Viktor Orban spune că națiunile europene trebuie să își consolideze apărarea, nu UE și „birocrații de la Bruxelles”

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a efectuat o vizită la Paris înainte de a merge la Bruxelles pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European, iar în capitala Franței a purtat discuții cu președintele Emmanuel Macron, cu liderul de extremă-dreapta Marine Le Pen și cu fostul șef al statului Nicolas Sarkozy, potrivit The Guardian.
„Întâlnirile mele din Franța au confirmat că, deși s-ar putea să nu fim de acord cu privire la modalitățile de pace, suntem de acord că trebuie să întărim capacitățile de apărare ale națiunilor europene, iar aceste eforturi ar trebui să împuternicească statele membre mai degrabă decât pe birocrații de la Bruxelles”, a declarat liderul ungar.
El a salutat cooperarea „excepțional de strânsă” cu Franța și a spus că speră că firmele franceze vor fi un „investitor semnificativ” în Ungaria.
Viktor Orban a folosit acest prilej pentru a transmite un mesaj de susținere pentru liderul de extremă dreapta Marine Le Pen.
„După ce m-am întâlnit atât cu fostul (Nicolas Sarkozy, n.r.), cât și cu actualul Președinte al Franței (Emmanuel Macron, n.r.), a fost o plăcere să mă întâlnesc cu viitorul Președinte. Mulțumesc pentru discuția pătrunzătoare, Marine Le Pen!”, a mai declarat premierul Ungariei.
După seria de întâlniri din Franța, prim-ministrul ungar s-a deplasat la Bruxelles pentru reuniunea extraordinară de joi a Consiliului European, unde liderii UE s-au adunat pentru a discuta despre sprijinul pentru Ucraina și apărarea Europei.
„Trăim un moment definitoriu pentru Ucraina și securitatea europeană”, a declarat președintele Consiliului European, Antonio Costa, citat într-un comunicat al instituției.
La eveniment participă și Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, care a precizat înaintea ședinței că a mers acolo cu un mandat „care se bazează pe trei premise”.
„În primul rând, susținerea pentru creșterea rolului Europei în menținerea păcii pe continentul nostru. Asta înseamnă dezvoltarea pilonului european în NATO, în așa fel încât să aibă o greutate mai mare, și menținerea parteneriatului cu Statele Unite al Americii, pentru ca NATO să-și consolideze rolul de garant al păcii pe continentul nostru”, a declarat Ilie Bolojan, joi, menționând că alte două premise sunt „susținerea Ucrainei” și „susținerea pentru creșterea cheltuielilor de apărare”.