Sari direct la conținut

Wall Street Journal: Trimiterea soldaților nord-coreeni în Ucraina a fost clauza secretă a acordului încheiat de Putin cu Kim Jong-Un

HotNews.ro
Wall Street Journal: Trimiterea soldaților nord-coreeni în Ucraina a fost clauza secretă a acordului încheiat de Putin cu Kim Jong-Un
Kim Jong Un, alături de soldați nord-coreeni, în timpul unei inspecții la o bază de antrenament din Coreea de Nord (Credit foto: STR / AFP / Profimedia)

Un acord de parteneriat strategic între Moscova și Phenian conținea o clauză secretă privind trimiterea de trupe nord-coreene pentru a lupta de partea Rusiei în războiul din Ucraina, a relatat miercuri Wall Street Journal, citând un fost agent de informații rus anonim familiarizat cu această chestiune.

Cele două țări au semnat un pact de apărare reciprocă în timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin la Phenian în iunie. Ca parte a acordului, armata nord-coreeană a anunțat că o unitate nord-coreeană se va alătura forțelor ruse de pe teren în regiunea Donețk în luna următoare.

Clauza secretă ar fi permis Coreei de Nord să trimită primii 1.000 dintre soldații săi în Ucraina pentru a dobândi experiență militară. Mai multe trupe nord-coreene sunt așteptate să fie angajate, a declarat sursa pentru WSJ.

Potrivit ziarului, în prezent, majoritatea soldaților nord-coreeni sunt ținuți la o distanță sigură de linia frontului din Ucraina. Li se arată cum armata rusă gestionează logistica și dobândesc o nouă înțelegere a războiului cu drone, a declarat sursa.

Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei (HUR), a declarat că primele unități nord-coreene sunt așteptate să ajungă în regiunea Kursk pe 23 octombrie. Ucraina a început o incursiune transfrontalieră în luna august și încă mai deține porțiuni semnificative de teritoriu acolo.

La începutul lunii octombrie, Budanov a declarat că primul grup ar fi format din 2.600 de soldați.

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a confirmat miercuri că soldați nord-coreeni se află în Rusia, fără a oferi detalii cu privire la numărul și sarcinile acestora.

Două brigăzi nord-coreene de până la 6.000 de oameni fiecare sunt în prezent în curs de formare în Rusia, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Potrivit informațiilor militare, unii ofițeri nord-coreeni se află deja în teritoriile ocupate ale Ucrainei, a declarat el pe 17 octombrie.

Coreea de Nord a negat relatările, în timp ce un purtător de cuvânt al Kremlinului a dat un răspuns evaziv pe această temă.

INTERVIURILE HotNews.ro