VIDEO Sebastian Lazaroiu: Remanierea se va face foarte, foarte curand
„Remanierea trebuie facuta foarte, foarte curand” a declarat ministrul muncii, Sebastian Lazaroiu, pentru HotNews.ro. Ministrul sustine ca remanierea guvernului poate avea loc „maine, peste o saptamana, o luna sau trei luni”, dar ca premierul si presedintele stabilesc data. „Se simte nevoia unei remanieri pentru ca au fost doua obiective fixate si pentru acest an: absorbtia fondurilor si cheltuirea banilor pentru investitii, si cele doua obiective n-au fost atinse asa cum si-ar fi dorit actualul cabinet”, a declarat ministrul muncii pentru Hotnews.ro.
- Lazaroiu a sugerat totusi ca schimbarea unor ministri n-ar putea avea loc mai devreme de 1 septembrie, deoarece puterea nu se poate baza pe o majoritate confortabila pentru a-i convoca pe parlamentari din vacanta in sesiune extraordinara.
Cele mai importante declaratii facute de Sebastian Lazaroiu pe tema remanierii si absorbtiei fondurilor UE
- Acuma sa nu dam senzatia oamenilor ca povestea cu rata de absorbtie a inceput anul asta. E veche. S-au perindat cateva guverne. E clar ca a fost si o lipsa de vointa politica, un blocaj la nivel birocratic, dar pe noi ne-a incetinit foarte mult si criza economica. Faptul ca noi n-am avut posibilitatea sa cofinantam proiecte in perioada 2009 – 2010 in special.
- La urmatoarea remaniere – si premierul a spus asta – absorbtia fondurilor va fi un criteriu. Probabil foarte curand, mi-e greu sa spun ca e atributul premierului, sigur, in discutie cu presedintele. Dar din tot ce s-a anuntat, foarte, foarte curand. Poate sa insemne o luna, doua, trei luni, la toamna. In orice caz, se simte nevoia unei remanieri pentru ca au fost doua obiective fixate si pentru acest an: absorbtia fondurilor si cheltuirea banilor pentru investitii, si cele doua obiective n-au fost atinse asa cum si-ar fi dorit actualul cabinet. Si atunci sigur ca trebuie facuta o evaluare a ministrilor cel putin pe cele doua criterii, dar asta premierul o decide.
- Eu cred ca solutiile sunt de ordin institutional. Eu nu spun, trebuie aplicate sanctiuni celor care nu si-au atins obiectivele pe zona asta. Dar nu cred ca asta rezolva problema. Problema se rezolva la nivel institutional. Cu programe operationale imprastiate in cateva ministere n-o sa reusesti sa ai niciodata gradul de absorbtie pe care-l are Polonia sau Bulgaria. Probabil ca n-o sa mai putem recupera, dar daca n-o sa avem acest minister care sa adune toate programele si sa ai o persoana cu rang de ministru care sa fie o voce si un interlocutor pentru cei de la Bruxelles, o sa mai facem multe remanieri de ministri si tot n-o sa se intample nimic.
- Din ce am vazut la nivelul coalitiei nu exista retineri fata de infiintarea unui nou minister. Eu cred ca ar trebuie sa aiba si putere si responsabilitate acest minister, de aia e foarte important cine vine, pentru ca trebuie sa inteleaga foarte bine mecanismele si din mers sa preia totul. Se poate face si pe ideea de coordonare, dar atunci ramanem cu programele imprastiate si responsabilitate disipata.
- Sunt multi oameni care au experienta in afaceri europene, poate fi Leonard Orban, mai e si actualul sef de la DAE, a lucrat si el la Cotroceni, un bun profesionist, sunt foarte multi profesionisti care au o reputatie buna la Bruxelles. Sprijinul politic ii vine acestui ministru din aceasta trecere prin Parlament. Si cred ca un partid ar trebui sa si-l asume si sa-i dea tot sprijinul. Cred ca-i o constructie institutionala fezabila si politic si institutional, se poate face indata ce incepe o noua sesiune parlamentara. Nu ne laudam cu o majoritate confortabila in parlament ca sa-i chemi din vacanta. Pana in septembrie ar trebui pregatite lucrurile. A fost o recomandare a Comisiei, s-a discutat foarte mult de aceasta posibilitate, bun, lucrurile nu s-au intamplat. Asta-i adevarul, dar mai stam sa cautam vinovatii? Important e sa le facem repede.
- Remanierea n-o decid eu nici un alt ministru o decide premierul. Eu cred ca va trebui sa fie facuta curand dintr-un singur motiv, v-am spus: au existat doua obiective importante si au existat diferente intre ministere in realizarea acestor obiective. Ea poate fi maine, peste o saptamana, peste o luna, trei luni, asta n-o stabilesc eu, doar premierul cu presedintele.
- Ministerul Muncii sta mai bine decat alte ministere la capitolul absorbtie. Fara prefinantare, absorbtia este de 4,8%, peste media celorlalte ministere. Dar asta nu ne face mai fericiti pe noi. M-am uitat pe curba si s-a accelerat foartemult pe 2010. Sigur, au fost la POSDRU probleme de proasta planificare.
- A fost un scandal pentru care ministrul si-a asumat raspunderea, a demisionat. Cred ca nu s-a terminat inca verificarea realizata de Organismul Intermediar Regional, eu n-am intrebat, nu asta a fost prioritatea mea sa vin si sa intreb daca s-a rezolvat ceva cu ancheta fostului ministru al muncii, dar cred ca daca s-ar fi rezolvat ceva as fi fost intr-un fel sau altul informat. N-am o problema sa intreb asta, repet, eu il consider pe dl Botis un ministru foarte bun, a facut ce trebuia sa faca, a avut acea problema, a recunoscuta, si-a dat demisia si sigur, ancheta trebuie dusa pana la capat. Promit ca o sa intreb in ce stadiu e ancheta.
- As vrea sa le garantez depolitizarea acestei structuri (Autoritatea de Managament). Niciodata n-o sa le putem da salariile din sectorul privat, nici banii pe care ii iau in proiectele europene. Au plecat din Autoritatile de Management si s-au dus in proiecte,nici asta n-a fost chiar in regula. Poti sa cresti nivelul de salarizare. Noi incercam sa-i motivam si din punct de vedere al salarizarii, dar nu putem da niste salarii pe care nu li ne permitem. La POSDRU a fost o problema de management, si de proceduri si de resurse umane, dar in primul rand de management.
- Acolo e o mica agitatie acum pentru ca sunt scoase la concurs posturile. Pana acum au fost interimate si in momentul asta oamenii ar trebui sa se aseze pe posturi dupa concurs. Poate vor capata in felul asta si o mai mare certitudine si speram ca lucrurile vor merge mai bine.
- Trebuie creata o cultura organizationala acolo, oamenii sa se respecte intre ei, sa nu se mai faca presiuni asupra lor, ca multi au plecat si din cauza asta. Exista probleme legate de modul in care s-au dat anumite prefinantari, de modul in care s-au facut anumite rambursari. Eu n-am date, dar am informatii din interiorul sistemului, sunt beneficiari care se plang. Imi dau seama ca ceva-ceva e real acolo.
- Inchei un protocol cu Ministerul Administratiei si Internelor pentru ca stiu cum se face asta, ei trebuie sa previna situatiile de genul asta, in care functionarii iau foloase necuvenite, in care apar situatii de coruptie mai pe sleau spus. Le putem preveni prin acest protocol, care sa prevata un plan de actiune etc. Eu il voi face cunoscut directorilor din minister, nu vreu sa fie un secret, dimpotriva vreau sa stie ca intrem intr-un asemenea protocol si sper sa vedem rezultatele foarte repede. Pentru ca sunt probleme, si nu numai la AMPOSDRU, ganditi-va ca avem Inspectia Muncii, care lucreaza cu angajatorii. In general unde se lucreaza cu publicul apar probleme. Multe lucruri care nu se intampla asa cum am vrea se intampla si pentru ca nu avem functionari integri. Nu vreau sa-i acuz, probabil cei mai multi sunt oameni corecti, isi fac meseria si nu intra in genul asta de mizerii care sunt in afara legii, dar mai sunt si unii care, sunt convins, ca sunt in situatia asta si pot afecta functionarea intregului sistem, chiar daca sunt putini.
Pe 8 iunie, presedintele Traian Basescu le-a transmis ministrilor cabinetului Boc ca, pana pe 30 iunie, trebuie sa-si faca bilantul absorbtiei fondurilor europene, iar cei cu rezultate slabe “sa se gandeasca daca mai raman”. Termenul a expirat, nici unul dintre ministri nu si-a prezentat pozitia. Pe 20 iunie, Comisia Europeana a oprit temporar finantari in valoare de 800 milioane euro in cadrul unui program manageriat de ministerul Dezvoltarii. Dupa 7 zile, coalitia de guvernare a avansat ideea infiintarii unui Minister al Fondurilor Europene care sa gestioneze toate programele finantate de Uniunea Europeana. Vezi detalii aici