Sari direct la conținut

VIDEO Zeci de păsări flamingo au fost văzute în Delta Dunării. În ce zonă au apărut

HotNews.ro
Păsări flamingo în România, Foto: ARBDD si INCDDD
Păsări flamingo în România, Foto: ARBDD si INCDDD

Un grup de zeci de păsări flamingo a fost filmat în Delta Dunării, potrivit unui clip video postat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), care a spus că, dacă păsările se vor simți în siguranță, „poate în viitor vor și cuibări în zonă”.

„În oazele de liniște de pe brațul Sfântu Gheorghe au făcut din nou un scurt popas de odihnă și hrănire păsările flamingo. Cu penajul lor în diferite nuanțe de roz și modul grațios în care se mișcă prin apele puțin adânci în căutarea hranei, ca adevărați ambasadori ai biodiversității, vin și adaugă un plus de frumusețe habitatelor naturale deltaice”, se spune într-o postare de pe pagina de Facebook a Administrației Rezervației.

„Dat fiind faptul că au tendința să plece din locurile în care oamenii se apropie prea mult, inspectorii ecologi ai ARBDD au ales să le urmărească de la o distanță ceva mai mare. Sperăm să le revedem mereu mai des, și dacă se vor simți suficient de în siguranță, poate în viitor vor și cuibări în zonă”, a adăugat aceasta.

În 2021, reprezentantul Societăţii Ornitologice din România (SOR), Cristi Domşa a declarat că păsările flamingo nu au cuibărit în zonă, din cauză că au fost stresate de vizitatori.

„Au fost hăituite continuu de turişti, fotografi, de ‘binevoitori’, toată lumea le-a urmărit cu drone, cu bărci, cu tot ce e posibil pentru a face o poză bună, mai de lăudat. Aici (în zona strict protejată Sărături, n.red.), au început să-şi pregătească locul de cuibărit, dar din cauza presiunii oamenilor, păsările au plecat. Sunt mici şanse să se întoarcă”, a spus acum trei ani Domşa.

„Penajul acestor magnifice păsări își schimbă culoarea datorită dietei, păsările au nuanțe diferite de roz în funcție de locație și de hrana disponibilă în zonă. Păsările se află în migrație și în perioada de formare a perechilor, iar zonele de popas alese pentru hrănire sunt ape puțin adânci. Sunt păsări ce trăiesc în colonii formate din sute de exemplare, depun un singur ou de care au grijă deosebită ambii părinți”, potrivit ARBDD.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro