Sari direct la conținut

Vremea rece și uscată, unul dintre factorii care declanșează psoriazisul. Alți 6 factori și cum se ține boala sub control

HotNews.ro
Vremea rece și uscată, unul dintre factorii care declanșează psoriazisul. Alți 6 factori și cum se ține boala sub control
Atât factorii genetici, cât și cei de mediu joacă un rol în dezvoltarea psoriazisului, spun medicii. Cu tratament adecvat, boala poate fi ținută sub control Sursa foto: Shutterstock

Peste 125 de milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu psoriazis. Potrivit statisticilor, până la 3% din populația de pe glob suferă de această afecțiune de piele, considerată de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cincea cea mai importantă boală cronică necontagioasă, alături de boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau unele boli respiratorii. Psoriazisul apare și dispare de-a lungul vieții, din cauza supraactivității sistemului imunitar. Află care sunt factorii care declanșează crizele de psoriazis și cum îi poți evita.

Psoriazisul este o afecţiune cronică ce se caracterizează printr-o evoluţie accelarată a celulelor pielii. În mod normal, celulele pielii se regenerează în 28-30 de zile, dar în cazul psoriazisului acest proces are loc în doar 3-4 zile. Această accelerare are drept consecinţă apariţia unor plăci tegumentare îngroşate, de culoare roz, acoperite cu cruste alb-sidefii.

Psoriazisul afectează aproximativ 1 din 50 de persoane, susține Asociația Dermatologilor Britanici, care semnalează că  afecțiunea poate apărea la orice vârstă, de la pubertate până la bătrânețe, dar rareori poate afecta copiii mai mici.

Peste 8 milioane de oameni din SUA au psoriazis, avertizează Fundația Națională de Psoriazis a americanilor, iar Societatea Română de Dermatologie a semnalat, în cadrul ultimelor conferințe de presă, că țara noastră se află printre primele locuri în Europa, având aproximativ 400.000 de oameni care suferă de psoriazis. 20-30% dintre acești pacienți dezvoltă și artrită psoriazică, care în timp duce la leziuni articulare severe și deformante, care deseori provoacă handicap. 

Factorii ascunși care pot agrava psoriazisul

Psoriazisul este una dintre numeroasele boli inflamatorii mediate imun (IMID), adică o boală autoimună. Se crede că atât factorii genetici, cât și cei de mediu joacă un rol în dezvoltarea sa. Un lucru este cert, odată declanșat sistemul imunitar, devine mai activ, iar acest lucru duce apoi la o inflamație de lungă durată (cronică) care face ca celulele pielii să se reproducă prea repede.

Anumiți factori declanșatori pot agrava simptomele sau pot provoca erupții. Medicii americani au făcut un top 7 cu triggerii (factori declanșatori) psoriazisului.

Acești factori declanșatori includ:

  1. Vremea rece și uscată. O astfel de vreme îți poate usca pielea, ceea ce înrăutățește riscul de a avea o erupție. În schimb, vremea caldă și însorită pare să ajute la controlul simptomelor psoriazisului la majoritatea oamenilor.
  2. Stresul. A avea psoriazis poate provoca în sine stres, iar pacienții raportează adesea că simptomele apar în perioade deosebit de stresante.
  3. Anumite medicamente, cum ar fi litiul (un tratament comun pentru tulburarea bipolară), medicamentele pentru malarie și unele beta-blocante (folosite pentru a trata hipertensiunea arterială, bolile de inimă și unele aritmii ale inimii) pot provoca apariția simptomelor psoriazisului.
  4. Unele infecții, cum ar fi cele cu streptococi la nivelul faringelui sau amigdalelor pot declanșa psoriazis, la două până la trei săptămâni după infecție. Simptomele psoriazisului se pot agrava la persoanele care au HIV.
  5. La unele persoane cu psoriazis, traumatismele la nivelul pielii – inclusiv tăieturi, vânătăi, arsuri, umflături, vaccinări, tatuaje și alte afecțiuni ale pielii – pot provoca apariția simptomelor de psoriazis la locul rănii. Această condiție se numește „fenomen Koebner”.
  6. Consumul de alcool poate crește riscul de apariție a psoriazisului.
  7. Fumatul. Unii experți cred că fumatul poate agrava simptomele psoriazisului.

