Sari direct la conținut

Vucic: Serbia nu va „capitula”, nu va recunoaşte niciodată Kosovo, dar „NATO este peste tot în jurul nostru”

HotNews.ro
Aleksandar Vucic, Foto: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia
Aleksandar Vucic, Foto: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a insistat joi seară că ţara sa nu va „capitula” şi nici nu va recunoaşte vreodată independenţa Kosovo, dar s-a arătat dispus să accepte unele compromisuri, relatează agenţiile Tanjug şi EFE, citate de Agerpres.

„Oamenii trebuie să înţeleagă în ce moment suntem, şi este cel mai greu moment pentru Serbia întrucât NATO este peste tot în jurul nostru”, a spus preşedintele sârb la un talk-show tv.

„În timp ce războiul în Ucraina se dezlănţuie, nimeni nu înţelege circumstanţele speciale a ceea ce s-a întâmplat în 1999, sau narativul nostru asupra suveranităţii şi integrităţii teritoriale”, a adăugat Vucic, amintind de bombardamentele efectuate de NATO pentru a forţa retragerea armatei iugoslave din Kosovo, provincia care apoi în 2008 şi-a proclamat independenţa.

„Nu va exista capitulare şi nici predare. Am spus-o clar şi fără ambiguităţi. Serbia nu va accepta niciodată aderarea Kosovo la ONU şi nici nu-i va recunoaşte independenţa”, a promis preşedintele sârb.

Dar el s-a arătat dispus să accepte „multe compromisuri” în dialogul pentru normalizarea relaţiilor şi reconcilierea între albanezii majoritari în Kosovo şi minoritatea sârbă.

Noul plan de dialog în vederea normalizării relaţiilor

Pentru aceasta, a reafirmat Vucic, condiţia sa este ca guvernul kosovar să accepte crearea unei asociaţii a municipalităţilor unde sârbii sunt majoritari în Kosovo şi să le dea acestora o anumită autonomie, aşa cum Belgradul şi Pristina au convenit în 2013 în urma medierii UE, înţelegere pe care ulterior guvernul kosovar a refuzat să o pună în practică.

„Sunt sigur că (premierul kosovar Albin) Kurti este hotărât să nu creeze asociaţia”, a deplâns preşedintele sârb, care a criticat şi comunitatea internaţională pentru că nu exercită presiuni asupra Kosovo să-şi respecte obligaţiile.

Vucic şi Kurti au acceptat luna trecută să negocieze normalizarea relaţiilor între Belgrad şi Pristina în cadrul unui nou plan elaborat de UE şi sprijinit de SUA. Ei vor avea pe 18 martie la Ohrid (Macedonia de Nord) o reuniune cu şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, pentru trasarea unei foi de parcurs în vederea implementării planului. Mediatorul UE Miroslav Lajcak se află la Pristina şi luni se va deplasa la Belgrad pentru pregătirea acestei reuniuni.

Planul propus prevede, printre altele, că Serbia nu va împiedica aderarea Kosovo la organismele internaţionale şi „mai multă securitate, încredere şi predictibilitate” a drepturilor pentru sârbii kosovari.

Partidele sârbe de dreapta îl acuză pe Vucic de „trădare” pentru acceptarea acestui plan, îi cer demisia şi pregătesc noi proteste.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro