Sari direct la conținut

VIDEO Zeci de parlamentari s-au bătut aproape jumătate de oră în Parlamentul turc / Cel puțin doi deputați au fost răniți

HotNews.ro
Bătaie în Parlamentul turc / FOTO Adem ALTAN / AFP / Profimedia
Bătaie în Parlamentul turc / FOTO Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Cel puţin doi parlamentari au fost răniţi într-o luptă violentă care a izbucnit vineri în parlamentul turc în timpul unei sesiuni dedicate unui deputat de opoziţie aflat în închisoare, a constatat la faţa locului un jurnalist AFP, potrivit News.ro.

Momentul în care a izbucnit bătaia din Parlamentul turc

Bătaia a izbucnit când un deputat AKP (Partidul Islamo-Conservator al Justiției și Dezvoltarii), Alpay Ozalan, l-a lovit cu pumnul pe deputatul de opoziție Ahmet Sik, în timp ce acesta din urmă critica guvernul cu privire la deputatul reținut, Can Atalay.

Fostul fotbalist și actualul parlamentar Alpay Ozalan îl lovește pe deputatul de opoziție Ahmed Sik / FOTO DIA Images / AP / Profimedia
Fostul fotbalist și actualul parlamentar Alpay Ozalan îl lovește pe deputatul de opoziție Ahmed Sik / FOTO DIA Images / AP / Profimedia

Au intervenit apoi și alți deputați, provocând o luptă violentă între zeci de parlamentari timp de aproape jumătate de oră.

Cel puțin doi deputați din opoziție, un ales din CHP (social-democrat) și o deputată din DEM (pro-kurdă), au fost răniți ușor după ce au primit lovituri în zona ochilor. 

Alți parlamentari AKP l-au lovit pe deputatul de opoziție Ahmet Sik când acesta a căzut la pământ, a văzut un jurnalist AFP la fața locului.

Picături de sânge s-au putut vedea pe podeaua Parlamentului, a notat AFP.

„Îmi este rușine că am fost martor la această situație, îl invit pe președintele Parlamentului să convoace imediat la o întâlnire pe liderii de grup ai tuturor partidelor politice”, a reacționat liderul CHP, principalul partid al opoziției, Ozgur Ozel.

„Deputații AKP, care nu recunosc legea și nu aplică deciziile Curții Constituționale, transformă Parlamentul într-o arenă a violenței, necunoscând din nou limite în vandalismul lor. Condamnăm ferm această agresiune”, a reacționat partidul pro-kurd DEM.

Sesiunea a fost suspendată 

Sesiunea parlamentară, în care hotărârea Curţii Constituţionale privind restituirea mandatului lui Can Atalay, care urma să  fie analizată, a fost suspendată.

Ales în mai 2023 pe când se afla închisoare, mandatul parlamentar i-a fost retras lui Atalay în ianuarie.

Un avocat ales în cadrul Partidului Muncitorilor din Turcia (TIP, stânga), el a fost condamnat în aprilie 2022 la 18 ani de închisoare, după ce a fost acuzat că a încercat, împreună cu filantropul Osman Kavala – condamnat la închisoare pe viaţă -, să răstoarne Guvernul în 2013, printr-un val de manifestaţii fără precedent.

Deputatul din provincia Hatay (sud), care respinge aceste acuzaţii, se află de mai multe luni în centrul unei bătălii judiciare între două dintre cele mai înalte jurisdicţii din Turcia.

Curtea Constituţională a dispus – în două rânduri – eliberarea alesului, în vârstă de 47 de ani, argumentând că dreptul acestuia la ”libertate” şi la ”siguranţă individuală” şi cel de a fi ”ales şi de a desfăşura activităţi politice” au fost ”violate”.

Avizele Curţii Constituţionale, emise în octombrie, au fost contestate de către Curtea de Casaţie.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a luat atunci partea acesteia din urmă şi a acuzat Curtea Constituţională ”de acumulare de erori”.

INTERVIURILE HotNews.ro