Sari direct la conținut

Zelenski: Atacurile lansate de Rusia din regiunea Kursk asupra Ucrainei meritau un răspuns corespunzător

HotNews.ro
Zelenski: Atacurile lansate de Rusia din regiunea Kursk asupra Ucrainei meritau un răspuns corespunzător
Volodimir Zelenski (Foto: Laurent Cipriani / AP / Profimedia)

Rusia a lansat aproape 2.000 de atacuri transfrontaliere din regiunea Kursk, din vestul ţării, asupra regiunii ucrainene Sumî în timpul verii, ceea ce merita un răspuns „corespunzător” din partea Ucrainei, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, conform Reuters.

„Artilerie, mortiere, drone. Înregistrăm, de asemenea, lovituri cu rachete, şi fiecare astfel de lovitură merită un răspuns corespunzător”, a declarat liderul ucrainean în discursul său nocturn adresat naţiunii, pe fondul incursiunii transfrontaliere ucrainene în regiunea Kursk.

Rusia a ameninţat cu represalii după recentele lovituri ucrainene, în special după atacul din noaptea de sâmbătă spre duminică, soldat cu 13 răniţi în oraşul rusesc Kursk, centrul administrativ al regiunii ruse cu acelaşi nume.

Trupele ucrainene se află acum la 30 km în interiorul Rusiei, recunoaşte Moscova

Trupele ucrainene au avansat până la 30 km în interiorul Rusiei, în ceea ce a devenit cea mai profundă şi mai semnificativă incursiune de când Moscova şi-a început invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au dat lupte cu trupele ucrainene în apropierea satelor Tolpino şi Obşci Kolodez, în timp ce ofensiva din regiunea Kursk a intrat în a şasea zi, relatează BBC, conform News.ro.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a acuzat Kievul de „intimidarea populaţiei paşnice a Rusiei”.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat pentru agenţia de presă AFP că mii de soldaţi au fost implicaţi în operaţiune, mult mai mulţi decât mica incursiune raportată iniţial de poliţiştii de frontieră ruşi.

În timp ce grupurile de sabotaj susţinute de Ucraina au mai lansat incursiuni transfrontaliere intermitente, ofensiva din Kursk marchează cel mai mare atac coordonat pe teritoriul rus pe care îl întreprind forţele convenţionale ale Kievului. „Suntem în ofensivă. Scopul este de a întinde poziţiile inamicului, de a provoca pierderi maxime şi de a destabiliza situaţia în Rusia, deoarece nu sunt în măsură să îşi protejeze propria frontieră”, a declarat oficialul.

INTERVIURILE HotNews.ro