VIDEO Un acord cu Rusia provoacă revolte într-o republică din Caucaz. Protestatarii au invadat clădirea Parlamentului
Protestatarii au luat cu asalt clădirea Parlamentului din republica separatistă Abhazia, o regiune din Georgia, iar politicienii din opoziție au cerut demisia președintelui din cauza unui acord nepopular de investiții, încheiat cu Moscova, informează Reuters.
Manifestanții au folosit un camion pentru a rupe porțile de metal ale clădirii Parlamentului din Suhumi. Imagini filmate la fața locului arată oameni care intră pe ferestre după ce au îndoit zăbrelele de metal și care apoi scandează pe coridoarele clădirii.
Manifestanții cer demisia președintelui
Temur Galia, un lider al opoziției, a spus că revendicarea inițială era anularea acordului, dar acum protestatarii merg mai departe. „Oamenii cer demisia lui Aslan Bzhania și în mod categoric intenționează să o obțină. Noi nu eram pregătiți pentru un asemenea curs al evenimentelor. Cererea noastră inițială era doar retragerea acordului de investiții”, a spus Gulia.
Protestatarii au pătruns și în birourile administrației prezidențiale, aflate în aceeași clădire. Serviciile de urgență au anunțat că nouă persoane au fost rănite și au fost duse la spital.
More footage has emerged of protesters in Sukhumi entering the parliament building through windows pic.twitter.com/ywnfYcKbd3
— Belsat in English (@Belsat_Eng) November 15, 2024
Potrivit agenției ruse TASS, Bzhania, care a devenit președinte în 2020, nu se afla în clădire. Biroul său nu a răspuns deocamdată solicitării Reuters legate de locul în care se află președintele.
Un comunicat al administrației prezidențiale a precizat că autoritățile se pregătesc să anuleze acordul de investiții cu Rusia, care a provocat temeri localnicilor că va duce la eliminarea lor de pe piața imobiliară.
Abhazia, o țară cu revolte frecvente
Rusia a recunoscut Abhazia și cealaltă regiune separatistă din Georgia, Osetia de Sud, ca state independente în 2008 după ce trupele rusești au respins o încercare a Georgiei de a prelua controlul asupra Osetiei de Sud, după un război de cinci zile. Majoritatea statelor lumii recunosc Abhazia ca fiind o parte a Georgiei. Regiunea s-a declarat independentă în timpul războaielor din anii ’90, iar banii rusești au venit în valuri în stațiunile de la Marea Neagră, construite în perioada sovietică.
Parlamentarii abhazi intenționau să voteze vineri ratificarea acordului de investiții semnat în octombrie la Moscova de ministrul rus al Economiei Maksim Reșetnikov și omologul său abhaz, Kristina Ozgan. Liderii opoziției abhaze susțin că acordul, care permite proiecte de investiții de către entități rusești, ar elimina localnicii de pe piața proprietăților întrucât ar permite creșterea afluxului de bani rusești.
Rusia a anunțat că urmărește „situația de criză” din Abhazia cu îngrijorare și a cerut cetățenilor săi să evite călătoriile în regiune. Rusia este cel mai mare partener comercial al Abhaziei.
Opoziția susține că acțiunile protestatarilor nu sunt îndreptate împotriva relațiilor ruso-abhaze, dar îl acuză pe Bzhania că „a încercat să folosească aceste relații pentru interesele proprii, manipulându-le cu scopul de a-și întări regimul”. „Societatea abhază are o singură cerere: să fie protejate interesele cetățenilor noștri și afacerile lor”, se spune într-un comunicat.
La începutul acestei săptămâni, Bzhania a condus o ședință de urgență a consiliului de securitate după ce protestatarii s-au adunat în centrul orașului Suhumi pentru a cere eliberarea a patru activiști care au fost reținuți pentru că au protestat împotriva unei legi ce avea legătură cu acordul cu Moscova.
În 2014 manifestanții au luat cu asalt reședința prezidențială, forțându-l pe liderul de atunci al republicii separatiste, Alexander Ankvab, să fugă. Ulterior a demisionat, fiind acuzat de corupție și abuz de putere. Liderul opoziției Raul Hadzimba, ales după tulburările din 2014, a fost și el nevoit să demisioneze în 2020 după proteste de stradă ce contestau rezultatele alegerilor.