Lumina ultravioletă, folosită ca terapie, poate reduce simptomele

Lumina ultravioletă (UV) pentru mulți oameni cu psoriazis are efecte benefice. Simptomele se pot îmbunătăți prin expunerea la lumina UV (un tip de lumină care provine de la soare și de la unele surse artificiale). Însă în cazul altora, lumina UV poate agrava psoriazisul.

Totuși, lumina este folosită ca terapie în psoriazis. Fototerapia, cum mai este denumită terapia cu lumină, este un tip de tratament pentru psoriazis care utilizează adesea lumina ultravioletă (UV), care reduce inflamația și încetinește formarea celulelor pielii. Este indicată de către medicii dermatologi, mai ales când pacienții se confruntă cu mâncărime, pielea devine solzoasă și roșie. Un medic poate recomanda combinarea terapiei UV cu o cremă prescrisă. 

Terapia cu lumină ultravioletă B (NB-UVB) în bandă îngustă este cea mai răspândită formă de fototerapie. Poate fi folosită pentru a trata psoriazisul, dar doza inițială va depinde de tipul de piele. Terapia cu lumină NB-UVB este cea mai eficientă atunci când este efectuată de două sau trei ori pe săptămână. Odată ce pielea este curată, se pot face ședințe de întreținere săptămânal. Un studiu din 2017 a arătat că aproximativ 75% dintre persoanele care au primit tratamente NB-UVB au descoperit că le-a eliminat psoriazisul sau a dus la simptome minime. De asemenea, au folosit mai puține creme prescrise pentru starea lor. Tratamentele NB-UVB se pot dovedi mai eficiente atunci când sunt combinate cu tratamente topice, cum ar fi analogii vitaminei D și corticosteroizii. 

Mai există terapia cu lumină ultravioletă B de bandă largă (BB-UVB), o formă mai veche decât NB-UVB. Aceasta este considerată mai puțin eficientă decât NB-UVB. Terapia cu lumină ultravioletă B (UVB) țintită este aplicată pe zone mici ale corpului și poate duce la curățarea mai rapidă a pielii. Este indicată atunci când psoriazisul este prezent pe mai puțin de 10% din corp, așa numitul psoriazis localizat.

Terapia cu ultraviolete A (PUVA), care se folosește în combinație cu un medicament care crește sensibilitatea la lumină, este foarte eficientă, dar nu este utilizată pe scară largă. 

Mai mult decât o afecțiune cutanată

Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, determinând multiple implicaţii la nivel psihosocial, profesional şi economic. Statisticile arată că 30% dintre persoanele cu psoriazis au artrită psoriazică, o afecțiune inflamatorie a articulațiilor care poate provoca durere și uneori leziuni articulare. Durerea poate fi destul de variabilă, dar este de obicei mai accentuată dimineața și după perioadele de odihnă. Persoanele cu artrită psoriazică pot avea articulațiile fierbinți și umflate și pot raporta, de asemenea, rigiditate în partea inferioară a spatelui. 46% din cazurile severe de psoriazis pot dezvolta diabet, iar 58% probleme cardiace.

Potrivit, dermatologilor români, 60% dintre pacienţi suferă de episoade depresive, iar un bolnav din 3 de psoriazis a avut un gând suicidal într-un anumit moment.50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută din cauza discriminării la locul de muncă, iar frustarea lor afectează relațiile cu familia, prieteni. Deși este o boală cronică, care nu se vindecă, psoriazisul poate fi ținută sub control prin tratament adecvat și adaptarea corespunzătoare a stilului de viață.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro