Sari direct la conținut

Vizită istorică: Kim Jong Un pregătește o primire fastuoasă pentru Vladimir Putin la Phenian

HotNews.ro
Liderul nord-coreean Kim Jong Un își ia rămas bun de la președintele rus Vladimir Putin, în timp ce pleacă de pe cosmodromul Vostochny din regiunea Amur, Rusia, pe 13 septembrie 2023. , Foto: KCNA / UPI / Profimedia Images
Liderul nord-coreean Kim Jong Un își ia rămas bun de la președintele rus Vladimir Putin, în timp ce pleacă de pe cosmodromul Vostochny din regiunea Amur, Rusia, pe 13 septembrie 2023. , Foto: KCNA / UPI / Profimedia Images

Liderul nord-coreean Kim Jong Un pregăteşte probabil o primire fastuoasă la Phenian pentru preşedintele rus Vladimir Putin. Despre vizita acestuia în Coreea de Nord, prima din ultimele două decenii, se fac multe speculaţii, deşi încă nu a fost anunţată oficial, comentează luni agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, citată de Agerpres.

15:11

Președintele rus Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord marți și miercuri, a anunțat Kremlinul, o deplasare rară care subliniază parteneriatul în plină expansiune al Moscovei cu acest stat izolat și înarmat nuclear, informează Reuters.

Presa rusă afirmă că Putin ar putea face săptămâna aceasta un turneu care să includă şi Vietnamul. Conform Yonhap, liderul de la Kremlin urmează să ajungă în Coreea de Nord marţi.

Ar fi prima vizită la Phenian a liderului de la Kremlin în ultimii 24 de ani şi un gest de reciprocitate după vizita lui Kim în Extremul Orient rus în septembrie anul trecut, un summit ruso-nord-coreean neobişnuit.

Kim doreşte să profite de vizita lui Putin pentru a întări relaţiile ţării sale cu Moscova, apreciază agenţia citată.

El i-a întâmpinat personal pe preşedintele sud-coreean Moon Jae-in în septembrie 2018, şi – alături de soţia sa, Ri Sol-ju, pe preşedintele chinez Xi Jinping, în iunie 2019, reaminteşte Yonhap.

Primire fastuoasă pentru Putin la Phenian

Aşadar, preşedintele rus se poate aştepta să fie primit la aeroport cu o ceremonie din care nu vor lipsi intonarea imnurilor naţionale ale Rusiei şi Coreei de Nord, salve de focuri şi trecerea în revistă a gărzii de onoare nord-coreene.

Yonhap adaugă la speculaţii o deplasare într-un vehicul deschis, cu saluturi pentru o mulţime entuziastă la plecarea de pe aeroport, cum s-a procedat şi la vizitele lui Moon şi Xi. Și preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel a fost onorat cu o astfel de paradă în noiembrie 2018.

Kim ar putea folosi chiar limuzina Aurus Senat primită cadou de la Putin la începutul acestui an, demonstrând astfel legătura specială cu acesta şi subminând sancţiunile internaţionale care interzic Coreei de Nord primirea de articole de lux.

Putin va fi probabil găzduit, ca şi Xi în 2019, la Palatul pentru Oaspeţi Kumsusan, înconjurat de un lac şi o alee printre copaci. Înainte de construirea acestuia, Coreea de Nord folosea pentru oaspeţii de rang înalt Palatul pentru Oaspeţi Bekhwaon, unde au stat foştii preşedinţi sud-coreeni Kim Dae-jung şi Roh Moo-hyun, fostul premier japonez Junichiro Koizumi sau fostul preşedinte american Bill Clinton.

Ambele palate au fost modificate

Imagini din satelit furnizate de compania americană Planet Labs arată că ambele palate au suferit modificări, ceea ce sugerează că ambele ar putea fi folosite pentru summit şi pentru cazarea lui Putin.

Pentru delegaţia rusă se pregătesc probabil şi spectacole artistice. Din satelit s-au putut observa structuri mari instalate în piaţa Kim Ir Sen din centrul Phenianului, unde au loc de obicei paradele militare nord-coreene.

Xi a asistat, cu ocazia vizitei, la spectacole de gimnastică în grup pe stadionul multifuncţional Rungrado 1 Mai.

Putin ar putea vizita şi Turnul Eliberării sau un parc memorial din capitală şi ar putea aduce un omagiu soldaţilor sovietici căzuţi în războiul din 1950-1953 din Coreea împotriva sud-coreenilor şi a forţelor ONU conduse de SUA.

INTERVIURILE HotNews.ro