Sari direct la conținut

VIDEO Traian Basescu la bilantul Ministerului Public: Ministerul Finantelor va demara foarte curand ideea comasarii Garzii Financiare si Vamii in cadrul ANAF. As mai da o sansa acestor institutii pana la 31 decembrie

HotNews.ro

„Evaziunea fiscala a devenit o vulnerabilitate la adresa sigurantei nationale. Peste 30% din resursele ce se cuvin statului sunt evazionate sau suspectate a fi evazionate”, a declarat, luni, presedintele Traian Basescu la bilantul pe 2010 al Ministerului Public, seful statului cerand ca „batalia cu evazionistii sa fie continuata fara menajamente”.Traian Basescu a mai anuntat ca „Ministerul Finantelor va demara foarte curand ideea comasarii Garzii Financiare si Vamii in cadrul ANAF”, adaugand ca „As mai da o sansa acestor institutii pana la 31 decembrie, pentru a da proba capacitatii lor.”

In deschiderea discursului sau, seful statului a apreciat ca „N-as privi bilantul acestui an al Ministerului ca pe un triumf, ci ca pe un inceput. 2010 e anul cu cele mai bune rezultate de la inceperea primului meu mandat. S-a ajuns in sfarsit la stadiul in care institutiile statului incep sa functioneze eficient”.

Declaratiile lui Traian Basescu:

  • Orice ban furat statului este un atac la siguranta lui, la siguranta sociala, la siguranta functionarii instititiilor si de ce nu la morala.
  • In continuare, batalia pentru diminuarea evaziunii ramane o mare prioritate.
  • Nu as vrea sa lansez cifre care sa fie intoarse pe toate partile la niste televiziuni exact de niste evazionisti.
  • Evaluarea CSAT ne-a aratat ca peste 30% din resursele cuvenite statului sunt evazionate sau suspecte de evaziune. Este un procent peste limitele rezonabile.
  • Ca sa nu ramana loc de interpretare, in aceasta zona a lipsei de control pe resursele datorate statului s-au introdus si activitati care raman in mod natural in afara activitatii, precum cele din micile gospodarii.
  • Procentul corect in care trebuie sa intre si activitatile micilor gospodarii se situeaza undeva la 15%.
  • Marea problema pe care o avem se situeaza in zona comertului de toate tipurile.
  • Ministerul Finantelor va demara foarte curand ideea comasarii Garzii Financiare si Vamii in cadrul ANAF.
  • Nu stiu daca sunt partizanul acestei solutii, as mai da o sansa acestor institutii pana la 31 decembrie pentru a da proba capacitatii lor. Proiectul anuntat de Ministerul Finantelor  este inca in discutie.
  • Nu cred ca atunci cand ceva merge prost pana la urma trebuie sa ajungi la desfiintarea ei, nu, trebuie sa o faci sa functioneze. Mi-ar fi foarte greu sa-mi imaginez o Romanie fara vama.
  • As vrea sa fac mentiunea legata de ultimele actiuni cu privire la politia de frontiera si la vami ca esenta fraudei e la vamile din teritoriu, acolo unde se stabileste valoarea, cantitatea si nivelul de accize.
  • A fost o actiune necesara cea din vami dar as vrea sa vad actiunea in vamile de interior, inclusiv in Constanta.
  • Cel mai mare castig al anului 2010 a fost capacitatea institutiilor de a lucra impreuna.
  • Iata ca putem sta la aceeasi masa si la nivel central si local, procurori, politisti, SRI, DGIPI, DGA, si impreuna sa ne canalizam efortul pe prioritati.
  • Marea prioritate a anului 2011 si 2012 este lupta impotriva evaziunii fiscale. E o lupta pe care statul trebuie sa o castige.
  • Semnele anului 2010 ne arata ca ii puteti infrange iar eu nu pot decat sa va sustin si sa va urez succes in aceasta batalie fara menajamente.
  • E extrem de important ca cei care incalca legea sa ajunga acolo unde le e locul, dar de egala importanta e recuperarea pagubei. Fara recuperare, victoria institutiilor statului nu va fi completa niciodata.
  • Trebuie sa gandim daca nu cumva in anumite dosare, prin lege, putem stabili sechestrarea bunurilor inca de la inceperea urmarii, pentru ca in timpul procesului se transfera bunurile si nu mai avem pe ce pune sechestru. Poate se impune introducerea dreptului procurorului de a pune sechestru pe bunurile celui pe care il suspecteaza inca din prima faza a anchetei.
  • Nimeni nu cere ca Romania sa condamne un cetatean sau altul, un politician sau altul, ci o solutie a magistratilor. Nu are Romania norme de condamnari, are obligatia sa asigure o justitie care judeca cu celeritate in cazurile de marre coruptie. Atrag atentia ca sunt unele dosare care se blocheaza in faza initiala inca de la procuror.
  • Pentru 2011 raman trei mari prioritati: 1. Lupta impotriva coruptiei la nivel local si inalt, si aici e vorba de cei care influenteaza decizia, fie ca sunt de rang local sau national, ei sunt cei care practica traficul de influenta; 2. Evaziunea fiscala, care trebuie combatuta fara menajamente; 3. Grupurile locale de crima organizata, asa numitele clanuri.

  • In fiecare judet iti dai seama ca sunt 2-3 clanuri, 4, 5 in judetele mai mari. DIICOT a obtinut rezultate exceptionale in 2010 pe aceasta tema. Trebuie sa ne propunem ca in doi trei ani sa nu mai auzim de astfel de organizaitii ad-hoc. Sa nu mai avem niciun – cum il cheama pe asta cu frate-meu – Bercea Mondialu, sa nu mai auzim de niciun cap de asta care le rezolva el pe toate. Oameni care probabil isi pot permite sa-si afiseze bogatia fara ca nicio institutie a statului sa-i intrebe ceva.
  • Cand construieste asemenea imobile si nimeni nu se sesizeaza nu poti sa nu te intrebi oare ce se intampla intr-un asemenea judet. Eu am o mica harta cu judetele albe, in care nu se intampla nimic. Rugamintea mea ar fi sa eliminam orice judet care sa mai arate a fi alb, a fi curat in timp ce presa si semnalele publice sunt pline ca acolo sunt domni cu mare influenta si cu foarte multi bani.
  • Am dorinta de a va da un semnal de incurajare si de a continua sa apar independenta justitiei de orice influenta politica. Cred ca in ultimii ani am reusit acest lucru. Sunt convins ca in sala nu exista niciunul care sa spuna de la presedintie am primit instructiuni sa nu ne ocupam de x sau de y. Imi voi mentine acest mesaj pentru ca reprezentati singura solutie ca in Romania societatea sa se aseze. Inversarea valorilor in societate a fost posibila printre altele si pentru ca justitia nu a funcitonat la parametri normali.
  • Sigur ca oamenii politici au cea mai mare parte a responsabilitatii, dar cei ce pot trece peste oameni politici si influente, peste cei care incearca sa distorsioneze valorile sunteti dumneavostra, procurori si judecatori, serviti de politisti, de serviciile de informatii, de toate institutiile statului. Dumneavostra puteti reaseza valorile statului si va cer sa o faceti. Aveti obligatia sa o faceti.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile sefului statului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro