Sari direct la conținut

VIDEO Traian Basescu: Magistratii se substituie puterii executive, acordandu-si ei insisi sporuri care sunt abrogate prin lege

HotNews.ro

Presedintele Traian Basescu a trimis, luni, Curtii Constitutionale, cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre autoritatea judecatoreasca, reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei si Guvernul Romaniei, pe de alta parte. Seful statului a afirmat ca magistratii si-au acordat nejustificat o serie de sporuri, iar acest fenomen trebuie sa inceteze.

Vezi AICItextul cererii de solutionare a confrictului juridic trimisa de seful statului Curtii Constitutionale.

Declaratiile lui Traian Basescu:

  • Un subiect la care as dori sa ma refer este legat de cererea de solutionare a conflictului juridic, de natura constitutionala, dintre autoritatea judecatoreasca, reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie pe de o parte si Parlamentul Romaniei si Guvernul Romaniei, pe de alta parte.
  • Documentul pe care l-am inaintat Curtii Constitutionale va fi facut public imediat si doresc sa nu-l las la libera interpretare.
  • Situatia de fapt pe care am semnalat-o este ca prin Legea nr. 50/1996, s-au acordat o serie de sporuri salariale magistratilor si personalului asimilat acestora.
  • In anul 2000, odata cu reforma din domeniul salarizarii pentru magistrati, prin Ordonanta Guvernului nr.83/2000, s-au introdus toate sporurile in salariul de baza, pentru a asigura transparenta salariala. Aceasta ordonanta a fost aplicabila si altor categorii, nu doar magistratilor.
  • Prin aceasta ordonanta, s-au abrogat expres dispozitiile Legii nr. 50/1996, referitoare la sporurile acordate magistratilor: toate sporurile au fost introduse in salariu.
  • Din pacate, in mod constant in ultimii ani, instantele judecatoresti au pronuntat hotarari judecatoresti prin care au dat castig de cauza magistratilor, personalului de specialitate asimilat acestora, asistentilor judiciari si personalului auxiliar, si functionarilor din Ministerul Justitiei.
  • Astfel de procese castigate au avut ca obiect, va dau cateva exemple: prima de concediu, sporul de anticoruptie – ca si cum un magistrat, pentru a fi corect, trebuie sa aiba un spor de anticoruptie, sporul pentru vechimea in munca, coeficienti de multiplicare diferiti, sporul de specializare – ca si cum un magistrat ar trebui sa nu fie specializat, sporul de periculozitate, sporul de confidentialitate, sporul de risc si suprasolicitare neuropsihica, tichete de masa, sporul de fidelitate – ca si cum nu juram fidelitate institutiilor din care facem parte, suplimentul postului, sporul de permanenta.
  • Sunt doar cateva exemple de sporuri obtinute de magistrati care au dat in judecata si tot ei insisi au judecat.
  • Aceste sporuri au fost acordate in instanta in baza dispozitiilor Legii 50/1996, lege care la acea ora era abrogata.
  • Fenomenul acordarii de sporuri salariale in ultimii ani a inceput sa se extinda, astfel ca un numar mare de angajati ai institutiilor statului castiga in instante procese in care solicita acordarea unor sporuri.
  • In baza unor hotarari judecatoresti, uneori in baza unor prevederi abrogate, actioneaza ca niste institutii legiuitoare, fapt ce incalca principiul separatiei puterilor in stat.
  • Autoritatea judecatoreasca actioneaza, in aceste cazuri, cu depasirea atributiilor sale. Acest fenomen trebuie stopat.
  • Presedintele Romaniei trebuie sa vegheze, in baza Constitutiei, la buna functionare a institutiilor statului.
  • M-am adresat luni Curtii Constitutionale pentru depasirea atributiilor puterii judecatoresti.
  • Puterea judecatoreasca si-a atribuit o prerogativa pe care nu o are: aceea de a aloca resursele de la buget, care apartine puterii executive. Practic, puterea judecatoreasca s-a substituit Guvernului, fara sa aiba aceste prerogative.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro