Sari direct la conținut

„Vulcanul e extrem de imprevizibil”: A început procesul legat de erupția care a provocat o tragedie pe White Island

HotNews.ro
Salvatori pe insula White Island in 2019, Foto: New Zealand Defence Force / AP / Profimedia Images
Salvatori pe insula White Island in 2019, Foto: New Zealand Defence Force / AP / Profimedia Images

Agenţi de turism şi managerii unei insule din Noua Zeelandă, unde o erupţie vulcanică a ucis 22 de persoane în 2019 nu s-au pregătit adecvat şi nu au avertizat vizitatorii în legătură cu riscurile la care se expun, au spus marţi procurorii la începutul unui proces penal, informează Reuters și Agerpres.

Cel mai multe dintre victime erau turişti din ţări precum Australia, Statele Unite şi Malaysia. În momentul erupţiei care a avut loc pe 9 decembrie 2019, pe insulă se aflau 47 de oameni, cei mai mulţi suferind arsuri severe din cauza gazelor şi cenuşii fierbinţi.

Autoritatea care se ocupă cu siguranţa muncii a pus sub acuzare 13 entităţi în noiembrie 2020, dar şase dintre ele, printre care operatorii elicopterului şi ai excursiei cu barca, au pledat vinovat. Acuzaţiile împotriva Agenţiei naţionale pentru managementul situaţiilor de urgenţă au fost respinse.

Cele cinci părţi implicate în procesul demarat marţi şi care au pledat nevinovat includ compania care administrează insula, cei trei directori ai companiei şi două companii care au operat agenţi de booking pentru tururile de pe insulă.

Procurorii spun că turiștii nu au fost informați despre pericolul unei erupții vulcanice

Procurorul pentru siguranţa muncii Kristy McDonald a spus că va demonstra că şefii companiei care administrează insula nu au arătat diligenţă în ceea ce priveşte potenţialele pericole pentru vizitatori, iar agenţii de booking nu au oferit informaţii adecvate asupra riscurilor.

„Vulcanul e extrem de imprevizibil. Ar putea erupe oricând fără avertisment”, a declarat McDonald în cadrul procesului. „Nimeni nu sugerează că momentul acestei erupţii putea fi prevăzut… dar era previzibil că va erupe la un moment dat”, a adăugat aceasta.

Erupţia majoră anterioară a vulcanului de pe White Island, cunoscut şi sub denumirea maori „Whakaari” şi aflat la o distanţă de circa 50 de kilometri în largul oraşului Whakatane, de pe coasta estică a North Island, a avut loc în 2016.

Accesul turiştilor pe insulă nu mai este permis.

Avocaţii apărării susţin că clienţii lor nu erau responsabili pentru sănătatea şi siguranţa celor de pe insulă întrucât era responsabilitatea altora. Procesul cu juraţi este programat să dureze 16 săptămâni, iar câteva dintre victimele erupţiei vor depune mărturie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro