Sari direct la conținut

Washington Post si Le Monde: Cum s-a transformat "baiatul cu pizza, care fuma iarba" intr-unul din autorii celui mai grav atac terorist din Franta ultimelor decenii

HotNews.ro
Cherif Kouachi, Foto: Captura YouTube
Cherif Kouachi, Foto: Captura YouTube

In urma cu mai bine de 10 ani, Cherif Kouachi, unul dintre cei doi frati care sunt suspectii principali in cazul atentatului din Paris, era un baiat de pizza care fuma iarba. A intrat sub influenta unui tanar nord-african, „un amestec de vedeta rock&roll si profet”, care l-a atras spre Islamismul radical de unde Cherif a prins obsesia de a lansa un atac terorist – un lucru pe care nu-l ascundea deloc, dupa cum scrie Washington Postintr-o ampla analiza a transformarii tanarului neadaptat intr-un militant dornic sa verse sange.

Potrivit sursei citate, omul banuit ca ar fi orchestrat atacul de la Charlie Hebdo a facut cunostinta cu ideile islamismului radical printr-un om care-si castiga existenta „frecand podele”, dar care cunostea foarte bine Coranul si care, spre deosebire de imamul „plictisitor” de la moscheea din cartier, stia sa-si expuna mult mai atragator convingerile religioase.

Pe atunci, Cherif Kouachi era „baiatul cu pizza, care fumeaza iarba”, foarte putin legat de religie. Indoctrinarea sa a starnit o sete de violenta care, aparent, nu s-a stins in pofida unei condamnari la inchisoare sau a faptului ca i-a convins pe cei din jurul sau ca a renuntat la visul de a muri ca martir, scrie Washington Post.

Atacul de la Charlie Hebdo, pus pe seama sa si a fratelui sau, „este implinirea unei obsesii vechi”, spune pentru ziarul american Myriam Benraad, cercetatoare care a observat indeaproape grupul de tineri din care facea parte si Kouachi si care au fost indoctrinati de catre un tanar extremist.

  • Washington Post pune intrebarea cum de serviciile de informatii franceze nu l-au urmarit mai indeaproape pe Kouachi, atat timp cat parizianul de 32 de ani: era inclus pe lista celor 47.000 de persoane ce au interdictie de a intra in SUA pe motive de securitate, lucru confirmat de oficialitatile americane; este fratele lui Said Kouachi, care a calatorit in Yemen in 2011, in incercarea de a intra in legatura cu un afiliat al-Qaeda de acolo; serviciile europene de securitate sunt obsedate de multa vreme de pericolul miilor de tineri care parasesc continentul pentru a lupta in Siria sau pentru a se instrui in diverse tari sau teritorii aflate sub influenta extremistilor islamisti.

Cherif Kouachi face, insa, parte intr-o generatie mai veche de tineri convertiti la Islamismul radical, una formata inainte de Primavara Araba din 2011 si de ascensiunea Statului Islamic.

Acum multi ani, Kouachi era un tanar fara tinta, lucra pe unde apuca, fuma iarba, bea, fura din buzunarele trecatorilor – dupa cum a spus, citat de Washington Post, un avocat care, mai tarziu, l-a reprezentat in instanta.

Tanarul a intrat insa sub influenta lui Farid Banyettou, un tanar de provenienta algeriana care traia la randul sau in cartierul din nordul Parisului si care, desi traia spaland podele, a reusit sa-i hipnotizeze pe cei din jur cu priceperea sa in litera Coranului si sa-i intrige prin legaturile sale cu diverse grupari de militanti nord-africani. Banyettou era „un amestec de vedeta rock&roll si profet”, dupa cum il descrie Benraad: „un tip cool”, mult mai „fun” decat Imamul de la moscheea locala.

„Tipii acestia mergeau la moschee si se plictiseau pentru ca imamul vorbea in araba, iar ei nu stiu araba. Erau convinsi ca moscheea nu e suficient de radicala pentru ei”.

Dupa invazia SUA din Irak, Beyettou i-a organizat pe discipolii sai intr-o celula de lupta care se antrena intr-un parc din zona, pregatindu-se pentru ziua cand aveau sa se razboiasca cu soldatii americani. Potrivit Washington Post, tinerii erau surprinzatori de deschisi in legatura cu convingerile si intentiile lor, iar grupul a capatat notorietate la Paris.

Unii dintre membrii acestui grup de militanti au zburat la Damasc, iar apoi au ajuns chiar pe frontul irakian pentru a intra in legatura cu al-Qaeda, iar Kouachi era pe punctul sa li se alature. El spunea, in 2004, unei echipe care realiza un documentar pentru France 3 ca „e scris in scripturi ca e bine sa mori ca martir”. El a fost, insa, arestat de politia franceza in 2005, cu doar cateva zile inainte sa plece dupa colegii lui.

El a petrecut trei ani in inchisoare inainte sa fie condamnat, in 2008, pentru legaturi cu actiuni teroriste, dar a fost eliberat. De atunci, el a disparut din atentia publica.

Potrivit Washington Post, daca se confirma oficial ca Cherif Kouachi este in spatele atacului terorist de miercuri, el nu ar fi singurul membru al vechii celule din nordul Parisului care a ajuns sa comita crime de magnitudine internationala. Un altul, militantul franco-tunisian Boubaker el-Hakim, s-a implicat in asasinarea a doi politiceni tunisieni, in 2013, el fiind asociat cu Statul islamic.

Despre fratele lui Cherif, Said, nu se stia sa fi facut parte din asa-numita celula „Buttes-Chaumont” din nordul capitalei franceze. Dar Jean Charles Brisard, un expert in securitate din Paris, este citat apreciind ca Said a fost, probabil, recrutat de fratele sau.

Un portret pe larg al principalului suspect l-au creionat si jurnalistii de laLe Monde, care noteaza ca o carte de identitate este cea care a pus anchetatorii pe pista formata din fratii Said si Cherif Kouachi. Cotidianul francez scrie, citand o sursa din politie, ca buletinul a fost uitat de unul dintre frati in prima masina in care au fugit si ca aceasta a fost prima informatie despre identitatea atacatorilor pe care anchetatorii si-au construit apoi urmarirea.

Cherif Kouachi a apartinut unei grupari care astazi ar putea fi considerata de „pionierat” pentru „jihadul in strainatate”, scrie Le Monde. De nationalitate franceza, Cherif s-a nascut in arondismentul 10 din Paris. El si-a cunoscut o parte dintre complici in timpul liceului, iar la acea vreme era considerat cel mai violent si cel mai impulsiv dintre ei. Colegii sai ii atribuie proiecte de atentate teroriste impotriva unor magazine evreiesti de la Paris. Impreuna cu prietenii sai, a comis furturi si infractiuni minore. A inceput sa fie atras de „jihad” in 2003, cand a inceput sa frecventeze moscheea Adda’wa, noteaza cotidianul.

Aceasta este moscheea unde l-a intalnit pe Farid Benyettou, cel care avea sa devina seful filierei irakiene, potrivit jurnalistilor din Hexagon. Putin mai mare decat el, tanarul avea mai multe cunostinte despre islam, iar cei doi jucau rolul predicatorilor la iesirea de la rugaciune. Impreuna cu el, tinerii urmeaza cursuri religioase, fie in casele lor, fie in cartier. Modul lor de viata se schimba radical, renunta la fumat, la micile infractiuni si urmaresc video-uri despre jihad. Imaginile cu interventia americana si britanica in Irak, in martie 2003, ii fascineaza, relateaza Le Monde.

In timpul procesului din 2008, Cherif Kouachi marturiseste: „tot ce am vazut la televizor, torturile in inchisoarea Abu Ghraib, toate acestea m-au motivat„. Un apropiat de la moschee, mai in varsta, l-a invatat sa manuiasca un Kalasnikov.

In perioada 2003-2005 fiecare se organizeaza cum poate, pentru a nu ridica suspiciuni. Pentru a justifica plecarile in Irak, spun ca vor sa isi perfectioneze araba, insa o parte dintre familii se ingrijoreaza din cauza absentei lor. „Dar, ca dovada ca amenintarea pe care ei o reprezinta pentru Franta nu este considerata inca foarte importanta, semnalele pe care le dau familiile nu genereaza aceeasi ingrijorare ca cea pe care ar determina-o astazi”, precizeaza presa franceza. Colegii sai ajung la Damasc, in Siria, si sunt primiti in scoli unde invata Coranul. Cherif Kouachi nu a parasit niciodata Franta: el a fost arestat la Paris in ianuarie 2005.

In inchisoare, din ianuarie 2005 si pana in octombrie 2006, Cherif Kouachi il cunoaste pe cel care va deveni noul sau mentor: Djamel Beghal, care ispasea o pedeapsa de 10 ani in inchisoare pentru ca a planuit un atentat, in 2001, impotriva ambasadei SUA la Paris.

La iesirea din inchisoare, in 2006, Cherif Kouachi a lucrat la un magazin de peste, insa in acest timp isi pastreaza legaturile cu cativa dintre fostii sai complici din Buttes-Chaumont. Potrivit directiei anti-tero, el ar fi participat la organizarea evadarii unei alte figuri a islamului radical, Smain Ait Ali Belkacem, condamnat in noiembrie 2002 la inchisoare pe viata pentru participare la atentatul de la statia Musee-d’Orsay, in 1995.

Incarcerat din nou in mai 2010 pe baza unor suspiciuni, Cherif Kouachi este eliberat in octombrie acelasi an. In rechizitoriu se mentioneaza ca nu exista probe suficiente, iar un magistrat contactat de Le Monde a declarat ca „la acea vreme nu ne-am putut da seama de pericolul pe care el il reprezinta”.

Le Monde scrie, citand o sursa diplomatica franceza, ca numele fratelui sau mai mare, Said Kouachi, a fost transmis de autoritatile yemenite catre serviciile de securitate americane, dupa ce el a ajuns in Yemen, in 2011. Potrivit acelorasi surse, el fusese vazut in prezenta unor persoane care apartineau miscarii radicale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro