Sari direct la conținut

VIDEO Schimbarea la față a lui Vladimir Soloviov, prezentatorul TV care amenință Occidentul cu un război nuclear: De la prezentarea emisiunii de Revelion, la propagandist al Kremlinului

HotNews.ro
Vladimir Soloviov in 2013, Foto: Captura video
Vladimir Soloviov in 2013, Foto: Captura video

Vladimir Soloviov, prezentatorul TV rus care acum amenință Occidentul cu un război nuclear, nu a fost mereu propagandistul favorit al președintelui Vladimir Putin, acesta având ocazional apariții pitorești la posturile de televiziune din Rusia, după cum arată o înregistrare video apărută pe rețelele de socializare.

Internauții au căutat prin arhive înregistrarea cu Soloviov prezentând spectacolul de Revelion difuzat de una dintre televiziunile rusești în 2013 după ce acesta a explicat luni într-o nouă intervenție din emisiunea sa de la Rossiya-1 de ce gulagurile sovietice au fost mai bune decât cele naziste.

„Acum, descendenții ideii naziste în Europa, vorbesc despre noi ca despre niște orci, vorbesc despre noi ca despre cetățeni ai Rusiei care trebuie să ducă responsabilitatea (…) nu ne văd ca pe indivizi, nu ne văd ca pe oameni. Dezumanizare. Ne neagă dreptul de a fi noi înșine. Aceasta e principala diferență dintre noi și ei”, a mai spus el.

Vladimir Soloviov și amenințările cu un război nuclear

Într-un monolog avut într-o altă emisiune a sa difuzată la jumătatea lunii trecute, Soloviov, care a fost decorat de două de președintele Vladimir Putin pentru serviciile aduse Rusiei, a amenințat Statele Unite și Europa cu atacuri nucleare în cazul în care acestea vor sări în apărarea țărilor baltice, la rândul lor membre ale NATO.

„Sunt pregătite Berlinul, Parisul, Londra, Bruxelles-ul să ardă de la loviturile rachetelor noastre? Și, dacă este necesar, de la armele noastre nucleare tactice? Va fi America pregătită să intre în luptă pentru emiratele baltice care, în frenezia lor nazistă, încalcă drepturile vorbitorilor de rusă?”, întreba el retoric.

Comentariile sale au venit în contextul în care politicienii din țările baltice poartă discuții pentru a limita folosirea limbii ruse, Letonia pregătind deja un proiect legislativ în acest sens. Într-un interviu acordat HotNews.ro în luna aprilie, expertul ucrainean în politică externă Ivan Us afirma că presupusele încălcări ale dreptului de a folosi limba rusă se numără printre pretextele folosite de Moscova pentru a-și invada vecinii.

Statele Baltice au atras furia oficialilor de la Moscova și ale propagandiștilor ruși și datorită altor măsuri, precum cele de a oferi asistență militară Ucrainei și a deciziei de a demonta monumentele sovietice de pe teritoriile lor.

Estonia a fost una dintre cele două state care pe 9 august au cerut Uniunii Europene să nu mai elibereze vize pentru cetățenii ruși. Soloviov face referire directă la acest lucru în monologul său.

Miniștrii de Externe ai statelor membre au luat în cele din urmă o decizie asupra subiectului pe 31 august, suspendând acordul prin care cetățenii ruși primeau vize mai ușor pentru a intra în blocul comunitar, fără a elimina însă total eliberarea de vize pentru aceștia.

Momentul „șocant” al lui Vladimir Soloviov

Jurnalistul Francis Scarr de la BBC, devenit cunoscut după izbucnirea războiului din Ucraina datorită numeroaselor înregistrări video pe care le-a tradus pentru a arăta ce se discută la televiziunile rusești, afirma pe 26 august că un moment din emisiunea găzduită de Soloviov la postul Rossiya-1 a reușit să îl șocheze inclusiv pe el.

Prezentatorul TV rus s-a lansat într-o tiradă greu de reprodus, afirmând despre cancelarul german Olaf Scholz că „nu este un führer simpatic”, că și-a vizitat „gunoaiele banderite” (n.r. o referire la adepții lui Stepan Bandera – pentru propaganda rusă toți ucrainenii intră în categoria respectivă) și cerându-le producătorilor emisiunii sale să arate o fotografie cu Adolf Hitler pe un tanc alături de cea a lui Olaf Scholz.

„Asta făcea Scholz, să fie ca idolul său cu mustață! Ca nimeni să nu aibă niciun fel de iluzii! Asta făcea el! Uite un gunoi nazist care a scăpat! El își urmează întru totul idolul! Pur și simplu vrea să fie ca idolul său! Pune-ți un chipiu mic și lasă-ți și o mustață!”, striga Vladimir Soloviov.

Într-o altă intervenție cu privire la Germania, prezentatorul TV cerea încă din luna iunie ca țara condusă de cancelarul Olaf Scholz să fie invadată de Moscova.

Furia lui Soloviov a fost stârnită atunci de o înregistrare video pe care a prezentat-o în emisiunea sa și în care ministrul german al Culturii Claudia Roth pare să citească faimosul mesaj cu „navă rusească du-te-n…” de pe unul din timbrele omagiale tipărite de Poșta Ucrainei.

„Să dăm încă o dată jos praful de pe mormintele teutone cu marșul furtunos al bocancilor sovietici? Cu alte cuvinte, nu vor înțelege niciodată mesajul altfel? Ce, s-a terminat injecția de bunătate?”, își continuă el monologul, întrerupt de un „da” timid venit din studio.

„Acum ei [germanii] cred că pot face ce doresc, să înceapă să își trimită panzerele în est! Care în curând vor călca în picioare pământul rusesc!”, părând să îi lase consternați inclusiv pe invitații din studio.

Urmărește ultimele evoluții din a 194-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro