Sari direct la conținut

Vladimir Putin ar putea sa dizolve partidul sau, Rusia Unita, dupa alegerile prezidentiale

HotNews.ro

Premierul Vladimir Putin ar putea dizolva partidul pe care il conduce, Rusia Unita, si crea o noua formatiune politica, dupa alegerile prezidentiale din martie, au declarat, pentru Bloomberg, doua surse familiare cu acest plan.

Rusia Unita, pe care Putin a format-o in 2001, a pierdut majoritatea parlamentara de doua treimi in decembrie. Noul partid va avea probabil un nume diferit, un nou logo si o noua conducere, au precizat sursele citate, care sunt implicate in discutiile guvernamentale legate de acest plan si care au preferat sa-si pastreze anonimatul. Purtatorul de cuvant al partidului, Natalia Virtuozova, a precizat ca nu este la curent cu un astfel de proiect.

Esecul la alegerile din decembrie, cand Rusia Unita a pierdut 77 de fotolii parlamentare, ramanand doar cu 238 de locuri din cele 450 ale parlamentului, este rezultatul unor „probleme cu radacini adanci”, afirmase Putin, intr-o intalnire electorala cu simpatizantii sai, in 7 februarie.

„Reprezinta raspunsul oamenilor fata de neputinta partidului de a raspunde la injustitia adanc inradacinata”, a explicat Vladimir Putin.

Putin (59 de ani), care a refuzat solicitarile opozitiei de repetare a alegerilor parlamentare, ar putea fi insa de acord cu organizarea unor alegeri anticipate in 2014, pentru a potoli valul de critici, spune Mihail Dmitriev, seful Centrului pentru Cercetari Strategice din Moscova, care consiliaza guvernul. Declaratia a fost facuta dupa intalnirea acestuia cu primul ministru, in 6 februarie. Alegerile legislative la termen sunt programate in 2016.

Vladimir Putin nu isi doreste alegeri anticipate, dar ar putea recurge la aceasta solutie daca situatia o impune, a spus Dmitriev, care a adaugat ca anticipatele sunt foarte probabile. De asemenea, Vladmir Putin ar putea sa-l schimbe pe Dmitri Medvedev, protejatul sau, din functia de prim ministru, dupa un an, a precizat acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro