Sari direct la conținut

VIDEO Zelenski afirmă la ONU că Ucraina „nu va accepta niciodată” un acord de pace impus

HotNews.ro
VIDEO Zelenski afirmă la ONU că Ucraina „nu va accepta niciodată” un acord de pace impus
Volodimir Zelenski, discurs în fața Adunării Generale a ONU (Foto: Julia Demaree Nikhinson / AP / Profimedia)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri într-un discurs la tribuna ONU, la New York, că țara sa, aflată de peste doi ani și jumătate în război cu Rusia, nu va accepta „niciodată” un acord de pace care să îi fie „impus” de marile puteri, relatează AFP.

Denunțând în fața Adunării Generale a ONU „războaiele coloniale și comploturile marilor puteri în detrimentul țărilor mici”, Zelenski a insistat că „ucrainenii nu vor accepta niciodată” un eventual acord de pace cu Moscova care să le fie „impus”.

Președintele Ucrainei și-a început discursul în fața Adunării Generale a ONU amintind despre „ziua în care tancurile rusești au tras direct în centrala nucleară de la Zaporojie”.

Armata rusă a luat cu asalt centrala „cu brutalitate” și fără să se gândească la consecințele potențial „dezastruoase”. A fost „unul dintre cele mai îngrozitoare momente ale războiului”, a spus Zelenski.

Iar acesta este motivul – a subliniat liderul ucrainean – pentru care siguranța nucleară joacă un rol esențial în Formula de pace pe care a prezentat-o. „Majoritatea lumii înțeleg care este miza”, a spus el.

Putin planifică atacuri asupra instalațiilor nucleare ucrainene, spune Zelenski

De altfel, Volodimir Zelenski l-a acuzat totodată miercuri pe omologul său rus Vladimir Putin că plănuiește atacuri asupra infrastructurii nucleare a Ucrainei.

„Am primit recent noi informații alarmante de la serviciile noastre de informații. Putin pare să planifice acum atacuri asupra instalațiilor noastre nucleare și infrastructurii acestora”, a afirmat Zelenski în discursul susținut în fața Adunării Generale a ONU.

INTERVIURILE HotNews.ro