VIDEO Vladimir Putin cere Consiliului Federal sa accepte intrarea Crimeei in Federatia Rusa: Cetatenii din Crimeea s-au adresat Rusiei sa ii salveze. Nu putem sa ne lasam cetatenii, asta ar fi tradare/ In cazul Ucrainei, partenerii nostri internationali au depasit linia rosie
Presedintele rus Vladimir Putin s-a adresat marti Adunarii Federale, sustinand un discurs cu o tonalitate puternic patriotica in care a descris Crimeea drept o parte inseparabila a Rusiei, pierduta o data cu dezmembrarea URSS. In aplauzele puternice ale salii, liderul de la Kremlin a acuzat Occidentul ca a depasit „linia rosie” in criza din Ucraina si ca a revenit la tacticile de izolare din timpul Razboiului Rece in incercarea de a impiedice o revenire a Peninsulei in cadrul Federatiei Ruse.
Discursul liderului rus a fost intrerupt de circa de 30 de ori, potrivit Reuters, de aplauzele celor prezenti, membrii Adunarii Generale dar si reprezentanti ai autoritatilor proruse din Crimeea ridicandu-se de fiecare data in picioare.
Inainte de inceputul discursului, si la final in sala s-a putut auzi imnul national al Rusiei, pe care, de altfel, s-a semnat si acordul de alipire a Crimeei la Federatia Rusa.
Putin a aparat actiunile Rusiei in criza din Ucraina, subliniind ca este datoria sa sa ii apere pe cetatenii rusi din afara tarii care ii cer ajutorul si ca, sa nu raspunda acestui apel ar fi reprezentat pentru Federatia Rusa un act de tradare.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/4983ebfe3930650604df94c54d34cb99/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Principalele declaratii facute de Vladimir Putin (traducere din rusa in engleza realizata de Russia Today):
- Ne aflam aici pentru un moment de importanta istorica. Pe data de 16 martie in Crimeea a avut loc un referendum care a corespuns criteriilor internationale. Aproape 96% dintre cei care au venit la vot au votat pentru alipirea la Rusia.
- Pentru a intelege de ce aceasta decizie a fost luata este suficient sa intelegem istoria Crimeei.
- Stiu ca locuitorii Crimeei sustin un stat in care 3 limbi sa fie luate in seama: cea rusa, cea ucraineana si cea tatara.
- Intelegem ca decizia de a transfera Crimeea Ucrainei a fost o formalitate. Nimeni nu isi imagina ca nu vom mai face parte intr-o zi din aceeasi federatie. Dar URSS s-a destramat.
- Nimeni nu si-a imaginat ca toate aceste republici nu vor avea o directie comuna, o moneda comuna. Nu s-a intamplat.
- In acest context, atunci cand Rusia a vazut ca Crimeea a ajuns in alt stat, s-a simtit inselata.
- Oamenii de acolo s-au trezit a doua zi intr-o alta tara, s-au trezit ca sunt o minoritate, iar natiunea rusa s-a trezit divizata.
- A trebuit sa respectam noile realitati istorice si sa construim relatii de prietenie cu Ucraina, un stat pe care il consideram un stat frate.
- Astazi putem spune in mod deschis, si sa va vorbesc despre discutiile de la inceputul anului 2000 cu presedintele de atunci Kuchma despre delimitarea graniteri ruso-ucrainene.
- A trebuit sa respectam delimitarile pentru a nu strica relatiile cu vecinii nostri.
- Noi intelegem ca oamenii din Ucraina si-au dorit schimbarea. Autoritatile, puterea de la Kiev i-a facut pe oameni sa simta ca s-au saturat. Puterea se schimba, dar atitudinea fata de natiune, nu.
- Ii inteleg pe cei care au iesit pe Euromaidan si au protestat si au cerut alegeri juste. Alegerile trebuie sa schimbe puterea.
- Insa cei care au preluat puterea in Ucraina au pregatit un coup d’etat. Principalii implicati in aceasta lovitura de stat sunt rusofobi, nationalisti si fascisti.
- Sponsorii acestui Guvern, aceste puteri internationale nu au incercat sa ii opreasca.
- De aceea cetatenii din Crimeea s-au adresat Rusiei sa ii salveze. Nu putem sa ne lasam cetatenii, asta ar fi tradare.
- Presedintele Fed. Ruse a primit din partea Parlamentului rus dreptul de a folosi forta militara in Crimeea, insa nu ne-am folosit de el. Fortele ruse se aflau acolo deja in acord cu intelegerile internationale. Intr-adevar, ne-am marit prezenta.
- A avut loc referendumul din Crimeea, facut dupa Carta ONU.
- Va amintesc ca atunci cand Ucraina s-a rupt, a folosit tot Carta ONU. Dar acum cand Crimeea face asta, nu i se permite.
- Crimeea s-a folosit si de precendentul Kosovo, stat recunoscut de puterile internationale.
- Nu exista niciun motiv de a nu recunoaste declaratia de independenta a Crimeii. Este foarte clar.
- Actiunile locuitorilor din Crimeea respecta prevederilor internationale. De ce a fost posibil pentru albanezii din Crimeea, dar rusilor, ucrainenilor si tatariilor din Crimeea nu li se permite? De ce folosim dublul standard?
- Nu poti in acelasi caz sa spui ca e azi albastru, iar maine e negru.
- Daca situatia ar fi scapat de sub control, si in Crimeea s-ar fi putut repeta scenariul Kosovo.
- Vreau sa le multumesc militarilor ucraineni care nu si-au patat mainile cu sange.
- S-a vorbit despre interventie, agresiune, eu nu imi amintesc niciun interventionism, nicio impuscatura.
- Vrem sa construim incredere, sa lucram la o baza echitabila, sa avem relatii de egalitate, dar nu am vazut sa fim tratati la fel. Am vazut asta in expasiunea NATO. Ne-au spus ca nu e treaba noastra. Asta a fost si cu plasarea rachetelor, amanarea acordarii vizilor, iar acum ni se impun sanctiuni.
- In timpul Razboiului Rece, SUA si mai multe tari au introdus embargouri, oficial au fost ridicate insa ele inca mai exista.
- Se vorbeste de sanctiuni. In cazul Ucrainei, partenerii nostri internationali au depasit linia rosie, au fost iresponsabili.
- Stiau foarte bine ca sunt milioane de rusi in Crimeea.
- Rusia s-a gasit intr-un loc in care nu putea sa renunte. Daca apesi un arc prea tare, va ricosa.
- Suntem recunoscatori tarilor care ne-au sustinut decizia. Sunt recunoscator Chinei, care a vazut situatia in contextul istoriei.
- As vrea sa ma adresez populatiei americane: Sunt mandri ca libertatea e totul pentru ei. Dar libertatea de alegere a locuitorilor din Crimeea nu este importanta?
- Noi am sustinut decizia de reunificare a Germaniei. Sunt singur ca nu ati uitat ca URSS v-a sustinut. Sunt convins ca Germania va sustine decizia Rusiei de a restaura unitatea sa.
- Nu ii credeti pe cei care spun ca Rusia va lua alte regiuni dupa Crimeea.
- Noi, atat rusii cat si locuitorii din Crimeea, am fi putut sa pierdem Crimeea cat de curand. Am auzit declaratii de la Kiev ca vor sa se alature NATO. Ce ar insemna asta? La Sevastopol ar fi fost nave NATO.
- Salutam colaborarea cu NATO, dar nu vrem aceasta alianta militara. Nu vrem ca o organizatie militara sa fie aproape de noi, de casa noastra. Nu vrem ca in Sevastopol sa fim intampinati de marinari NATO, sa vina la Sevastopol dar ii vom intampina noi pe ei.
- Nu suntem doar vecini apropiati, suntem o singura natiune. Kievul este mama Rusiei.
- Milioane de rusi traiesc si vor trai in Ucraina iar Rusia le va proteja drepturile folosindu-se de relatiile sale diplomatice.
- Vrem sa avem relatii apropiate, sa colaboram cu Ucraina, vrem ca Ucraina sa fie un stat puternic. Dar mai presus de orice vrem pace, insa depinde de ucraineni sa faca pace la ei acasa.
- Locuitorii au raspuns clar la refenedum, care a avut loc intr-un mod deschis. Locuitorii din Crimeea au raspuns: vor sa fie alaturi de Rusia.
- Rusia va trebui sa ia o decizie complicata avand in vedere amestecul de factori interni si externi.
- Opinia majoritatii rusilor este evidenta. In jur de 95% dintre rusi cred ca Rusia trebuie sa apere interesele cetatenilor rusi care traiesc in Crimeea, 83% cred ca Rusia trebuie sa faca asta chiar daca va complica relatiile sale externe. 86% cred ca Crimeea este teritoriu rusesc iar 92% cred ca Crimeea ar trebui sa fie parte din Rusia.
- Acum Rusia trebuie sa ia o decizie politica si poate fi bazata doar pe vointa poporului.
- Astazi, bazat pe rezultatul referendumului din Crimea, as vrea sa transmit Consiliului Federal o cerere sa accepte doua noi parti constituente ale Rusiei – Republica Crimeea si orasul Sevastopol – si sa ratifice acordul de acceptare a Crimeei si a orasului Sevastopol ca parti ale Rusiei.
Incepe ceremonia de semnare a acordului. Tratatul, incheiat intre Federatia Rusa, regiunea Crimeea si orasul Sevastopol, a fost semnat de presedintele Vladimir Putin, presedintele legislativului din Crimeea Vladimir Konstantinov, premierul din Crimeea Serghei Axionov si primarul orasului Sevastopol Aleksei Chaliy.