Sari direct la conținut

VIDEO „Sincer, eu n-aș veni aici” și „e dezgustător”: Reclama virală prin care o capitală europeană vrea să atragă turiști

HotNews.ro
VIDEO „Sincer, eu n-aș veni aici” și „e dezgustător”: Reclama virală prin care o capitală europeană vrea să atragă turiști
Stradă din Oslo, FOTO: Rob Carter / Alamy / Profimedia Images

O reclamă neconvențională prin care turiștii sunt informați sarcastic de un rezident că el nu ar veni în vizită în oraș dacă nu ar fi crescut aici și că acesta e „dezgustător” s-a viralizat pe rețelele de socializare, spre încântarea autorităților din capitala norvegiană Oslo, relatează BBC.

În timp ce alte orașe europene ca Barcelona, Florența, Veneția sau, cel mai recent, Sevilla, încearcă să reducă numărul de turiști din cauza supraaglomerării, autoritățile responsabile de promovarea turismului în Oslo încearcă tocmai contrariul.

Modul în care fac asta e unul mai puțin obișnuit.

„Sincer să fiu, eu n-aș veni aici”, spune un rezident neimpresionat al orașului – o introducere deloc convențională pentru o reclamă de promovare a unei destinații turistice.

Naratorul, prezentat ca un bărbat în vârstă de 31 de ani pe nume Halfdan, introduce apoi spectatorii unora dintre atracțiile orașului, „plângându-se” de diversele neajunsuri.

„Nu înțeleg de ce oamenii merg la înot în mijlocul orașului, este dezgustător”, spune el pe același ton.

Oslo încearcă să atragă turiști cu o „anti-reclamă” ironică

Pe tot parcursul înregistrării video el se plimbă printr-un oraș liniștit, în care nu sunt cozi, mulțimi sau alte semne de supraaglomerare care pot fi văzute în marile capitale europene sau alte destinații populare din Europa.

„Poți pur și simplu să te plimbi dintr-un capăt al orașului în celălalt în gen 30 de minute. E măcar un oraș?”, mai întreabă Halfdan la un moment dat.

„Uneori intru pur și simplu de pe stradă [într-un restaurant] și primesc o masă. Și nici măcar nu sunt faimos. Adică, ce îți spune asta?”, continuă el.

De la lansarea sa la sfârșitul lunii iunie, reclama de un minut și 45 de secunde a strâns peste 20 de milioane de vizionări pe paginile „Visit OSLO” de pe diversele rețele de socializare, spre încântarea oficialilor locali.

August Jorfald, care a scris scenariul reclamei și a regizat-o, a declarat că a fost inspirat de o vacanță în care a mers la Paris cu iubita sa și că înainte să plece de acasă i-a spus acesteia că are un singur obiectiv:

„Am spus că excursia va fi un succes dacă nu văd Turnul Eiffel”.

„Nu vreau să văd Disney World. Vreau să fiu la masă în bucătăria cuiva și să beau vin dintr-un pahar de lapte”, a mai spus Jorfald, un locuitor al Oslo în vârstă de 30 de ani.

Tot mai mulți vizitatori sunt interesați de destinații care să pună accentul pe „experimentat”, nu „văzut”

Jorfald consideră că vizitatorii vor în schimb „autenticitate”, un cuvânt despre care recunoaște însă că e greu de definit.

BBC comentează însă că el nu este nicidecum sincer, un trend turistic tot mai puternic dezvăluind că tinerii de azi nu mai vor să meargă în vacanțele „clasice”, cu vizitat marile obiective turistice, în care mergeau părinții lor. Accentul se mută în schimb pe „experimentat”, nu „văzut”.

Trendul nu e unul nou, dar s-a accentuat puternic în ultimii ani, după ce cele mai populare turistice din jurul lumii au fost luate cu asalt de turiști după ridicarea restricțiilor legate de pandemie.

Cercetătoarea Lauren A. Siegel, care predă turism la Universitatea Greenwich din Londra, descrie reclama făcută Oslo ca fiind „genială” și „în trenduri”. Ea spune de asemenea că ea le face cu ochiul și persoanelor mai tinere care s-au săturat să își trăiască viețile în mediul online.

Potrivit acesteia, călătorii din Generația Z care au crescut cu social media sunt curioși de călătorii și vacanțe fără Instagram și TikTok.

Trendul „există acum de aproximativ un deceniu și generațiile se schimbă în mod natural”, a declarat ea pentru BBC.

INTERVIURILE HotNews.ro