Sari direct la conținut

Violențele cresc în Cisiordania: localitate atacată de zeci de israelieni, un palestinian ucis / Reacția SUA

HotNews.ro
Forțe de securitate israeliene după atacul din Cisiordania, Foto: Ilia Yefimovich / DPA / Profimedia Images
Forțe de securitate israeliene după atacul din Cisiordania, Foto: Ilia Yefimovich / DPA / Profimedia Images

Un palestinian a fost ucis miercuri într-o localitate atacată de zeci de israelieni în nordul Cisiordaniei ocupate, fiind cea mai recentă victimă a unei noi izbucniri a violențelor israeliano-palestiniene, potrivit AFP.

În Turmusayya, o localitate situată între Ramallah și Nablus, aproximativ 200 de israelieni au dat foc după-amiază unor terenuri agricole și la zeci de mașini, potrivit locuitorilor.

„Coloniștii au tras asupra noastră, iar când au sosit poliția și armata, au tras cu gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene”, a declarat Awad Abu Samra pentru AFP.

Jurnaliștii AFP prezenți la fața locului au văzut case incendiate și persoane rănite care erau evacuate cu ambulanța.

Armata israeliană, care ocupă Cisiordania din 1967, a precizat într-un comunicat că israelienii au „incendiat vehicule și bunuri aparținând palestinienilor” și că soldații săi au intervenit în Turmusayya „pentru a stinge incendiile” și „a preveni ciocnirile”.

„Sunt zile în care trebuie să ne amintim ceea ce este de la sine înțeles: statul Israel este un stat guvernat de statul de drept (și) toți cetățenii sunt obligați să respecte legea”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu într-o înregistrare video după evenimente, „nu vom accepta nicio tulburare” în Cisiordania.

Poliția israeliană a declarat că a fost „ținta violențelor a zeci de palestinieni” în Turmusayya și că un ofițer a „tras asupra unui protestatar” agresiv. Ministerul palestinian al Sănătății a anunțat că o persoană a murit, împușcată în piept.

Frică

„Am ieșit afară și am văzut coloniști care se apropiau, un grup de bărbați mascați care încercau să arunce cu pietre în casa noastră”, a declarat pentru AFP Mohammed Abdallah, un palestiniano-american în vârstă de 18 ani aflat în vizită la Turmusayya, unde locuiesc mulți palestinieni-americani.

„Erau înarmați (…) Nu știm dacă se va întâmpla din nou în această seară, suntem cu toții speriați”, a adăugat el.

Violențele au avut loc la scurt timp după înmormântarea, la Shilo, o așezare adiacentă localității Turmusayya, a unui israelian în vârstă de 17 ani care a fost ucis marți într-un atac mortal asupra a patru israelieni în apropiere de așezarea Eli. Cei doi atacatori palestinieni au fost împușcați mortal.

Miercuri seara, un alt atac al israelienilor a fost raportat împotriva satului Ourif, de unde proveneau cei doi bărbați. Potrivit lui Abdelhakim Shehada, primarul satului, locuitorii s-au confruntat cu ei cu pietre și i-au respins. „Situația este calmă acum și armata israeliană este aici”, a declarat el telefonic pentru AFP.

Guvernul israelian a decis miercuri să accelereze un proiect de construire a 1.000 de locuințe în această colonie.

„Răspunsul nostru la terorism este să îl lovim dur și să ne construim țara”, a declarat Netanyahu într-un comunicat, ignorând apelurile repetate ale ONU de a opri extinderea coloniilor israeliene.

Statele Unite își exprimă „profunda îngrijorare” față de violențele din Cisiordania

Statele Unite și-au exprimat miercuri „profunda îngrijorare” față de recrudescența violențelor din Cisiordania, declarându-se, de asemenea, „tulburate” de informațiile privind un atac al israelienilor într-un sat palestinian, potrivit AFP.

„Suntem profund îngrijorați de creșterea violenței în Cisiordania în ultimele luni”, a declarat presei purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, după ce a condamnat atacul din ziua precedentă, care a ucis patru israelieni în apropierea așezării evreiești Eli.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro