Sari direct la conținut

WIKILEAKS Declaratie atribuita lui Basescu despre dosarul Nastase: Nu ma faceti sa dau drumul la aceste dosare. Fiecare dintre plangerile penale impotriva lui Nastase sunt de la oameni din partidul vostru

HotNews.ro

„Geoana si alti PSD-isti s-au plans ca dosarul Nastase este politic. Basescu ar fi replicat taios: «Nu ma faceti sa dau drumul la aceste dosare in public – fiecare dintre plangerile penale impotriva lui Nastase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu»”, se arata intr-o telegrama a misiunii diplomatice a SUA in Romania din 2009, clasificata Confidential. Subiectul telegramei: „O furtuna perfecta: coruptia, statul de drept si reforma justitiei se afla in prim-plan in Romania”.

Iata cateva fragmente din telegrama:

„Pe 17 februarie, presedintele Basescu a convocat de urgenta «a Justice Summit» la Palatul Cotroceni pentru a aproba un plan de actiuni care sa trateze reformele din sectorul justitiei. Intalnirea i-a adus impreuna pe ministrul Justitiei Predoiu, procurorul general Kovesi, seful DNA Morar, seful ANI Macovei, presedintele Senatului Mircea Geoana, presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase, presedintele comisiei juridice Daniel Buda, presedintele CSM Virgil Andreies si vicepresedintele CSM Bogdan Licu”.

„Ne-am intalnit separat cu trei participanti – Buda, Licu si Macovei – care au fost de acord ca intalnirea convocata de Basescu a dat un impuls necesar unui plan comun de actiune pentru a indeplini conditiile UE in ce priveste reforma justiei. Licu a descris sedinta in mod diplomat ca «relativ sincera»; Macovei a spus ca dezbaterea a fost «incinsa», cu o tensiune vizibila intre Basescu si Geoana. Un exemplu a fost atunci cand Geoana si alti PSD-isti s-au plans ca dosarul Nastase este politic. Basescu ar fi replicat taios: «Nu ma faceti sa dau drumul la aceste dosare in public – fiecare dintre plangerile penale impotriva lui Nastase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu». In ciuda dezbaterii incinse, participantii la intalnire ar fi cazut de acord asupra a doua puncte principale de actiune: aprobarea in procedura de urgenta a unor noi coduri juridice si acordul de a trimite dosarul de coruptie Nastase in instanta”, se arata in telegrama.

Intr-o alta telegrama din 2009, oficialii americani relateaza o intalnire cu seful DNA, Daniel Morar:

„Morar a sugerat ca lucrurile «merg bine» in ce priveste «cazurile interesante care implica oameni importanti». El a explicat ca ar trebui sa ne asteptam curand la inculpari ale unor persoane din DGIPI si DGA care au fost implicate intr-o serie de activitati de «politie politica» („political policing”), inclusiv activitati de interceptari telefonice si de supraveghere. Aceste incalcari ale dreptului la viata privata au avut loc in ciuda faptului ca nu se desfasurau adevarate urmariri penale. Mai degraba, oamenii au facut acest lucru cu scopul de a obtine avantaje personale sau pentru a obtine informatie pentru a-i santaja pe altii. A fost «socant» ca, chiar si la doua decenii dupa disparitia regimului comunist, multe practici vechi continau inca. «Putem dovedi asta», a adaugat el”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro