Sari direct la conținut

VIDEO Un avion militar rusesc Ilyushin Il-76, cu 65 de soldați ucraineni la bord, s-a prăbușit în Belgorod, susține Moscova. Kievul investighează incidentul

HotNews.ro
Avion prăbușit în Belgorod, Foto: UGC / AP / Profimedia
Avion prăbușit în Belgorod, Foto: UGC / AP / Profimedia

Un avion militar de transport rusesc Ilyushin Il-76 s-a prăbușit miercuri în regiunea rusă Belgorod, au anunțat patru instituții media pro-Kremlin, citând surse și înregistrări video postate pe rețelele de socializare, informează Reuters.

18:35Serviciile de informații militare ucrainene au declarat miercuri că nu i s-a cerut Kievului să asigure securitatea spațiului aerian în zona Belgorod din sudul Rusiei, așa cum a fost cazul în timpul schimburilor anterioare de prizonieri de război cu Moscova.

Serviciile au spus, într-o postare pe Telegram, că acuzațiile Rusiei că Ucraina a doborât miercuri un avion de transport militar cu 65 de prizonieri de război ucraineni la bord în zona Belgorod ar putea fi „o acțiune planificată pentru a destabiliza situația din Ucraina și a slăbi sprijinul internațional pentru statul nostru”.

De asemenea, agenția a mai spus că nu are informații sigure despre cine se afla la bordul avionului de transport militar rusesc prăbușit.

15:39 Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski a declarat pentru Reuters: „Comentariile vor veni puțin mai târziu. Este nevoie de timp pentru a clarifica toate datele”.

Purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare GUR din Ucraina, Andrii Yusov, a declarat pentru postul Radio Svoboda că un schimb de prizonieri era planificat pentru miercuri, adăugând: „Nu are loc în acest moment”.

Reuters mai precizează că ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, dar instituția a declarat pentru agenția dee știri Interfax-Ucraina că nu deține informații fiabile pentru moment, dar că le va comunica atunci când le va avea.

13:43Preşedintele Dumei de Stat ruse (camera inferioară a parlamentului), Viaceslav Volodin, a acuzat miercuri Kievul că a doborât avionul care s-a prăbuşit în regiunea rusă Belgorod.

12:58 Andrei Kartapolov, deputat în parlamentul rus și general în retragere, a declarat în timpul unei sesiuni parlamentare că avionul a fost doborât de trei rachete. El nu a precizat care a fost sursa informațiilor sale, notează Reuters.

12:00 Surse din cadrul armatei ucrainene au confirmat pentru publicația Ukrainska Pravda prăbușirea avionului, precizând că acesta transporta rachete pentru sistemul de apărare antiaeriană S-300.

Guvernatorul regiunii Viaceslav Gladkov a declarat că a avut loc un „incident” în districtul Korochansky din regiune, la nord-est de orașul Belgorod, și că va inspecta locul.

Înregistrarea video postată de Baza, un canal legat de serviciile de securitate rusești, a arătat un avion de mari dimensiuni care a căzut la sol, provocând o explozie puternică.

Ministerul rus al Apărării a susținut că la bordul aeronavei se aflau 65 de soldați ucraineni capturați de forțele Moscovei care erau transportați în Belgorod pentru un schimb de prizonieri, potrivit agenției de stat TASS.

Il-76 este un avion de transport militar conceput pentru a transporta pe calea aerului trupe, mărfuri, echipamente militare și arme. Are un echipaj normal de cinci persoane și poate transporta până la 90 de pasageri.

Kremlinul a declarat, ca răspuns la întrebarea unui reporter, că analizează situația.

Regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a fost supusă unor atacuri frecvente din partea Ucrainei în ultimele luni, inclusiv un atac cu rachete în luna decembrie care a ucis 25 de persoane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro