VIDEO Teodor Melescanu: HG din 2013 privind SIE este oportuna. Nu pot confirma, nici infirma daca Ponta a fost ofiter SIE. Scandalul provoaca daune Romaniei, pentru ca deconspirarea unui ofiter acoperit determina reanalizarea cazurilor in care a fost implicat
Fostul director al SIE, Teodor Melescanu, candidat independent la Presedintie, a declarat, marti, ca este oportuna hotararea de guvern din anul 2013, privind secretizarea identitatii unor ofiteri de informatii ai SIE, iar el a refuzat sa-i furnizeze presedintele Traian Basescu informatii privind existenta unor ofiteri de informatii in Guvern, pentru a ca acesta sa nu le foloseasca in campania electorala. El a refuzat sa confirme sau sa infirme daca premierul Victor Ponta a fost ofiter acoperit al SIE, insa a precizat ca acest scandal aduce daune imaginii Romaniei in exterior, pentru ca orice deconspirare a unui ofiter acoperit conduce la reanalizarea de catre serviciile partenere si nepartenere a misiunilor in care acesta a fost implicat.
Intrebat, intr-o conferinta de presa, daca premierul Victor Ponta a fost ofiter acoperit, Melescanu a declarat: „Nu pot sa va confirm, nici sa va infirm, pentru ca nu am acest drept si m-as face vinovat de savarsirea unei infractiuni„.
Intrebat, insa, daca acest scandal legat de acuzatiile presedintelui Basescu potrivit carora premierul Ponta ar fo fost ofiter acoperit al SIE afecteaza imaginea Romaniei, fostul director al SIE a raspuns ca orice deconspirare a unui ofier acoperit determina reanalizarea, din partea serviciilor partenere si nepartenere, a tuturor misiunilor in care respectivul ofiter a fost implicat.
„In mod sigur, da. Orice deconspirare a unui ofiter acoperit care a participat la diverse activitati deteremina o reanalizare de catre serviciile partenere si serviciile nepartenere din alte tari, a tuturor cazurilor in care a fost prezent pe teritoriul unei tari, pornindu-se de la ideea ca o asemenea prezenta era ostila, ceea ce ne creeaza foarte mari dificultati, iar serviciului mult mai mari”, a raspus fostul director al Serviciului de Informatii Externe.
„Traian Basescu este primul presedinte din 1989 pana azi care a solcitata servicilor de informatii liste cu ofiterii acoperiti. In legatura cu HG din 2013, potrivit constitutiei si celorlalte legi in vigoare, serviciilor de infomatii si sefii acestora nu au drept de initiativa legislativa. Consider ca HG e oportuna, pentru ca ar fi existat posibilitatea ca informatiile sa fie utilizate in campania electorala cum ati vazut aseara”, a mai spus Teodor Melecsanu.
El a aratat ca ofiterii SIE, „oameni care isi risca viata si libertatea” in strainatate, nu trebuie deconspirati cand se intorc in tara.
Totodata, Melescanu a precizat ca a cerut desecretizarea anexei din HG in care e prevazuta intre categoriile de informatii secrete si categoria privind identitatea fostilor lucratori SIE pentru ca serviciul avea nevoie sa arate in instanta acest lucru, intr-un proces cu un fost colonel SIE, Ionel Dragomir.
Presedintele Traian Basescu a sustinut, luni, la Realitatea TV, ca premierul Victor Ponta, candidatul PSD-PC-UNPR pentru Cotroceni, a fost ofiter acoperit al SIE in peioada 1997-2001. Seful statului si-a sustinut acuzatia mentionand si o hotarare de guvern emisa de Executivul Ponta in anul 2013, prin care a fost inclusa i categoria informatiilor sectete si identitatea fostilor lucratori ai SIE. Anexa care preciza care sunt categoriile de imformatii secrete a fost desecretizata.
Alte declaratii ale lui Teodor Melescanu:
- Consider ca trebuie sa clarificam impreuna o serie de infirmatii care intereseaza pe oameni.
- Traian Basescu este orimul presedinte din 1989 pana astazi care a solicitat serviciilor de informatii liste cu ofiterii acoperiti. La ce i-au folosit, ati vazut aseara.
- In legatura cu Hotararea de Guvern din 2013, potrivit prevederilor condititutioanle si a tuturor legilor in vigoare, serviciile de informatii si sefii acestora nu au drept la initiativa legislativa.
- Eu consider oportuna HG, pentru ca ar fi existat posibilitatea ca informatiile la care face referire HG sa fie utilizate in campania electorala, asa cum ati vazut aseara.
