Sari direct la conținut

Zelenski a demis trei șefi regionali, printre care și Serhii Gaidai

HotNews.ro
Serhii Gaidai a fost demis din functia de sef al regiunii Lugansk, Foto: David Goldman / AP / Profimedia
Serhii Gaidai a fost demis din functia de sef al regiunii Lugansk, Foto: David Goldman / AP / Profimedia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a demis marți trei guvernatori regionali, inclusiv pe șeful regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, relatează Reuters.

Nu a fost dat niciun motiv pentru demiterea acestora, care au fost anunțate pe aplicația de mesagerie Telegram de către reprezentantul guvernului în parlament.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, a comentat frecvent despre luptele din regiunea sa din nord-estul țării care se învecinează cu Rusia. Presa ucraineană, printre care și Ukrainska Pravda, a scris că el ar urma să fie numit ambasador în Kazahstan.

Ukrainska Pravda scrie că zvonurile despre demiterea lui Gaidai au apărut în spațiul de public încă din ianuarie 2023.

Zelenski i-a demis de asemenea și pe Maxim Marchenko, guvernatorul regiunii Odesa, și pe Serhii Gamalii, președinte al Administrației Regionale Hmelnițkîi, din vest.

Val de demiteri după un scandal de corupție

Zelenski, sensibil la acuzațiile occidentului în ceea ce privește corupția pe scară largă din societatea ucraineană, a demis mai mulți oficiali înalți în acest an. Cinci guvernatori regionali au fost revocați sau și-au părăsit posturile.

Ulterior, au fost demiși și cinci procurori regionali.

Ministerul ucrainean al Apărării, condus de Oleksii Reznikov, a fost acuzat că achiziționează alimente pentru armată la prețuri de două până la trei ori mai mari decât cele din magazinele alimentare din Kiev.

Fostul ministru adjunct al Apărării Viaceslav Șapovalov, care a fost demis în urma unui scandal de corupție și se află în prezent într-un centru de detenție preventivă, a negat că a făcut vreo fărădelege.

Şapovalov a fost acuzat că a făcut lobby pentru contracte alimentare pentru militari la preţuri umflate. Potrivit raportului, el este, de asemenea, suspectat că a cumpărat veste antiglonț, căști și îmbrăcăminte de proastă calitate pentru militari pentru peste 1 miliard de Hr (27,2 milioane de dolari).

Marcenko a fost numit în funcția de șef al Administrației Regionale de Stat Odesa în martie 2022. Este colonel al Forțelor Armate. În 2015-2017 Marcenko a fost comandantul batalionului 24 separat de asalt „Aidar”, apoi a condus brigada 28 mecanizată.

Serhii Gamalii a fost numit președinte al Administrației Regionale de Stat Hmelnițkîi pe 3 decembrie 2020. A venit în acestă funcție din mediul afaceri, în domeniile transporturilor și afacerilor cu restaurante. Înainte de numire, nu mai lucrase niciodată în agenții guvernamentale și nu fusese activ în politică.

Urmărește ultimele evoluții din a 384-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro