului Sevastopol, unde localnicii se aflau în vacanță.

Cel puțin 124 au fost răniți, a declarat ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko. Printre răniți se numără 27 de copii, dintre care cinci se află în stare gravă, au spus autoritățile.

Rusia promite să răspundă atacului

 Ministerul rus Apărării a spus că va răspunde atacului de duminică, însă nu a dat detalii, în timp ce Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin a fost „constant în contact cu armata” de la atacul asupra Sevastopolului. 

Nici Ucraina și nici Statele Unite nu au comentat asupra atacului, care a avut loc într-o zi în care Ucraina a declarat că o persoană a fost ucisă și alte 10 rănite în urma atacurilor rusești asupra orașului Harkov.

Rusia a anexat Crimeea în 2014 și acum consideră peninsula Mării Negre ca parte integrantă a teritoriului său, deși cea mai mare parte a lumii o consideră încă parte a Ucrainei.

Putin a acuzat în repetate rânduri SUA că folosesc Ucraina pentru a submina securitatea Rusiei – lucru negat de Kiev și aliații săi occidentali – și a avertizat cu privire la riscurile tot mai mari ale unei confruntări directe între Moscova și alianța NATO condusă de SUA.

INTERVIURILE HotNews.ro