Sari direct la conținut

Volodimir Zelenski invocă un motiv neobișnuit din cauza căruia Putin „se teme” să folosească armele nucleare: „Nimeni nu știe ce este în capul lui”

HotNews.ro
Volodimir Zelenski invocă un motiv neobișnuit din cauza căruia Putin „se teme” să folosească armele nucleare: „Nimeni nu știe ce este în capul lui”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, în timpul unei întâlniri cu președintele Guineei Ecuatoriale, la Kremlin, Moscova, 26 septembrie 2024. FOTO: Maxim Shemetov / AFP / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat scepticismul, într-un interviu acordat postului american de televiziune Fox News, față de repetatele amenințări nucleare ale liderului de la Kremlin lansate pe parcursul războiului din Ucraina, afirmând că Vladimir Putin „își iubește viața” și, prin urmare, este probabil că se teme să recurgă la utilizarea armelor nucleare, scrie The Kyiv Independent.

„Nimeni nu știe ce este în capul lui”, a spus Zelenski în interviu, care a fost publicat duminică pe canalul oficial de Youtube al președintelui ucrainean.

„Ar putea folosi arme nucleare împotriva oricărei țări în orice moment – sau nu. Dar nu cred că o va face”, a adăugat liderul ucrainean.

După lansarea invaziei pe scară largă, oficialii de la Moscova au invocat în mod constant arsenalul nucleat al Rusiei pentru a descuraja sprijinul militar occidental acordat Ucrainei.

Armata rusă va fi în măsură să „stabilească condițiile” pentru utilizarea armelor nucleare, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la televiziunea rusă de stat.

Armata „monitorizează îndeaproape ce arme sunt utilizate și cum. Ei (oficialii militari, n.r.) sunt cei care urmăresc implicarea directă a țărilor din Occidentul colectiv în războiul din Ucraina și nu își vor diminua atenția”, a afirmat Peskov.

Peskov a mai precizat că decizia de revizuire a doctrinei nucleare a fost luată deoarece „în esență, puterile nucleare au început să participe la conflictul din jurul Ucrainei de partea Ucrainei”.

Peskov a continuat, acuzând statele membre NATO pentru că ajută Ucraina în efortul acesteia de război, susținând că acest lucru „a făcut necesară ajustarea atât a doctrinei nucleare, cât și a fundamentelor politicii de stat în domeniul descurajării nucleare”.

Într-un discurs ținut sâmbătă, 28 septembrie, în fața Adunării Generale a ONU, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat că Ucraina și aliații săi occidentali nu ar trebui să încerce „să lupte pentru victorie împotriva unei puteri nucleare”.

„(Occidentul) speră să învingă Rusia folosind regimul neo-nazist ilegitim de la Kiev, dar pregătește deja Europa pentru a o arunca în această aventură sinucigașă”, a declarat Lavrov, în cadrul reuniunii anuale a Adunării Generale a ONU. „Nu am de gând să vorbesc aici despre lipsa de sens și pericolul ideii de a încerca să lupți pentru victorie împotriva unei puteri nucleare”, a adăugat ministrul rus de Externe.

Afirmațiile lui Lavrov au venit la câteva zile după ce președintele rus Vladimir Putin a propus revizuirea doctrinei nucleare a Moscovei, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Rusiei.

Putin a anunțat că Rusia ar putea răspunde, la atacurile cu rachete convenționale, prin utilizarea armelor nucleare și a indicat că Moscova va trata orice atac susținut de o țară care deține arme nucleare ca pe un atac coordonat împotriva ei.

Printre noile motive pentru utilizarea armelor nucleare se numără „agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat nenuclear cu sprijinul unui stat nuclear”, precum și un atac aerian masiv cu mijloace nenucleare, inclusiv drone.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro