Sari direct la conținut

Vladimir Putin, nou discurs critic la adresa Occidentului: „Încearcă să își mențină hegemonia trecătoare folosind toate mijloacele”

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rusia trebuie să acorde mai multă atenție statelor prietenoase și care se dezvoltă rapid, în timp ce liderii dezvoltării globale folosesc acum toate mijloacele pentru a-și menține hegemonia, a declarat președintele rus Vladimir Putin în discursul susținut vineri la Forumul Economic de la St Peterburg, potrivit Kommersant și Reuters.

„Țările care până nu demult erau liderii dezvoltării globale încearcă să își mențină hegemonia trecătoare folosind toate mijloacele, bune și rele. Nu este nimic neobișnuit ca o țară sau o persoană să încerce să își mențină și să își consolideze pozițiile. Este rău atunci când folosesc mijloace nedrepte pentru a obține acest lucru și bun atunci când folosesc mijloace corecte”, a declarat Vladimir Putin.

El a cerut autorităților ruse să-și concentreze atenția spre statele prietenoase, despre care a spus că vor modela viitorul economiei globale.

„În general, țările prietenoase cu Rusia, acestea sunt cele cărora trebuie să le acordăm cea mai mare atenție, țările care se dezvoltă rapid și care vor modela viitorul economiei globale, aceste țări reprezintă mai mult de trei sferturi din cifra noastră de afaceri din comerț”, a declarat Vladimir Putin.

Președintele Vladimir Putin a mai subliniat că Rusia trebuie să reducă importurile, să stimuleze în mod semnificativ utilizarea monedelor non-occidentale în decontările comerciale și a cerut o extindere majoră a piețelor financiare interne ale țării.

„Anul trecut, ponderea așa-numitelor monede «toxice» ale națiunilor neprietenoase în plățile pentru exporturile rusești s-a înjumătățit. Între timp, ponderea rublei în plățile pentru exporturi și importuri este în creștere, se apropie acum de 40%”, a explicat președintele rus.

Vladimir Putin a mai declarat că Rusia va încerca să crească ponderea decontărilor efectuate în monedele țărilor BRICS – grupul de economii emergente care include Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro