Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 900: Primele declarații ale lui Zelenski despre ofensiva din Kursk / Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului despre reacția Rusiei la incursiunea de pe teritoriul său

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 900: Primele declarații ale lui Zelenski despre ofensiva din Kursk / Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului despre reacția Rusiei la incursiunea de pe teritoriul său
Rusia a trimis întătiri în regiunea sa Kursk - FOTO: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Volodimir Zelenski a făcut primele declarații prin care admis în mod oficial că trupele ucrainene luptă în ofensiva surpriză din regiunea rusă Kursk. În discursul său de sâmbătă noapte, președintele ucrainean a spus că a discutat despre incursiunea pe teritoriul inamic cu comandantul-șef al armatei Oleksandr Sîrskîi și a promis că trupele Kievului vor face dreptate în războiul declanșat de Rusia.

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 900, LIVETEXT:

Rusia a lansat aproape 2.000 de atacuri transfrontaliere din regiunea Kursk, din vestul ţării, asupra regiunii ucrainene Sumî în timpul verii, ceea ce merita un răspuns „corespunzător” din partea Ucrainei, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, conform Reuters.

Armata ucraineană a anunţat duminică faptul că forţele ruse îşi continuă ofensiva în estul Ucrainei, în ciuda incursiunii Kievului în regiunea Kursk din sudul Rusiei, informează DPA.

Statul Major ucrainean a precizat că luptele se concentrează în jurul oraşului Pokrovsk din regiunea Doneţk, unde forţele ucrainene au respins 26 de încercări ale unităţilor ruseşti de a străpunge apărarea începând de duminică dimineaţă.

Cu toate acestea, armata a afirmat că artileria cu rază lungă de acţiune şi avioanele de luptă ale Rusiei vizează zona din jurul oraşului ucrainean Sumî, care este o rută crucială de aprovizionare pentru unităţile din Kursk.

Kievul a transmis totodată că mai la est, în Doneţk, trupele ruse au încercat, de asemenea, să avanseze spre aşezarea Niu-York, lângă oraşul Toreţk. Raportul militar a precizat că avansul a fost împins, în timp ce Toreţk a fost ţinta atacurilor aeriene ruseşti.

Armata rusă a admis duminică că trupele ucrainene au pătruns adânc în regiunea Kursk, adăugând că a oprit avansul acestora în apropierea mai multor localități aflate la aproximativ treizeci de kilometri de frontiera cu Ucraina, transmite France Presse.

Într-un comunicat, aceasta a afirmat că a împiedicat „tentativele de pătrundere” ale „grupurilor blindate mobile” inamice în apropierea localităților Tolpino, Jouravli și Obchtchi Kolodez, situate la aproximativ 30 de kilometri în linie dreaptă de Ucraina.

Potrivit rușilor, aceste avansuri au fost oprite în ultimele 24 de ore de lovituri aeriene, de drone și de artilerie, precum și de trimiterea de rezerve din grupul „Nord”, desfășurat în regiunea ucraineană Harkov.

De asemenea, armata rusă susține că a lovit trupele ucrainene cu rachete și artilerie în apropierea orașelor Soudja, Korenevo, Staraïa Sorotchitsa și Borki și că a împiedicat o avansare în districtul Belovski, aflat mai la est.

Un înalt oficial ucrainean a explicat scopul ofensivei din Kursk, în care luptă „mii” de soldați: „Nu există niciun gând de anexare”.

Incursiunea în regiunea rusă Kursk este o încercare de a „întinde” forțele Moscovei și de a „destabiliza” Rusia, a declarat un înalt responsabil ucrainean pentru AFP duminică.

Rusia a atacat peste noapte cu 4 rachete nord-coreene și 57 de drone

Zelenski: Rusia a folosit rachete nord-coreene în atacul asupra Kievului / Comandantul forțelor aeriene ucrainene: „Deși rareori își ating țintele, KN-23 reprezintă o amenințare serioasă”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că în atacul desfășurat de forțele ruse în noaptea de sâmbătă spre duminică asupra capitalei Kiev și regiunii înconjurătoare a fost folosită, potrivit primelor informații, cel puțin o rachetă de fabricație nord-coreeană.

Rusia a atacat azi noapte cu 4 rachete balistice (nord-coreene) KN-23 trase din regiunea Voronej și 57 de drone Shahed din regiunile Primorsko-Akhtarsk, Yeysk și Kursk din Federația Rusă, potrivit unui mesaj postat pe Telegram de Forțele Aeriene Ucrainene.

„Ca urmare a luptei antiaeriene, grupurile mobile de tragere ale Forțelor de apărare ucrainene, aviația, unitățile de rachete antiaeriene și sistemele de război electronic ale Forțelor aeriene au doborât 53 de UAV-uri inamice în regiunile Nikolaev, Odesa, Cherkasî, Vinița, Kirovohrad, Herson, Kiev, Zaporojie, Sumîi, Rivne și Cerkasî”, a adăugat sursa citată.

Guvernatorul din Kursk cere urgentarea evacuărilor de civili

Ce spune Nicolae Ciucă despre ofensiva ucraineană pe teritoriul rusesc: „Mesajul pentru președintele Putin este unul limpede și clar”.

„Elementul-surpriză este o componentă a oricărui război”, a spus duminică liderul liberal Nicolae Ciucă, general în rezervă, făcând referire la ofensiva ucraineană pe teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk.

Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, care se învecinează cu Ucraina și unde forțele Moscovei duc lupte intense împotriva trupelor Kievului, a ordonat duminică evacuarea mai rapidă a populației civile din zonele de risc.

Alexei Smirnov, guvernatorul interimar, a anunțat pe Telegram că l-a „instruit” pe șeful districtului Belovsky din sud-vestul regiunii Kursk, să „accelereze” punerea în aplicare a ordinelor de evacuare.

Comisarul rus pentru drepturile omului, Tatyana Moskalkova, a anunțat că a trimis un apel Organizației Națiunilor Unite, prin care îi solicită să condamne acțiunile Ucrainei în Kursk.

Într-o postare pe Telegram, Moskalkova a spus că îi cere comisarului ONU pentru drepturile omului să „ia măsuri pentru a preveni încălcări grave, în masă, ale drepturilor omului”. (Reuters)

Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului despre reacția Moscovei

Ofensiva ucraineană din Kursk: De ce Putin nu a proclamat legea marțială și motivul pentru care l-a trimis pe Bortnikov să rezolve problema / Ce spune ISW

Comitetul Național Antiterorism al Rusiei a anunțat o operațiune antiteroristă în regiunile Belgorod, Briansk și Kursk ca răspuns la incursiunea ucraineană în regiunea Kursk, notează think-tankul american Institutul Pentru Studiul Războiului (ISW), care subliniază că Moscova s-a ferit să declare stare de război sau să proclame legea marțială.

Unitățile de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 14 drone lansate de Ucraina și patru rachete balistice tactice Tochka-U deasupra regiunii Kursk, la granița cu Ucraina, a afirmat duminică Ministerul rus al Apărării.

Șaisprezece drone au fost doborâte deasupra regiunii Voronej, la câteva sute de kilometri sud de Moscova, iar trei drone deasupra regiunii de frontieră Belgorod, a transmis acesta. Câte o dronă a fost distrusă deasupra regiunilor Briansk și Orlov, a adăugat ministerul pe Telegram.

Atac aerian rusesc asupra Kievului

Un băiețel în vârstă de 4 ani și tatăl său în vârstă de 35 de ani au murit după ce rămășițele unui proiectil rusesc doborât au căzut peste casa în care locuiau în apropiere de capitala Kiev, au anunțat duminică autoritățile ucrainene, citate de Reuters.

Un copil în vârstă de 13 ani s-a numărat printre răniți în atacul din districtul Brovary, în regiunea Kiev, la nord-est de zona metropolitană a capitalei, au transmi serviciile de urgență ucrainene pe Telegram.

Șeful de cabinet al președintelui Zelenski, Andriy Yermak, a spus că locuința a fost lovită de resturi de dronă, însă serviciile de urgență au afirmat că a fost vorba de resturi de rachetă.

„rusia continuă să ucidă oameni”, a scris Yermak pe Telegram, respectând obiceiul ucrainean din timpul războiului de a nu scrie cu majuscule numele Rusiei. „Este necesar să îi distrugem infrastructura militară, deoarece inamicul nu acceptă alte argumente”.

Primele declarații ale lui Zelenski despre ofensiva din Kursk

Ce a spus Zelenski despre ofensiva trupelor sale în Kursk:

  • „Astăzi, am primit mai multe rapoarte de la comandantul-șef Syrskyi cu privire la liniile de front și la acțiunile noastre pentru a împinge războiul pe teritoriul agresorului”.
  • „Ucraina dovedește că poate într-adevăr să restabilească justiția și să asigure presiunea necesară asupra agresorului”.

Forțele Moscovei se află în a șasea zi de lupte intense împotriva celei mai mari incursiuni a Kievului pe teritoriul rusesc de la începutul războiului, care a lăsat vulnerabile părțile sud-vestice ale Rusiei înainte ca întăririle să înceapă să sosească, transmite Reuters.

Semn al gravității situației, Rusia a impus sâmbătă un aspru regim de securitate „antiterorist” în trei regiuni de frontieră, în timp ce Belarus, un aliat ferm al Moscovei, a trimis mai multe trupe la frontiera sa cu Ucraina, acuzând Kievul de încălcarea spațiului său aerian.

Sinteza celor mai recente evenimente:

  • Rusia e în regim de „operaţiune antiteroristă” în trei regiuni la graniţa cu Ucraina, respectiv în provinciile Belgorod, Briansk şi Kursk, după ce ucrainenii au pătruns zeci de kilometri pe teritoriul inamic.
  • Rusia a anunţat sâmbătă instituirea „regimului de operaţiune antiteroristă” în trei regiuni la graniţa cu Ucraina, respectiv în provinciile Belgorod, Briansk şi Kursk
  • Peste 76.000 de persoane au fost evacuate din zonele limitrofe Ucrainei în regiunea rusă Kursk, în urma incursiunii Ucrainei în regiune în această săptămână. a anunţat sâmbătă ministerul local pentru situaţii de urgenţă.
  • „Forțele armate continuă să respingă tentativa de invazie a forțelor armate ucrainene”, a transmis sâmbătă Ministerul rus al Apărării, adăugând că lupte intense au loc în jurul Malaya Loknya, Olgovka și Ivashkovskoye, așezări la aproximativ 10-20 km în interiorul Rusiei.
  • „Nu vom uita fața verde de furie a lui Putin…” Interviu cu istoricul Armand Goșu despre ofensiva ucrainenilor in Kursk. „Incursiunea ucraineană pe teritoriul rusesc realizată cu mijloace umane și tehnice reduse este o lovitură care va afecta moralul armatei, populației, dar și elitei rusești.”
  • Ucrainenii spun că au intrat într-o nouă regiune rusă și au cucerit deja un sat, în imagini apare și Legiunea Georgiană. Potrivit unor imagini apărute online, batalionul 252 al armatei ucrainene a revendicat controlul asupra satului Poroz din Regiunea rusă Belgorod.
  • Voluntari ucraineni au evacuat numeroși locuitori, plus animalele lor de companie, din nordul regiunii Sumî, aflată la granița cu regiunea rusă Kursk, anticipând noi atacuri rusești ca răspuns la incursiunea militară transfrontalieră a Ucrainei.
  • Ministerul de Externe din Belarus l-a convocat sâmbătă pe însărcinatul cu afaceri al Ucrainei şi a cerut Kievului să ia măsuri împotriva încălcărilor spaţiului aerian al Belarusului, după ce Lukaşenko a declarat că 12 drone ucrainene au fost distruse în spaţiul aerian al ţării sale. În caz contrar, Minskul ameninţă cu închiderea reprezentanţei diplomatice ucrainene

Evenimentele de sâmbătă, ziua 899 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro