Sari direct la conținut

Viktor Orban acuză UE că vrea să instaleze un „guvern marionetă” în Ungaria, la fel ca Uniunea Sovietică în 1956

HotNews.ro
Xi Jinping, alături de liderii prezenți la summitul aniversar BRI, între care Vladimir Putin și Viktor Orban, Foto: Suo Takekuma / AFP / Profimedia
Xi Jinping, alături de liderii prezenți la summitul aniversar BRI, între care Vladimir Putin și Viktor Orban, Foto: Suo Takekuma / AFP / Profimedia

Premierul maghiar Viktor Orban a acuzat miercuri oficialii Uniunii Europene că încearcă să răstoarne cabinetul său și să instaleze un „guvern marionetă” în Ungaria, la fel ca Uniunea Sovietică în urma Revoluției din 1956, relatează Reuters.

Orban, aflat la putere la Budapesta de 14 ani, a făcut comentariile în fața susținătorilor săi, strânși în Parcul Millenaris din Budapesta pentru comemorarea anuală a revoltei anti-comuniste care a fost zdrobită în cele din urmă de tancurile Armatei Roșii.

Liderul ungar, cunoscut pentru disputele sale de lungă durată cu Bruxelles-ul, a folosit acest prilej pentru a declara că politicile sale suveraniste în legătură cu Ucraina și problema migrației sunt „inacceptabile” pentru liderii UE.

„Știm că ei vor să ne forțeze să intrăm în război [în Ucraina], ei vor să își impună migranții asupra noastră (…) și să ne dea copiii pe mâna activiștilor de gen”, a acuzat Orban de pe podiumul instalat în parcul din capitala ungară.

„Noi știm că ei au un guvern marionetă [în minte], partidul pe care vor să îl impună asupra noastră”, a adăugat el, o aluzie la Tisza, formațiunea politică fondată de Peter Magyar, un fost aliat devenit cea mai mare amenințare pentru puterea lui Orban.

Orban l-a acuzat explicit pe Magyar că „invită străini să îl ajute împotriva ungurilor”.

Popularitatea partidului lui Viktor Orban, în scădere în Ungaria

Viktor Orban și-a ținut discursul la scurt timp după ce un nou sondaj de opinie publicat miercuri a arătat că Tisza a depășit partidul său Fidesz în preferințele alegătorilor care spun că au decis deja cu cine vor vota la următoarele alegeri generale.

Deși Ungaria urmează să organizeze noi alegeri parlamentare abia în 2026, sondajul marchează o premieră după 14 ani: niciun alt partid nu reușise să devanseze în toată această perioadă Fidesz ca intenție de vot.

Sondajul realizat în prima jumătate a lunii octombrie de către Research Center, un think tank de la Budapesta, arată că în rândul alegătorilor deciși Tisza se bucură de un sprijin de 42%, în timp ce Fidesz e la 40%.

Însă în ceea ce privește întregul electorat, Fidesz este încă în față, cu 29% față de 26% pentru partidul lui Peter Magyar. Alte două sondaje de opinie efectuate recent au arătat că avansul Fidesz față de Tisza se micșorează.

„Ungurii au trimis un mesaj: regimul lui Viktor Orban s-a sfârșit”, a declarat Magyar într-un comunicat remis presei după publicarea noului sondaj de opinie.

INTERVIURILE HotNews.ro