Sari direct la conținut

Vladimir Putin spune că vizita lui Kim Jong Un în Rusia nu s-a încheiat încă / El ar urma să inspecteze Flota Rusă din Pacific

HotNews.ro
Kim Jong Un si Vladimir Putin in 2019, Foto: KCNA VIA KNS / AFP / Profimedia
Kim Jong Un si Vladimir Putin in 2019, Foto: KCNA VIA KNS / AFP / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a descris drept „extrem de productivă” runda de discuții pe care a avut-o miercuri cu liderul nord-coreean Kim Jong Un și a afirmat că vizita acestuia în Rusia va continua și în zilele următoare, relatează CNN și Reuters, potrivit News.ro.

Miercuri dimineața Putin l-a întâmpinat personal pe Kim alături de care a vizitat apoi cosmodromul Vostocinîi, înainte de discuţii tete-a-tete care au început la 8:25 şi au durat „mai mult de o oră”, potrivit TASS.

Întâlnirea bilaterală a continuat cu un mic dejun de gală care a reunit cele două delegaţii, înainte ca oficialii nord-coreeni să părăsească Vostocinîi.

Natura scurtă a vizitei, care nu a durat mai mult de câteva ore, i-a luat prin surprindere pe analiști, care se așteptau ca întrevederea să fie una mai amplă și ca Putin și Kim să discute o serie largă de subiecte de interes pentru țările pe care le conduc în condițiile în care Moscova dorește să obțină un sprijin militar cât mai consistent al Phenianului pentru războiul său din Ucraina.

Însă Putin a declarat miercuri seara că vizita lui Kim va continua şi în următoarele zile.

Potrivit liderului de la Kremlin, oaspetele său nord-coreean urmează să zboare la Komsomolsk-pe-Amur şi apoi la Vladivostok, ca parte a unui program de vizită extins în Rusia.

El va vizita fabrici implicate în producţia de echipamente atât civile, cât şi militare. După aceea, delegaţia nord-coreeană va avea parte de o demonstraţie a capacităţilor militare ale Flotei ruseşti din Pacific, a declarat Putin pentru televiziunea de stat Rossia-1, după încheierea summitului de miercuri.

Programul lui Kim Jong Un în Rusia va cuprinde, de asemenea, aspecte legate de mediu şi educaţie, cu vizite la Universitatea Federală de Est şi la Academia Rusă de Ştiinţe, inclusiv la un laborator de biologie marină, a precizat Putin.

Vladimir Putin a mai declarat că Moscova ia în considerare şi discută despre o anumită cooperare militară cu Coreea de Nord, potrivit Rossia-1.

Întrebat dacă a discutat despre cooperarea militară cu Kim Jong Un în timpul întâlnirii lor de miercuri, Putin a menţionat „anumite restricţii” privind trimiterea de ajutor militar către Coreea de Nord, referire la sancţiunile internaţionale impuse de ONU – care au fost votate inclusiv de Moscova ca membru permanent al Consiliului de Securitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro