VIDEO Un pilot ucrainean dezvăluie cum se desfășoară atacurile cu elicopterele de atac Mi-8 / Care a fost cea mai grea misiune a lui Petro
Trei elicoptere de atac MI-8 decolează de la o bază secretă din Ucraina și zboară la mică altitudine spre ținta lor de lângă Bahmut, în estul țării, unde se duce de luni de zile o luptă contra forțelor rusești, transmite AFP.
În timp ce se apropiau de țintă, unul câte unul, aparatele de zbor ridică brusc botul, lansează o ploaie de rachete, fac un viraj rapid și apoi se întorc la baza lor, tot la altitudine foarte joasă.
Ținta era „pe o linie de fortificații inamice, formată din trupe terestre, vehicule blindate și un depozit de muniții”, a declarat pentru AFP Petro, unul dintre piloți, după misiunea sa de 30 de minute.
Ținta se afla în apropiere de Severodonețk, la nord-est de Bahmut, unde trupele Kievului rezistă, dar sunt aproape încercuite.
În ultimul ani, piloții ucraineni de elicoptere au zburat zilnic în misiuni de luptă periculoase cu vechile lor aparate MI-8 și MI-24.
Cu jacheta sa de pilot ce îi e cam mare, Petro poate că nu arată cine știe ce, dar la doar 23 de ani, a zburat deja aproximativ 50 de misiuni de luptă.
„Rușii nu trebuie să șție că venim până în ultimul moment”
În timpul realimentării elicopterului cu rachete și kerosen, el dă detalii despre atacul de dimineață, care a pornit dintr-o locație care nu poate fi dezvăluită din motive de securitate.
„Înainte de zbor, alegem traseul, folosim aplicații speciale pentru a trece prin cele mai joase puncte posibile. De exemplu, dacă vedem altitudini de 180 m, sunt prea mari, așa că ne apucăm să căutăm înălțimi mai reduse și găsim 130 m, 100 m…”, spune pilotul.
„Scopul este să zburăm mai jos decât ce se află pe traseu, astfel încât să nu fim vizibili pentru radarul rusesc, să nu știe că venim, până în ultimul moment”, continuă el.
Aeronava se cabrează brusc, pentru un scurt moment, doar în momentul în care se trage asupra țintei, aflată la o distanță de 6.100 de metri.
„Când ne aflăm la 6.200 de metri de țintă, ne ridicăm cu 20 de grade (…) Apoi lansăm rachetele, câte 15 de fiecare parte”, explică el.
Muniția este așezată în lansatoare puse în partea dreaptă și în partea stângă a elicopterului. Imediat după lansare, elicopterul Mi-8 virează în picaj spre stânga și apoi efectuează zborul de întoarcere, tot la altitudine joasă.
Infanteria îi ajută cu drone
Elicopterele aflate în misiune – cu un pilot și un copilot – trag unul după altul.
Traseul de întoarcere este diferit de cel de plecare, „pentru a nu cădea într-o capcană” și a nu fi ținta tirurilor antiaeriene rusești, spune Petro.
#AFP Yesterday, we spent the day with a Ukrainian unit of Mi-8 helicopters at a secret base. Difficult to put in words their mission, the danger and the courage of these young pilots who play an essential role in the long-running battle for Bakhmut. So \uD83E\uDDF6 it is ! #ukraine
1/6 pic.twitter.com/O9Qyzu0ZmP— Arman Soldin (@ArmanSoldin) March 11, 2023
Pe linia frontului, unitățile de infanterie, informate din timp cu privire la momentul atacului, lansează o dronă pentru a verifica dacă ținta a fost atinsă.
Dacă nu, se fac corecții pentru o nouă lovitură la scurt timp după aceea.
„La începutul războiului, nu aveam drone. Misiunile erau mai complicate și mai puțin eficiente. Dar în vară am început să primim drone și alte echipamente. Astăzi suntem mai operativi”, a declarat pilotul.
Rachetele, care nu au un sistem modern de ghidare sau de ochire, au o acuratețe de doar 100-200 de metri.
Cea mai dificilă misiune a lui Petro
Cea mai dificilă misiune a avut loc pe 6 martie 2022, în regiunea sudică Nikolaev. „Eram patru elicoptere, iar ținta era un lung convoi de vehicule militare”, care se îndreptau spre centrala nucleară din Zaporojie, ocupată acum de ruși.
„Am văzut ținta la o distanță de aproximativ 2 km. Aveam informația că nu se deplasa, dar de fapt se mișca”, iar asupra noastră s-a tras, își amintește el.
„Două dintre elicopterele noastre au fost distruse, al treilea a fost avariat, iar eu am avut noroc că mă aflam în al patrulea. Nu am fost lovit (…) Doar doi dintre noi s-au întors la bază”, spune el, încă puternic marcat de această misiune.
De la începutul conflictului, aproximativ treizeci de piloți ucraineni au fost uciși, potrivit unei surse militare.
„Când pornești motorul, frica dispare”
Pentru Petro, „partea cea mai dificilă este pregătirea, luarea deciziilor privind modul în care trebuie să acționăm în timpul zborului, în ce direcție să mergem spre țintă, pentru că nu cunoaștem peisajul înainte de zbor, nu putem fi siguri de nimic”, explică el.
„Odată ce pornim motorul, frica dispare, pentru că am fost antrenați pentru asta, avem încredere în noi înșine, în deciziile noastre. Așa că începi să zbori fără teamă”, spune el.
Întrebat dacă „visează” să piloteze într-o zi un elicopter de asalt american Black Hawk, el a ales să nu se dezică de Mi-8: „Nu este perfect, dar este bun, îl cunoaștem bine”.
Pe rețelele de socializare, videoclipurile cu elicopterele ucrainene în misiune sunt distribuite pe scară largă, iar piloții sunt văzuți ca niște eroi.
Dar Petro se gândește mai ales la soldații care „suferă mult mai mult decât noi, chiar dacă ne salută și ne încurajează de la sol”.
„Ei sunt în luptă tot timpul. Chiar dacă ne asumăm riscuri mari, nu ne ia mult timp să îndeplinim o misiune. Când îi văd pe cei de la sol încurajându-ne, știu exact de ce mă aflu aici”, spune el.
Cum arată atacurile elicopterelor ucrainene Mi-8:
Low level Ukrainian Mi-8 attack run with unguided S-8 rockets, video from @nytimes pic.twitter.com/BXhWyKrkHG
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) March 5, 2023
Ground level view of a Ukrainian Mi-8 attack run. pic.twitter.com/6JMAvCPeZG
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) March 7, 2023