Xi Jinping strânge cureaua împotriva consumului de alcool și a traiului opulent al oficialilor

Oficialii locali s-au adunat în martie în orașul Xinyang din centrul Chinei pentru un seminar despre reglementările care le impun să fie frugali. În timpul prânzului, cinci oficiali au consumat patru sticle de baijiu, o băutură spirtoasă pe bază de sorg, încălcând chiar ei regulile pe care le impuseseră.
Unul dintre ei a murit în acea după-amiază, potrivit unei relatări oficiale, care nu a precizat cauza morții, scrie The Wall Street Journal. Oficialii prezenți la prânz au încercat să ascundă consumul ilicit de alcool, se arată în relatare, mituind familia oficialului decedat și omițând consumul de alcool în rapoartele lor către superiori.
Principala agenție disciplinară a Partidului Comunist (Comisia Centrală pentru Inspecție Disciplinară) a evidențiat incidentul pe fondul unei noi campanii de denunțare a conduitei extravagante și risipitoare din rândul membrilor de rând ai partidului, subliniind lupta lui Xi Jinping de a ține în frâu ceea ce consideră a fi hedonism răspândit în birocrația chineză.
„Conducerea partidului a vorbit răspicat și a dat nenumărate ordine”, dar unii oficiali „au ignorat și nu au arătat nici frică nici venerație”, a declarat Comisia Centrală pentru Inspecția Disciplină în comunicatul său privind incidentul. „Pentru astfel de probleme, trebuie să insistăm asupra toleranței zero”.
CCID a declarat că autoritățile au pedepsit peste o duzină de oficiali în legătură cu incidentul de la Xinyang, cu sancțiuni care includ mustrare, retrogradare, demitere din funcții și chiar excludere din Partidul Comunist.

Beijingul și-a actualizat regulile de frugalitate pentru angajații partidului și ai statului, publicate în mai, adăugând prevederi care includeau o interdicție explicită a servirii de alcool, preparate gourmet și țigări la mesele oficiale.
Alte clauze interzic aranjamentele florale și fundalurile elaborate la ședințele de lucru, precum și achiziționarea de echipamente extravagante pentru evenimente. Noile reguli, adăugate la un cod al frugalității din 2013, sunt menite să promoveze ideea că „cumpătarea este glorioasă”.
Eforturile de restricționare ale lui Xi subliniază modul în care problemele economice ale Chinei s-au reflectat în întreaga țară, cu o creștere lentă, o scădere a pieței imobiliare și o piață a muncii slabă, obligându-i pe mulți să se adapteze la ideea de a face mai mult cu mai puțin. Multe administrații locale se luptă cu datorii mari de ani de zile.
Astfel de dificultăți au alimentat tulburările publice și nemulțumirile legate de modul în care Xi conduce a doua cea mai mare economie a lumii.
„Actualizarea codului frugalității nu va rezolva provocările fiscale ale Beijingului”, a declarat Neil Thomas, cercetător în politica chineză la Asia Society Policy Institute. „Dar consolidează controlul politic al lui Xi asupra birocrației și îi îmbunătățește imaginea de lider care se opune corupției și exceselor, mai ales într-o perioadă în care mulți chinezi de rând resimt dificultăți economice.”

Xi i-a îndemnat pe oficiali în ultimii ani să „se obișnuiască să trăiască frugal”, ca parte a unei campanii guvernamentale de strângere a curelei. El a intensificat reprimarea micii corupții, care a vizat opulența, mita și alte abateri ale bugetarilor de nivel inferior care afectează cetățenii obișnuiți.
Represiunea a dus numărul cazurilor disciplinare la niveluri record. Partidul a pedepsit aproape 313.000 de persoane în 2024 pentru încălcarea „regulamentului în opt puncte”, o directivă împotriva conduitei frivole și risipitoare pe care Xi a adoptat-o la scurt timp după preluarea puterii în 2012. Aceasta înseamnă mai mult decât dublul cifrei din 2023 și de 10 ori mai mare decât totalul din 2013, primul an de la preluarea puterii a lui Xi, potrivit datelor CCDI.
„Este destul de clar că mesajul său anti-extravaganță, vechi de decenii, nu ajunge”, a declarat Andrew Wedeman, profesor la Universitatea de Stat din Georgia, care studiază problemele de guvernare și corupție din China. În ciuda aplicării legii, „cadrele vor continua să ocolească aceste noi reguli”, a spus Wedeman.
Cea mai recentă campanie împotriva extravaganței a început în martie, când Xi a lansat o campanie ideologică prin care le cerea tuturor membrilor partidului să studieze spiritul regulamentului în opt puncte al partidului.
CCDI a recomandat o listă lungă de lectură, care include patru antologii ale remarcilor lui Xi privind disciplina și peste o duzină de seturi de regulamente și directive ale partidului, inclusiv reguli împotriva convocării de întâlniri oficiale în locuri turistice pitorești și a utilizării fondurilor publice pentru cumpărarea de artificii pentru Anul Nou Lunar.
Apoi, în luna mai, partidul a publicat codul de frugalitate actualizat, care includea îndrumări mai detaliate privind modul în care banii publici ar trebui cheltuiți pentru ședințele guvernamentale, recepții, călătorii, birouri și vehicule.
Pe lângă interzicerea expunerii de aranjamente florale și vegetale la ședințele de lucru, noile îndrumări interzic funcționarilor utilizarea vehiculelor guvernamentale în scopuri private și jocuri de noroc în timpul călătoriilor în străinătate. De asemenea, funcționarilor li s-a recomandat să evite organizarea de activități de întâmpinare sau de primire a vizitatorilor în aeroporturi, gări și docuri.

Noile îndrumări interzic, de asemenea, oficialilor să efectueze renovări somptuoase ale clădirilor partidului și statului sub pretextul unor lucrări de reparații. O altă prevedere impune oficialilor să „prevină cu hotărâre investițiile ineficiente”.
„Xi vrea să semnaleze că conducerea partidului poate detecta și disciplina cadrele care profită de pozițiile lor”, a declarat Thomas de la Asia Society Policy Institute.
Presa de stat a dat asigurări că regulile revizuite nu vor afecta salariile guvernamentale și sunt menite doar să pună capăt exagerărilor de la locul de muncă.
Autoritățile au făcut, de asemenea, un adevărat spectacol din pedepsirea oficialilor, mai mult pentru a potoli resentimentele publice.
Într-un caz recent, autoritățile din orașul Ya’an, din sud-vestul țării, au deschis o anchetă împotriva unui fost funcționar după ce fiica sa de 17 ani a postat pe rețelele de socializare o fotografie în care purta cercei de lux.
Imaginea a stârnit controverse, unii utilizatori susținând că cerceii costă aproximativ 2,3 milioane de yuani, echivalentul a aproximativ 320.000 de dolari. Alții s-au întrebat cum și-i poate permite, având în vedere că tatăl ei a fost cândva funcționar public.
Presa de stat a relatat în luna mai că autoritățile din Ya’an au descoperit presupuse abateri ale tatălui în perioada în care a fost angajat în guvern, între 2011 și 2017.
Anchetatorii l-au acuzat de implicare ilegală în activități comerciale și de ascunderea faptului că are un al doilea copil atunci când a depus cererea pentru a se angaja în funcția publică, o încălcare a politicii unui singur copil din China, în vigoare la acea vreme.
Presupusa abatere a tatălui „va fi tratată cu seriozitate și în conformitate cu legea”, a declarat televiziunea de stat.