- Nici presedintele, nici primul-ministru, nici directorul SIE, nu poate trimite oameni, cu buna stiinta, care sa-si riste libertatea si uneori viata, asteptandu-i ca la intoarceerea in tara sa-i deconspire.
- La momentul la care mi s-au solicitat informatiile respective, referitoare la identitatea ofiterilor acoperiti, eu ma aflam sub incidenta unor norme legale in vigoare. E vorba de legea referitoare la activitatea SIE, care la art. 10, paragraful 2, spune urmatoarele: „Sursele de informare, metodele si mijloacele de munca nu pot fi dezvaluite fata de nimeni si in nicio imprejurare”.
- Evident ca la momentul respectiv, teoretic, eu aveam doua posibilitati: sa respect legea si sa nu respect legea, varianta pe care eu am respins-o de la bun inceput.
- Raspunsul pe care l-am transmis presedinrelui nu a fost al meu, ci al institutiei.
- Posibilitatea legala ca presedintele sa lucreze cu o institutie a statului roman, cu un serviciu de informatii, fara stirea conducatorului acestei institutii, reprezinta o dubla incalcare a legii. Dati-mi voie sa va garantez ca serviciul de informatii externe nu s-ar compromite niciodata cu asemenea practici. Mai mult, ori de cate ori au fost, telefonic, solicitate informatii sau participari la reuniuni de la Cotroceni, ofiterii de informatii respectivi m-au informat, au primit aprobarea mea si mandatul necesar pentru ceea ce aveau de spus acolo.
- Sunt profund dezamagit de modul in care presedintele isi incheie mandatul, dupa 10 ani in care serviciile de informatii au slujit in permanenta interesele Romaniei, este ilegal si imporal sa fie tarate intr-un scandal electoral.
- Merg inainte cu candidatura mea, primind un nou imbold ca Romania are nevoie de un proiect politic serios, onest si lucid.
- Intrebare: Ar fi trebuit sa treaca aceasta HG din 2013 prin hotararea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii?
Intrebari si raspunsuri:
- Intrebare: Ar fi trebuit sa treaca aceasta HG din 2013 prin hotararea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii?
- Melescanu: Nu a fost niciodata discutata. De altfel, listele la care va referiti nu sunt legate doar de categoriile de informatii secrete ale serviciilor. Ele constin liste ale tuturor ministereleor si institutiilor din Romania care isi clasifica legal categoriile de informatii care cosntituie obiect de regim secret sau strict secret. Si in rest, de la serviciile de informatii, Ministerul de Externe pana la Autoritatea Sanitara Veterinara, sunt trecute si aduse la zi, ca urmare a faptului ca sunt anexe la o GH si nu au trecit niciodata prin CSAT.
- Intrebare: Dar aceasta HG priveste strict activitatea SIE.
- Melescanu: Toate institutiile au asemenea liste si le aduc periodic in concordanta cu evolutiile care au loc. Nu e o lista doar a serviciilor de informatii externe.
- Intrebare: Presedintele Traian Basescu a incalcat vreo lege prin dezvaluirile de aseara?
- Melescanu: Legea 1/1998, care prevede ca „sursele de informare, metodele si mijloacele de munca nu pot fi dezvaluite de nimeni si in nicio imprejurare”.
- Intrebare: Constitutia a incalcat-o?
- Melescanu: Nu sunt in masura sa fac o discutie constitutionala. La Curtea Constitutionala, daca va fi nevoie, dar din punctul meu de vedere, dispozitiile sunt clare.
- Intrebare: Si ce sanctiuni risca presedintele?
- Melescanu: Sanctiunile legale… Nu sunt prevazute de lege.
- Intrebare: L-ati acoperit pe Victor Ponta?
- Melescanu: Eu nu acopar si nu descopar pe nimeni, pentru ca eu, in calitate de sef de serviciu de informatii, daca spun despre cineva ca nu este ofiter acoperit, ar trebui sa spun despre toata lumea ca nu sunt ofiteri acoperiti, pentru ca altii s-ar simti, poate, pusi intr-o situatie foarte dificila. Stiri ca circula vorbe despre persoane extrem de importante politic, de la Mircea Geoana pana la multi altii, inclusiv si despre mine, referitoare la apartenetna la unele servicii de informatii. Daca dau pentru unul, ar trebui sa dau pentru toti, ceea ce nu este permis de lege.
- Intrebare: Cine a initiat aceasta Hotarare de Guvern (din 2013)? V-a cerut cineva sa o faceti?
