Sari direct la conținut

VIDEO Ucrainenii au reușit să distrugă un „monstru” al armatei ruse, cel mai mare mortier din lume

HotNews.ro
Lovitură reușită contra unui Tyulpan al armatei ruse, Foto: Captura Twitter
Lovitură reușită contra unui Tyulpan al armatei ruse, Foto: Captura Twitter

Trupele ucrainene au reușit să distrugă cu ajutorul unei simple drone un mortier autopropulsat 2S4 Tyulpan de 240 mm al armatei ruse, arată imagini apărute pe rețelele de socializare.

Tyulpan este cel mai mare mortier aflat în serviciu în întreaga lume. Acest sistem a fost produs între 1969 și 1988 în Uniunea Sovietică și încă mai este folosit de armata rusă, inclusiv în războiul din Ucraina.

2S4 Tyulpan este o armă ce nu se regăsește în multe exemplare în inventarul activ al armatei ruse, dar care are o putere de foc considerabilă. Astfel de mortiere au fost modernizate în 2017 și se pare că doar 10 unități înnoite erau operaționale înainte de război.

Geolocalizarea imaginilor arată că lovitura a fost dată în apropiere de așezarea Popivka din regiunea ucraineană Lugansk.

„Monstrul” armatei ruse ar fi fost distrus săptămâna aceasta de unitatea Asgard cu ajutorul Brigăzii 43 din armata ucraineană.

În clip se vede cum drona ucraineană se apropie de mortierul autopropulsat rusesc și reușește să se detoneze exact pe un proiectil de 240 de mm al acestuia.

Lovitura a provocat astfel o explozie catastrofală a Tyulpan-ului și a muniției acestuia, echipamentul rusesc fiind distrus complet.

Reușita nu este o premieră. În mai anul trecut, forțele ucrainene au reușit să distrugă un Tyulpan după ce presa rusă a publicat imagini cu locul unde se afla acesta și de unde trăgea asupra pozițiilor ucrainene.

Un altul a fost distrus de o lovitură GMLRS a armatei ucrainene în apropiere de Zaitseve, Donețk în iulie anul acesta.

De asemenea, un Tyulpan ar fi fost distrus în regiunea rusă Belgorod într-o incursiune dinspre Ucraina a unor luptători ruși anti-Putin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro