Sari direct la conținut

VIDEO Senatul îi ridică imunitatea lui Florin Cîțu în dosarul achiziției de vaccinuri / Fostul premier: Mi-am îndeplinit corect atribuțiile pe care le-am avut cu respectarea legislației în vigoare

HotNews.ro
Florin Cîțu, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Florin Cîțu, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Senatorii au votat miercuri pentru ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu, în prezent senator. DNA îl acuză de abuz în serviciu în dosarul privind achiziția de vaccinuri anti-COVID în pandemie.

HotNews.ro a transmis LIVETEXT desfășurarea ședinței în care plenul a dezbătut dacă îi ridică imunitatea lui Florin Cîțu:

…………………..

13:52 Cu 90 de voturi pentru ridicarea imunității, două împotrivă și trei abțineri, Florin Cîțu va fi trimis în judecată de către DNA pentru abuz în serviciu în dosarul privind achiziția de vaccinuri anti-COVID în pandemie.

13:19Dezbaterile s-au încheiat. A început procedura de vot secret, cu bile.

13:10Lucian Romașcanu: Premierul Marcel Ciolacu încă se luptă să scoată România din gaura unde a băgat-o Florin Cîțu.Am lăsat țara la 2,8% din PIB datorie, iar ei au continuat și au lăsat țara la un deficit de 9,2% din PIB. Noi încă încercăm să scoatem România de unde a lăsat-o domnul Cîțu. Referitor la timpurile de pace, poate ar fi bine să deschideți un pic televizorul, domnule Cîțu”.

13:07 Florin Cîțu replică la Lucian Romașcanu: ”Cum explicați, domnul Romașcanu, că noi am împrumutat în pandemie mai puțin 40 de miliarde de lei față de cât împrumutați voi astăzi pe timp de pace. Cum explicați românilor că ați depășit datoria publică de 5% din PIB. Niciun moment n-a fost mai prost administrată România decât astăzi. Atunci era pandemie! Premierul României, prin proprie semnătură a dat 80 de miliarde de lei. Cum explicați această risipă?”

12:59 Claudiu Târziu (AUR): „Am avut de-a face cu un ser, nu cu un vaccin, după cum se dovedește astăzi. Guvernul Cîțu a practicat terorismul de stat, Guvernul Cîțu a încercat să ne vaccineze cu forța. Nu ar fi trebuit să acceptăm o asemenea decizie. Noi, AUR, am reușit să evităm această nenorocire. Ne aducem aminte de domnul Cîțu cum se numea Superman, care voia să ne supună la acest exercițiu planetar împreună cu cei care conduceau cabinetul său și cu președintele Klaus Iohannis. Domnul Cîțu a îndatorat țara în mod nejustificat și masiv. Domnul Cîțu a îndatorat țara, a îmbolnăvit oamenii masiv. Deci nu merită aplauze, nicio justificare sau apărare”.

12:52Ion Mircescu (USR): „Noi vom vota pentru ridicarea imunității parlamentare așa cum am votat întodeauna când au venit astfel solicitări din partea procurorilor(…) Avem nevoie de transparență maximă, transparență pe care domnul Vlad Voiculescu a cerut-o încă din 2021. El a cerut desecretizarea ședinței de Guvern în care s-a luat decizia, iar desecretizarea este în pixul domnului Ciolacu. Guvernul a avut 2 opțiuni în acel moment: puteam să luăm 4% din totalul vaccinurilor puse la dispoziție sau să fi luat 2%. Voi v-ați fi asumat atunci să luați doar 2% din totalul de vaccinuri și să riscați să moară oameni?Lăsăm justiția să-și facă treaba și USR va vota pentru încuviințarea urmării penale.”

12:46Daniel Fenechiu (PNL): „Senatorii PNL vor vota pentru a da verde justiției să cerceteze faptele pe care i se impută domnului Cîțu pentru că așa este normal(…) Florin Cîțu este în fața noastră și DNA-ul ne spune: lăsați-ne să-l cercetăm, că noi susținem că el a dat un „tun”, cum spune colegul de la PSD, de un miliard de euro. Sună fabulos de sonor. Un miliard de euro. (…) Florin Cîțu spune așa: nu există niciun prejudiciu, pentru că vaccinurile care au fost plătite sunt cele care au fost livrate. Cele care nu au fost livrate nu au fost plătite. Florin Cîțu spune „nu eu am semnat contractul care prevedea 90 de mil de doze, contractul a fost semnat cu un an înainte de președinta Comisiei Europene”. (…) Are dreptate Cîțu, au dreptate procurorii DNA, au dreptate cei care îl acuză, au dreptate cei care îl apără? Cu siguranță cineva are dreptate. Dar cred că nu este treaba nici a liberalilor, nici a useriștilor, nici a pesediștilor, nici a auriștilor să stabilească cine este de vină”.

12:40Lucian Romașcanu (PSD): „Istoria l-a propulsat pe domnul Cîțu în cea mai înaltă funcție în administrația statului român, funcție pe care a luat-o pe persoană fizică și care a venit la pachet cu o aroganță imensă, cu autosuficiență care nu putea fi combătută în niciun fel. Toate deciziile dumnealui erau perfecte, nu lua niciodată prizonieri, totul era lapte și miere. Dar a fost cea mai cumplită pandemie dar ce poate fi mai trist pentru o țară decăt să aibă la cârma de a salva oamenii pe cel mai incompetent premier pe care l-a avut România în trecutul mai recent. Este vorba de un miliard plus TVA. E mult domnule(…)

Este și un moment al adevărului pentru cavalerii dreptății din parlament. Colegii din USR, care… sigur, un demers corect la care ne-am alăturat – Fără penali în funcții publice. Fără penalii voștri, ai noștri nu sunt chiar așa penali, pentru că s-ar fi putut ca procurorul să fie antivaccinist… Este o piruetă care în fața alegătorilor dvs vă va descalifica definitiv. Este evident că justiția trebuie să-și facă datoria. De ce e bună numai câteodată și e proastă altădată? Va trebui să explicați alegătorilor dvs”.

12:32 Florin Cîțu: „Au trecut trei ani de la pandemie. Omenirea era supusă unei situații fără precedent. Totul era sub semnul ipotezelor, nu existau date concrete. Un virus care a închis planeta. România a făcut fața acestui virus cu spitale slab echipate(…) În acest context complicat am pus pe primul plan sănătatea românilor. Eram conștient că orice decizie voi lua va fi pusă sub semnul întrebării. Îmi asum că în acel moment, Guvernul României a făcut, în contextul imprevizibil şi complicat, cu datele pe care le avea atunci, ceea ce putea să facă (…)

Mi-am indeplinit corect atribuţiile, în toate funcţiile pe care le-am deţinut, cu respectarea legislaţiei în vigoare. Şi de acum înainte, atâta timp cât rămân în politică, mă voi bate pentru bunăstarea tuturor românilor. Mă voi bate privind impozitarea contractelor part-time, să reduc impozitul de dividente, să scot toate taxele introduse de socialişti şi să eliberez toate pieţele de intervenţiile statului cu bocancii. Mă voi lupta ca românii să plătească o singură contribuţie la sănătate, dintr-o singură sursă de venit. Mă voi lupta pentru taxe mici, plătite de toţi, fără excepţie. Vă voi lupta pentru o Românie de dreapta, care să ofere aceleaşi oportunităţi pentru toţi românii. Lăsăm Justiţia să-şi facă treaba”.

12:25Se citește raportul elaborat de către Comisia Juridică prin care se recomandă ridicarea imunității parlamentare pentru senatorul Florin Cîțu.

12:20Președintele Senatului i-a solicitat lui Simion să părăsească sala și să meargă sus la lojă, dacă dorește să asiste la ședință. Liderul AUR a acceptat și părăsește sala de plen.

12:18 Liderul AUR, George Simion este prezent în sala de plen a Senatului lângă Florin Cîțu și încearcă să-l intimideze. Senatorul PNL a cerut de la microfon ca acesta să fie scos din sală.

12:10 Ședința plenului Senatului a început. „La lucrări din totalul de 136 senatori și-au înregistrat prezența 88”, a anunțat președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

În această dimineață, Cîțu a fost audiat în comisia juridică, care va transmite punctul de vedere către plen, cel în măsură să încuviinţeze sau să respingă solicitarea de ridicare a imunității.

În Comisia juridică, s-a votat în unanimitate pentru ridicarea imunității lui Cîțu.

Cîțu: „Trebuie să dăm voie anchetei să meargă mai departe şi să vedem adevărul”

Florin Cîţu a declarat, luni, că le va cere colegilor săi din partid să voteze pentru ridicarea imunităţii sale parlamentare, precizând, însă, că nu va demisiona din partid şi nici din grupul parlamentar.

„Trebuie să dăm voie anchetei să meargă mai departe şi să vedem adevărul. Eu voi cere colegilor să voteze pentru ridicarea imunităţii. Nu am de ce să îmi dau demisia din PNL”, a spus fostul premier.

Întrebat dacă crede că dosarul ar trebui pus pe pauză până când se pronunţă instanţele europene, pentru că şi la nivel european este anchetat modul de achiziţionare a vaccinurilor, Florin Cîţu a răspuns: „Eu zic că în România trebuie discutat acest subiect, trebuie văzut ce s-a întâmplat atunci (…) Deciziile au fost adoptate în acord cu legislaţia din România. Aşa cum am spus de fiecare dată, folosind baza legală din România”.

Chestionat despre declaraţia fostului ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, potrivit căruia decizia de achiziţionare a vaccinurilor a fost luată exclusiv de premier, Cîţu a răspuns: „Justiţia nu se face la televizor. Documentele sunt la dosar. Vom vedea ce este în dosar”.

Acuzațiile DNA în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID, în care procurorii cer urmărirea penală împotriva lui Cîțu, Voiculescu și Ioana Mihăilă

DNA a cerut joia trecută încuviințarea Parlamentului și Președinției pentru începerea urmăririi penale în cazul fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă pentru achiziția vaccinurilor anti-COVID în timpul pandemiei. Conform anunțului oficial al DNA, cei trei sunt acuzați că ar fi cumpărat în plus față de cantitatea existentă și necesară peste 52,8 milioane de doze de vaccin Pfizer și Moderna, în valoare de peste un miliard de euro.

DNA a anunțat joi printr-un comunicat de presă că a transmis procurorului general, în vederea sesizării președintelui României și Senatului, referatul pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, pentru infracțiunile de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv, complicitatea.

În comunicatul DNA nu este precizat niciun nume, menționându-se că este vorba despre trei persoane care făceau parte din Guvernul României.

Conform procurorilor, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea a peste 23 milioane persoane, ar fi fost achiziționată în plus cantitatea de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

„Persoane din Guvernul României ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin anti-COVID, cu încălcarea legii și fără a face o analiză privind necesitatea”

Ce spun procurorii DNA:

  • „La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
  • Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.
  • De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.
  • În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.
  • Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.
  • La solicitările transmise au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și dosarul de urmărire penală, în copie, compus din 27 de volume.
  • Prezentele demersuri în vederea efectuării urmăririi penale intră sub incidența prevederilor art. 2941 și art. 305 alin. (4) din C.pr.pen., cu referire la procedura reglementată în Legea nr. 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială.
  • Persoanele față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție”.

Florin Cîțu (PNL) a fost premier între decembrie 2020 și noiembrie 2021. Ioana Mihăilă a ocupat funcția de ministru al Sănătății între aprilie și septembrie 2021, ea venind pe acest post după Vlad Voiculescu (decembrie 2020, aprilie 2021).

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, i-a transmis marți procurorului general cererile de urmărire penală formulate de președintele Klaus Iohannis împotriva fostului premier PNL Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

Dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID este instrumentat de către procurorul George Adrian Matei, șeful Secției de combatere a corupției din DNA. George Adrian Matei este procurorul care l-a trimis în judecată pe Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului, dosar în care fostul lider al PSD a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro