Sari direct la conținut

VIDEO Titus Corlatean a demisionat din functia de ministru al Afacerilor Externe si a anuntat ca infiintarea de noi sectii de vot in strainatate ar fi ilegala

HotNews.ro
Titus Corlatean (foto arhiva), Foto: Agerpres
Titus Corlatean (foto arhiva), Foto: Agerpres

Titus Corlatean si-a anuntat demisia de la conducerea ministerului Afacerilor Externe intr-o conferinta de presa, spunind ca infiintarea de noi sectii de vot in strainatate ar fi ilegala. „Nu pot accepta ca MAE sa incalce legea pe considerente electorale ale domnilor Basescu si Iohanis”, a motivat Corlatean. „MAE isi mentine integral pozitia potrivit careia nu exista baza juridica legala pentru suplimentarea sectiilor de vot din strainatate”, a spus Corlatean, care a adaugat ca Hotararea Biroului Electoral Central de marti, 4 noiembrie, nu ofera solutia legala pentru deschiderea de noi sectii de vot in strainatate. De remarcat ca Titus Corlatean a refuzat dialogul cu ziaristii, plecand imediat dupa ce si-a rostit declaratia.

Titus Corlatean a spus ca desi BEC a emis un comunicat de presa vineri noaptea, 7 noiembrie, in care arata ca nu exista impedimente legale pentru deschiderea de noi sectii, acest comunicat nu este sustinut de Hotararea aceluiasi BEC din 4 noiembrie.

Corlatean a dat vina pe Traian Basescu si Klaus Iohanis pentru presupuse interese electorale in scandalul votului din diaspora.

Reamintim ca votul din strainatate de la turul 1 al alegerilor prezidentiale a fost marcat de probleme majore – mii de romani nu au putut vota din cauza cozilor uriase formate la sectiile de vot din orasele cu mare densitate de romani.

Prima masura luate de BEC a fost sa elimine obligativitate completarii in sectia de vot a declaratiilor pe proprie raspundere. Astfel, declaratia a fost pusa pentru descarcat pe site-urile MAE si BEC, astfel incit votantii din strainatate sa o poata completa in afara sectiilor de vot pentru a cistiga timp. De asemenea, MAE a anuntat ca in toate sectiile de vot va fi marit pina la maximul admis de lege, 7, numarul de stampile si de cabine de vot.

In paralel, organizatiile romanilor din strainatate, Opozitia si presedintele Traian Basescu au cerut suplimentarea sectiilor de vot din strainatate. Si aici au inceput problemele majore.

MAE a sustinut inca de luni, 3 noiembrie, ca nu are baza legala pentru acest lucru. Biroul Electoral Central (format din 5 judecatori) a emis o Hotarare pe 4 noiembrie, dupa consultari institutionale cu MAE. Hotararea 4H/4.11.2014 arata, in esenta, ca se pot deschide sectii noi. Titus Corlatean si conducerea PSD au continuat insa sa sustina ca nu au baza legala pentru deschiderea de noi sectii in strainatate si au blamat BEC si legislatia pentru lipsa bazei legale. BEC a revenit cu un comuncat de presa vineri seara (7 noiembrie) in care comunica faptul ca nu exista „impedimente legale” fata de deschiderea de noi sectii. Titus Corlatean a continuat sa sustina ca nu are baza legala inclusiv astazi, in ziua demisiei.

  • Hotnews.ro a transmis principalele LIVE TEXT si LIVE VIDEO declaratii ale ministrului

Declaratii Titus Corlatean:

MAE a informat in ultimele zile, inclusiv in weekend, despre masurile suplimentare pentru sprijinirea organizarii turului 2 al alegerilor.

Am informat in acest weekend inclusiv ca MAE a pus la dispozitia Biroului Electoral pentru Strainatate o echipa de aproximativ 800 diplomati (din centrala si din ambasade), BES – singura autoritate care organizeqaza alegerile

Anterior, am informat in legatura cu toate masurile necesare in conformitate cu legea si deciziile BEC si BES.

Declaratia pe propria raspundere este deja disponibila, poate fi descarcata de pe siturile MAE si BEC

Am anuntat cresterea numarului de stampile si de cabine de vot pina la numarul maxim de 7

Intotdeauna MAE a facut si va continua sa faca tot ce e necesar si legal pentru exercitarea votului

  • Problema noilor sectii de vot:

Dupa hotarirea BEC de martea trecuta, am fost informati de un al doilea comunicat al BEC in nopatea de vineri spre simbata, la ora 23.58, am primit la sediul MAE un comunicat si o adresa in care BEC ne comunica „inexistenta unui impediment legal privind deschiderea de noi sectii in strainatate”.

Imediat, simbata, MAE a demarat „un proces intern de evaluare consolidata”. Iata concluziile:

MAE isi mentine integral pozitia potrivit careia nu exista baza juridica legala pentru suplimentarea sectiilor de vot din strainatate.

Nici Hotararea BEC din 4 noiembnrie nu permite tragerea acestei concluzii potrivit careia MAE ar putea deschide noi sectii.

Iata cele doua acte oficiale: Hotararea BEC si Comunicatul BEC. Hotararea BEC nu prevede nimic in acest sens, si hotararea are forta juridica. Comunicatul nu are forta juridica.

Ca ministru, am obligatia sa asigur respectarea legalitatii.

L-am informat pe premierul Romaniei ca am decis sa-mi depun mandatul de ministru.

Nu accept sa incalc legea si legalitatea, nu pot accepta ca MAE sa incalce legea pe considerente electorale ale domnilor Basescu si Iohanis

Pentru ca doresc sa respect legea, am decis sa-mi depun mandatul de ministru

La sfarsitul saptamanii au avut loc mai multe proteste, atat in tara cat si in strainatate, pentru alegeri libere si cresterea numarului de sectii de votare pentru romanii din diaspora.

Duminica, MAE a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca aproximativ 800 de angajati ai Ministerului Afacerilor Externe, din centrala MAE si din misiunile diplomatice, sunt pusi la dispozitia Biroului Electoral pentru Strainatate (BES) pentru completarea birourilor sectiilor de votare din afara tarii, unde va fi cazul.

Masura a fost decisa in urma unei intalniri avite vineri de ministrul Titus Corlatean cu unii ambasadori romani, acesta anuntand, insa, ca nu va suplimenta si numarul sectiilor de votare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro