Sari direct la conținut

Virusul gripei aviare riscă să producă viitoarea pandemie. Cum se pregătesc țările lumii pentru un astfel de scenariu?

HotNews.ro
Măsuri sanitare de combatere a gripei aviare, FOTO: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia
Gripa aviara, Foto: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia

Statele bogate cumpără deja zeci de milioane de doze de vaccinuri împotriva gripei aviare sau fac eforturi considerabile pentru a dezvolta unele noi, afirmă prestigioasa revistă Nature. Există însă temeri că această cursă pentru prevenirea unei viitoare pandemii este inegală și multe țări vor fi lăsate fără apărare în fața unui asemenea scenariu.

În condițiile în care numărul cazurilor de gripă aviară la vite sunt în creștere în Statele Unite ale Americii, și în situația în care patru persoane au fost deja depistate ca purtătoare ale virusului H5N1 în această țară, tot mai multe state ale lumii își iau măsuri de precauție pentru a preveni un posibil scenariu în care virusul începe să se răspândească la oameni.

„În actuala sa stare, virusul nu prezintă caracteristicile necesare pentru a provoca o pandemie. Însă vorbim despre un virus gripal, iar în această situație orice mutație poate schimba complet datele problemei”, afirmă Scott Hensley, imunolog în cadrul Universității din Pennsylvania, citat de Nature.

Până în prezent, virusul H5N1 a fost depistat la 145 de vite și 4 lucrători din fermele adiacente, toate pe teritoriul SUA, însă specialiștii se tem că multe cazuri nu au fost încă identificate, iar riscul unei pandemii devine din ce în ce mai mai mare cu fiecare zi.

Studiile efectuate până acum arată faptul că virusul s-a transmis prin intermediul aparatelor de muls contaminate, mai degrabă decât pe calea aerului. Însă pericolul apariției unei mutații care să îl facă mult mai ușor transmisibil este cât se poate de real.

În aceste condiții, în care contactul dintre oameni și vine este unul constant, un virus capabil să se transmită pe calea aerului ar putea provoca o viitoare pandemie.

Cum se pregătesc statele lumii pentru o posibilă pandemie H5N1?

Eforturile pentru achiziționarea unor vaccinuri deja existente sau pentru dezvoltarea unor noi se află pe un trend ascendent. Organizația Mondială a Sănătății a efectuat deja o listă cu posibilele vaccinuri împotriva virusului gripei aviare care pot fi folosite în acest moment, și a confirmat faptul că acestea s-au dovedit eficiente inclusiv în cazul vitelor.

În luna iunie a acestui an, Comisia Europeană a achiziționat 700.000 de doze de vaccin antigripal create de CSL Seqirus, Marea Britanie, unul dintre liderii globali în producerea vaccinurilor. Comisia Europeană și-a păstrat de asemenea opțiunea de a achiziționa alte 40 de milioane de doze.

Statele Unite ale Americii au cumpărat deja 5 milioane de doze din același vaccin produs de CSL Seqirus, pentru a-și suplimenta stocurile deja existente, în timp ce Finlanda a început deja să vaccineze lucrătorii din fermele avicole, precum și din cel de vite.

Actualele vaccinuri sunt relativ ieftine însă procesul de obținere a lor este unul lent. Ele se bazează în special pe tulpini inactive ale virusului care sunt dezvoltate în ouă de găină. În prezent, se fac eforturi pentru crearea unor vaccinuri pe bază de ARN care sunt mai scumpe, însă pot fi produse rapid.

Organismele internaționale afirmă că vaccinul va fi distribuit echitabil peste tot în lume

În urmă cu doar o săptămână, Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA (HHS) a oferit companie farmaceutice Moderna din Cambridge, Massachusetts, suma de 176 de milioane de dolari pentru grearea unui astfel de vaccin.

CEPI (Coaliția pentru Inovații în Prevenirea Epidemiilor), organism internațional creat în anul 2017 la Davos, Elveția, a dat asigurări că face toate eforturile pentru ca doze de vaccin să fie distribuite echitabil, în toate țările lumii.

Oficialii CEPI afirmă că jumătate dintre dozele de vaccin existente au fost deja achiziționate. Se fac eforturi însă pentru ca țările sărace să primească o cantitate echitabilă de vaccinuri dacă va fi nevoie și pentru a evita o situație precum cea din timpulm pandemiei COVID, atunci când astfel de țări s-au văzut în imposibilitatea de a achiziționa doze de vaccin în timp util.

De asemenea, Institutul Zooprofilactic Experimental din Veneția, Italia, dezvoltă teste care sunt distribuite centrelor de cercetare din toată Europa pentru detectarea particulelor virale și a anticorpilor care fac dovada unei posibile infectări. Mai multe organizații din Canada, SUA și Europa au demarat deja testarea vitelor și a laptelui pentru a depista o posibilă recrudescență a cazurilor de gripă aviară.

Un grup de specialiști de la mai multe centre de cercetare din SUA și Marea Britanie a publicat recent o bază de date cu toate posibilele mutații ale hemaglutininei, substanță de natură proteică, pe care virusul gripei aviare o poate folosit pentru a pătrunde în celule.

Depistarea acestor mutații, susțin autorii studiului, ar putea reduce semnificativ timpul necesar identificarii posibilelor focare de infecție, precum și reducerea pericolului răspândirii virusului.

INTERVIURILE HotNews.ro