- Melescanu: Nu am lucrat la aceasta hotarare. Mi-o asum, insa, in calitate de sef al SIE. Se face anual sau de cate ori e nevoie analiza categoriilor de informatii care au caracter secret, de catre institutiile statului.
- Intrebare: Si cine a initiat-o? Din SIE sau din Guvern?
- Melescanu: Nu am aceasta informatie. Noi am reactualizat-o la SIE, dar probabil ca din initiativa noastra, gandesc, nu am datele.
- Intrebare: Dar a fost vreo vulnerabilitate la nivelul SIE? De ce a fost nevoie in 2013 si nu in 2015?
- Melescanu: Ea este facuta din 2011. Datorita, insa, faptului ca in 2012 am avut referendum, s-a considerat ca nu e bine sa se intre cu o tema care ar putea crea dezbateri si s-a adoptat abia in 2013. Este, deci, in proiect din anul 2011. Ca nici macar nu ma gandeam ca o sa fiu director al Serviciului de Informatii Externe.
- Intrebare: Anexa la HG nu ar fi trebui sa fie secretizata?
- Melescanu: Am declasificat-o pentru ca am avut procese in instanta si nu a putut fi opozabil principiul ca nu au voie sa-si dezvaluie identitatea. Este un caz celebru, am fost in judecata cu un fost lucrator, Dragomir. Si la Tribunal ni s-a respins actiunea, intrucat anexa era secreta inainte si, in consecinta, nu era opozabila. Pana nu se publica in Monitorul Oficial, nu sunt opozabile altei parti. De aceea, am luat hotararea sa o facem publica, pentru a sti care sunt categoriile de informatii secrete care nu pot fi deconspirate.
- Intrebare: Premierul Victor Ponta a incalcat si el legea, prin faptul ca a indeplinit in paralel si functia de ofiter SIE si procuror?
- Melescanu: Nu pot sa va confirm sau sa va inform daca a fost. Pe de alta parte, nu pot porni de la aceasta, sa va fac observatii…
- Intrebare: Dar a fost Victor Ponta ofiter acoperit?
- Melescanu: Nu pot sa va confirm, nici sa va infirm, pentru ca nu am acest drept si m-as face vinovat de savarsirea unei infractiuni.
- Intrebare: Ofiter acoperit nu inseamna ca preia alta identitate?
- Evident.
- Intrebare: Un procur poate fi, in paralel si ofiter al SIE?
- Melescanu: Incepand cu anul 2004, este interzis. La modificarea legii privind statutul magistratilor s-a introdus expres o dispozitie potrivit careia procurorii si judecatorii nu pot fi ofiteri acoperiti. Ceea ce dovedeste ca, probabil au fost anumite preocupari fata de acest fenomen. Faptul ca din 2004 s-a simtit nevoia sa se prevada in mod expres dovedeste ca, intr-adevar, or fi fost anumite probleme.
- Intrebare: De cate ori v-a solicitat presedintele Basescu sa-i aduceti la cunostinta eventualele prezente ale agentilor acoperiti in Guvern, pentru ca presedintele spunea ca la remanieri s-a interesat de acest lucru?
- Melescanu: O singura data, la inceputul anului 2014.
- Intrebare: Veti lua vreo masura legala impotriva lui Traian Basescu?
- Melescanu: Nu. Singura chestiune care ridica unele probleme si care va trebui solutionata legal este ca presedintele s-a referit ca are copii dupa documentele SIE, ceea ce, potrivit legilor in vigoare, este interzis.
- Intrebare: Ce regim au documentele SIE trimise unor institutii?
- Melescanu: Au regim secret, secret de stat, secret de importanta deosebita. Toate aceste documente se consulta de beneficiarii politici ai nostri si se restituie dupa consultare. Este interzisa multiplicarea, deconspirarea unor date din aceste documente. Sanctiunea o sa vedem, daca se va initia vreo procedura sau nu. Din punct de vedere al Serviciului, cred ca ar trebui sa ceara niste clarificari organismelor care se ocupa de pastrarea secretului de stat in Romania.
- Intrebare: Afecteaza acest scandal imaginea Romaniei in plan extern?
- Melescanu: In mod sigur, da. Orice deconspirare a unui ofiter acoperit care a participat la diverse activitati teremina, in cazul in care este deconspirat, o reanalizare de catre serviciile partenere si serviciile nepartenere din alte tari, a tuturor cazurilor in care a fost prezent pe teritoriul unei tari, pornindu-se de la ideea ca o asemenea prezenta era ostila, ceea ce ne creeaza foarte mari dificultati, iar serviciului mult mai mari.
- Intrebare: Victor Ponta ar trebui sa iasa din cursa pentru Cotroceni in acest moment?
- Melescanu: Eu nu vad niciun motiv petru retragere. Nu ma consider un judecator care sa dea decizii.
- Intrebare: Ar trebui sa-si dea demisia Victor Ponta din functia de premier?
- Melescanu: Eu nu vad sensul unui asemenea demers.
- Intrebare: E vreun agent SIE, in momentul de fata, in Guvern?
- Melescanu: Categoric, nu.
- Intrebare: Au fost discutate aceste anexe in CSAT? Care a gradul de clasificare?
- In mod sigur nu au fost discutate in CSAT aceste anexe. Gradul ei de clasificare a fost secret, pana la elaborare, dupa aceea am cerut sa fie desecretizata. Cel care poate sa schimbe caracterul secret al unui document este emitatorul. Eu am schimbat caracetrul secret intr-unul public.
- Intrebare: Ati transmis Parlamentului o adresa in care aratati ca printre candidati nu sunt ofiteri acoperiti?
- Melescanu: Da. Actuali.
- Intrebare: Exista in Guvern la ora actuala vreun fost ofiter acoperit?
- Nu pot sa va confirm, decat daca aveti placerea peste 30 de ani ne intalnim din nou la un ceai si va spun toate lucrurile. La plecarea dins erviciu, orice ofiter care a activat in SIE semneaza un angajament prin care se obliga sa nu deconspire nici calitatea, nici sediile, nici operatiunile timp de 30 de ani.
- Intrebare: Cand ati vorbit ultima oara cu presedintele Basescu?
- Am mai vorbit si dupa aceea, cand i-am spus ca ma gandesc sa candidez, daca voi primi o oferta credibila, iar dansul mi-a spus: „Faci ceea ce crezi”.
- Intrebare: Presedintele a venit la sediul SIE, unde a discutat cu subalternii dumneavoastra?
- Melescanu: Da, presedintele a venit la sediul serviciului si a tinut sa aiba o discutie cu toti membrii Biroului executiv al serviciului, la care am participat si eu si toti directorii adjuncti.
- Intrebare: Ce le-a cerut? Le-a cerut informatii care sa nu mai treaca prin filtrul dvs.?
- Melescanu: Nu. Nu a facut o asemenea referire. Si-a exprimat si si-a argumentat pozitia ca trebuie sa aiba acces la toate infrmatiile. Raspunsul nostru a fost ca absolut la toate informatiile are acces, potrivit principiului „need to know” – nevoia de a cunoaste toate informatiile care ii servesc presedintelui pentru indeplinirea cu succes a atributiilor sale presedintele are acces deplin. In legatura cu surse, cu modalitati – asta este de fapt bucataria noastra. Este o deosebire foarte clara intre produsul muncii noastre – informatiile pe care le pui la dispozitia decidentilor politici – si modul in care le obtii. Modul in care le obtii tine de bucataria interna a SIE.
- Intrebare: Ati vorbit cu fostii subordonati, sa vedeti cine ar fi putut sa-i ofere presedintelui acele informatii de aseara?
- Melescanu: Din cate am inteles eu, era vorba de trei raspunsuri pe care le-am facut presedintelui la demersurile dansului. Erau documente secrete, pentru 30 de ani.
- Intrebare: Cum se face intrarea si iesirea din SIE, procedural?
- Melescanu: Procedural, este o procedura de recrutare, care include o etapa eliminatorie, de teste de inteligenta, de cultura generala, de capacitate de a lucra la stes, spriit de lucru in echipa si multe altele. Nu sunt ale noastre, sunt traduse din engleza. Iesirea se face prin acordul comun al partilor sau prin demisie. Nu e o cerere secreta, ci este aprobata de seful serviciului. Cei care au ontrat si iesit pe vremea mea, as putea sa vi-i spun, dar mi-e interzis prin lege.
- Intrebare: Puteti deconspira un fost agent sub acoperire?
- Melescanu: Nu pot in niciun caz. Angajamentul este de 30 de ani si din partea SIE, si din partea lui?
- Intrebare: Interdictia de 30 de ani se aplica si unui tert care afla aceste informatii?
- Melescanu: Nu. Numai celui care a semnat acest angajament. Presedintele bineinteles ca nu are un astfel de angajament.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’; document.write(”); if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/8668610da788e362937432e3e2de4f0c/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));