WIKILEAKS Romania, ingrijorata ca proiectele energetice europene diferite "dilueaza abilitatea UE de a forma un front comun impotriva abordarii agresive a Gazprom"
Seful de cabinet al premierul Tariceanu le-a transmis oficialilor americani ca „Romania se simte frustrata ca alte state membre UE isi concentreaza atentia pe proiecte energetice diferite, fapt ce dilueaza abilitatea UE de a forma un front comun impotriva abordarii agresive a Gazprom in Europa”, se arata intr-o telegrama a Ambasadei SUA la Bucuresti trimisa in 2008. Telegrama consultata de HotNews.ro mai arata ca oficialul roman „parea sa nu mai aiba idei cum sa preseze problema in cadrul UE”.
- Citeste mai jos telegrama integrala
„Subiect: Romania: Frustrare fata de partenerii UE pe problema securitatii energetice
1. Secretarul asistent adjunct Matthew Bryza, in intalnirea sa din 13 aprilie cu Seful de cabinet al Premierului Tariceanu, Ambasadorul Mihnea Constantinescu, si Ambasadorul roman in SUA, Adrian Vierita, a expus frustrarea Romaniei fata de retinerea UE de a gandi strategic in ceea ce priveste securitatea energetica. Constantinescu parea sa nu mai aiba idei cum sa preseze problema in cadrul UE si cauta ajutor din partea Secretarului asistent adjunct Bryza pentru a identifica potentialii aliati si noi strategii de angajare. Constantinescu a cautat o reasigurare ca securitatea energetica era o problema cat se poate de serioasa din punctul de vedere al SUA pentru a justifica o discutie a Premierului cu presedintele Bush.
2. Constantinescu a inceput prin a spune ca Romania se simte frustrata ca alte state membre UE isi concentreaza atentia pe proiecte energetice diferite, fapt ce dilueaza abilitatea UE de a forma un front comun impotriva abordarii agresive a Gazprom in Europa. El a cerut ajutorul lui Bryza in a identifica alt stat european care sa impartaseasca grijile Romaniei privind securitatea energetica si cu care Romania ar putea fi partener intr-un efort de a da o mai mare greutate problemei in cadrul UE. Bryza a sugerat o apropiere fata de Polonia si/sau Lituania, iar Constantinescu a spus ca va lua in calcul aceste optiuni. Constantinescu a subliniat ca decizia NATO de a nu include securitatea energetica in programul summit-ului NATO de la Bucuresti a fost o dezamagire pentru Guvernul roman si ca a cautat sfaturi despre ce alte forumuri ar fi potrivite pentru incurajarea unei gandiri mai strategice din partea europenilor. Bryza a sugerat sa continue eforturile in interiorul UE de a pune securitatea energetica pe agenda. Acest lucru poate fi facut prin lobby pentru intalniri la nivel ministerial si prin a muta atentia de la periferia UE inapoi la Bruxelles. Bryza a recunoscut ca Romania duce lupte grele in incercarea de a convinge alte state europene ca energia inseamna mai mult decat o problema comerciala.
3. Reamintind de sustinerea puternica a Romaniei pentru proiectul Nabucco, Constantinescu a intrebat unde se pozitioneaza in prezent Turcia si Azerbaijan in acest proiect. Bryza a raspuns ca cele doua guverne sunt aproape sa semneze un acord pentru tranzitul de gaze. Constantinescu a caracterizat recenta vizita a presedintelui Turciei Gul ca fiind politicoasa si diplomatica, dar fara angajamente substantiale atunci cand a venit vorba de Nabucco. El a fost de acord ca europenii trebuie sa abordeze Azerbaijan mai direct, daca UE spera sa asigure o aprovizionare cu gaz stabila si pe termen lung. El a fost de parere ca au fost ratate ocazii in relatiile bilaterale Romania-Azerbaijan si a sperat sa poata exploata aceste ocazii mult mai agresiv in viitor.
4. Luand in calcul strategii alternative in cazul in care Nabucco nu se va materializa, Constantinescu a spus ca White Stream (un proiect care sa duca Gazul din zona Caspica in Europa printr-o conducta subterana din Georgia in Ucraina) ar fi o optiune acceptabila din punctul de vedere al Romaniei. Guvernul roman ramane interesat si de proiecte cu Gaz Natural Lichefiat (LNG), notand ca importurile de LNG din Georgia cu ajutorul navelor de-a lungul Marii Negre ar putea fi o posibilitate.
5. Comentariu: Seful de cabinet Constantinescu este primul consilier al premierului pe probleme de politica externa si un bun interlocutor pe probleme energetice. Comentariile sale sugereaza ca, in timp ce Romania va ramane angajata fata de o strategie a gazelor bazata pe un Coridor Sudic, Guvernul roman nu este la fel de sigur de stabilitatea partenerilor sai din proiectul Nabucco, atat in aval, cat si in amonte, si cauta sa-si optimizeze optiunile. Conform unor surse din interiorul guvernului, premierul i-a cerut lui Constantinescu sa reexamineze politica externa pe energie a tarii, desi rolul sau principal in aproape toate problemele importante de la Palatul Victoria a facut dificila concentrarea asupra acestui aspect. Dialogul lui Constantinescu cu Bryza si dorinta sa de a primi din nou asigurari ca Guvernul SUA isi va mentine angajamentul fata de Nabucco – si fata de securitatea energetica a Europei in general – reflecta nelinistea crescanda ca Romania ar putea fi lasata pe dinafara daca Nabucco va fi un esec. O angajare continua la nivel inalt a SUA, in aceasta problema, va fi esentiala pentru a mentine determinarea Romaniei. Sfarsit de comentariu.
6. Secretarul asistent adjunct Bryza nu a avut ocazia sa autorizeze acest mesaj.”