Sari direct la conținut

Violența provocată cu arme de foc a fost declarată criză de sănătate publică în SUA

HotNews.ro
Clienta la magazin de arme din Florida, Foto: Douglas R. Clifford / Zuma Press / Profimedia
Clienta la magazin de arme din Florida, Foto: Douglas R. Clifford / Zuma Press / Profimedia

Chirurgul general al Statelor Unite a declarat marţi că violenţa armată din ţară este o criză de sănătate publică şi a făcut apel la americani să acţioneze pentru a preveni creşterea numărului de decese cauzate de arme de foc şi efectele în cascadă ale acestora, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

În primul raport de sănătate publică privind violenţa armată, chirurgul general Vivek Murthy a descris ceea ce a numit consecinţe devastatoare şi de mare anvergură pentru bunăstarea publică şi a solicitat mai multe fonduri pentru cercetare, un acces mai bun la sănătatea mintală şi alte măsuri, cum ar fi depozitarea în siguranţă, pentru a reduce daunele.

„Violenţa cu arme de foc este o criză urgentă de sănătate publică care a dus la pierderi de vieţi omeneşti, durere inimaginabilă şi suferinţă profundă pentru mult prea mulţi americani”, a spus el.

Rata deceselor cauzate de arme de foc a crescut constant, a avertizat Murthy, mai mult de jumătate dintre acestea în 2022 fiind cauzate de sinucideri, urmate de omucideri şi decese accidentale. Aceasta este principala cauză de deces în rândul copiilor şi adolescenţilor din SUA.

Creşterea numărului de decese provocate de arme de foc în rândul tinerilor din SUA a avut un impact disproporţionat asupra comunităţile de culoare, au arătat studiile.

Violenţa armată a creat, de asemenea, prejudicii suplimentare, deoarece din ce în ce mai mulţi adulţi americani se declară îngrijoraţi că ei sau o persoană dragă ar putea deveni o victimă, ceea ce „provoacă daune în cascadă în întreaga societate”, a scris Murthy, citând date dintr-un sondaj KFF din 2023.

INTERVIURILE HotNews.ro