Zeci de ONG-uri cer clarificări de la DIICOT în cazul fraților Tate, plecați din România după ce le-a fost ridicată interdicția

Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor a transmis, joi, o scrisoare deschisă în care cere DIICOT să publice motivele pentru care solicitarea fraților Tate de a le fi ridicată interdicția de a părăsi România a fost admisă, „astfel încât orice fel de îndoială cu privire la independența și imparțialitatea sistemului judiciar român să fie înlăturată”.
- Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor este o structură informală, sub umbrela căreia activează 24 de ONG-uri în domeniul promovării drepturilor femeilor, al protejării victimelor violenței de gen și al combaterii discriminării pe criterii de gen, potrivit site-ul oficial al organizației.
ONG-urile care au semnat scrisoarea deschisă, printre care asociația Filia, menționează că nu ignoră drepturile și libertățile persoanelor care sunt cercetate penal, însă atrag atenția autorităților române că decizii precum cea a ridicării interdicției lui Andrew și Tristan Tate de a nu părăsi țara pot descuraja victimele să vorbească despre abuzurile prin care trec sau să diminueze încrederea victimelor în justiția română.
„Fără a contesta drepturile și obligațiile pe care orice persoană cercetată penal le are potrivit legii și convențiilor internaționale, membrele Rețelei VIF atrag atenția autorităților cu privire la riscul ca măsuri ca cea de acum să știrbească încrederea în sistemul judiciar a victimelor infracțiunilor de violență sexuală și trafic de persoane, să descurajeze sesizarea faptelor și să creeze impresia unei toleranțe din partea statului cu privire la fapte grave care afectează libertatea și integritatea persoanei”, au scris asociațiile în document.
Rețeaua pentru apărarea drepturilor femeilor spune că a mai solicitat autorităților române să arate toleranță zero față de violența împotriva femeilor și cere transparență din partea acestora în cazul anterior anunțat.
„Rețeaua VIF a solicitat în numeroase ocazii autorităților statului să manifeste toleranță zero față de violența împotriva femeilor. Măsura ridicării interdicției de a părăsi teritoriul României, intervenită în contextul indicat, împreună cu durata deja extrem de mare a cercetării penale în aceste dosare, impun clarificări suplimentare și transparență din partea autorităților responsabile”, a mai transmis rețeaua.
ONG-urile semnatare a scrisorii citate sunt:
- Asociaţia TRANSCENA, Bucureşti
- Asociaţia Femeilor Împotriva Violenţei ARTEMIS, Cluj-Napoca,
- Fundaţia SENSIBLU, București,
- Asociaţia GRADO – Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului, Bucureşti,
- Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Bucureşti,
- Asociatia pentru Libertate şi Egalitate de Gen, A.L.EG., Sibiu,
- Asociaţia Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen: FILIA, Bucureşti
- Asociaţia FRONT, Bucureşti,
- Asociaţia ANAIS, Bucuresti,
- E-ROMNJA – Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, Bucuresti,
- Institutul Est European pentru Sănătatea Reproducerii – IEESR, Tg Mureş
- Fundaţia Centrul de Mediere şi Securitate Comunitară – CMSC, Iasi
- PAS ALTERNATIV, Braşov
- Asociaţia INOVATRIUM, Timişoara
- Societatea Doamnelor Bucovinene, Suceava
- Asociația ATENA DELPHI, Cluj-Napoca
- Asociația SEVA – Șanse egale – Valoare – Autoritate, Suceava
- Asociația SPICC – Solidaritate, Participare, Incluziune, Comunicare, Cooperare, Timișoara
- Asociatia Quantic, București
- Asociația All for family, Constanța
- Asociația Femeilor Universitare, București
- Asociația Viitor – Integritate – Succes (V.I.S), Constanța
- Asociația Psihosfera Brașov
- Asociația Szentkereszty Stephanie Egyesület
- Asociația Casa Ioana
Andrew și Tristan Tate, acuzați de către DIICOT de viol și trafic de persoane, au părăsit țara, joi dimineață, cu un avion privat care a decolat de pe Aeroportul „Henri Coandă” din Otopeni, a transmis Antena 3, citând informații obținute în exclusivitate. Reporterul român Mircea Barbu, care documenteză pentru BBC cazul fraților Tate, a anunțat și el informația, iar publicația specializată Boarding Pass a confirmat zborul, fără a preciza numele pasagerilor.
DIICOT a transmis ulterior că procurorii au admis solicitarea lui Andrew și Tristan Tate de a pleca din țară, dar cei doi se află încă sub control judiciar.
Administrația Trump a făcut presiuni asupra autorităților române să ridice restricțiile de călătorie pentru Andrew Tate, un susținător al președintelui american, a scris în 17 februarie Financial Times.