Sari direct la conținut

VIDEO Scandal rasial in Franta, dupa ce Gerard Depardieu a fost ales sa intrepreteze rolul lui Alexandre Dumas

HotNews.ro

Actorii de culoare si activistii pentru drepturile persoanelor de culoare condamna alegerea celebrului actor Gerard Depardieu pentru a interpreta rolul lui Alexandre Dumas, nepotul unui sclav haitian negru, relateaza The Telegraph, in editia electronica.

Actorul blond si cu ochi albastri va juca rolul creatorului celor trei muschetari in filmul L’Autre Dumas, care descrie relatia de colaborare a lui Dumas cu asistentul sau, Auguste Maquet.

Pentru a semana mai mult cu celebrul romancier, Depardieu va fi vazut in noul film cu parul cret si o piele inchisa la culoare.

Dumas era nepotul unui fost sclav haitian. Tatal sau a fost general in armata lui Napoleon iar Dumas, care era luat in deradere pentru orginile sale africane, se autointitula „nègre”.

Militantii pentru drepturile persoanelor de culoare sustin ca, prin aceasta alegere, producatorii au ratat ocazia de a celebra diversitatea etnica a Frantei si de a reaminti lumii adevaratele origini ale scriitorului. „Este un mecanism de permanenta discriminare prin tacere”, spune Jacques Martial, actor de culoare.

Patrick Lozes, presedintele Council of Black Associations din Franta, afirma: „Peste 150 de ani, va fi interpretat rolul lui Barack Obama de un actor alb cu peruca? Poate fi interpretat Martin Luther King de un alb?”.

Consiliul afirma ca alegerea lui Depardieu este o dovada a esecului Frantei de a promova staruri de culoare in cinema si in media.

„Foarte putini dintre compatriotii nostri stiu ca Alexandre Dumas era metis si ca el se considera negru, in timpul vietii sale”.

Filmul comite un dublu pacat, in opinia consiliului, deoarece discrediteaza geniul lui Dumas, afirmand ca asistentul sau alb este adevaratul creator al celebrelor carti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro