Sari direct la conținut

Zelenski: Donald Trump și-a arătat sprijinul pentru Ucraina. Fostul președinte susține că vrea să pună capăt conflictului

HotNews.ro
Zelenski: Donald Trump și-a arătat sprijinul pentru Ucraina. Fostul președinte susține că vrea să pună capăt conflictului
Volodimir Zelenski și Donald Trump la o întrevedere din 2019 Foto: Evan Vucci / AP / Profimedia

Donald Trump, fostul președinte al SUA și candidatul republicanilor la alegerile prezidențiale din acest an, și-a arătat susținerea pentru Ucraina, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează Reuters.

Într-un interviu acordat unor ziariști indieni, Volodimir Zelenski a afirmat că a avut o conversație cu Donald Trump în care acesta și-a arătat sprijinul pentru Ucraina și a spus că vrea să pună capăt războiului ruso-ucrainean.

Volodimir Zelenski a precizat că un nou summit pentru pace în Ucraina ar putea avea loc în India, președintele Ucrainei spunându-i premierului Narendra Modi, în timpul vizitei recente a acestuia la Kiev, că și-ar dori ca următorul summit să aibă loc într-o țară din Sudul global.

„Dar ca să fiu sincer asta se aplică nu doar pentru India, ci pentru toate statele dispuse să găzduiască un al doilea summit”, a declarat Zelenski.

Potrivit acestuia negocieri pentru un nou summit se mai poartă și cu Arabia Saudită, Qatar, Turcia și Elveția.

Indicii și de la Budapesta

În luna iulie, premierul ungar Viktor Orbán trimitea o scrisoare liderilor europeni în care spunea că Donald Trump va solicita rapid negocieri de pace între Rusia şi Ucraina dacă va câştiga alegerile prezidenţiale americane din noiembrie şi a făcut deja „planuri bine fundamentate” în acest sens, potrivit Financial Times.

Această perspectivă înseamnă că UE ar trebui să redeschidă comunicarea diplomatică directă cu Rusia şi să înceapă negocieri „la nivel înalt” cu China pentru a găsi o soluţie paşnică la războiul din Ucraina, a afirmat premierul ungar într-o scrisoare confidenţială adresată liderilor UE în urma consultărilor avute la Moscova şi Beijing.

„Nu ne putem aştepta la nicio iniţiativă de pace din partea lui (Trump) până la alegeri. Cu toate acestea, pot afirma cu siguranţă că, la scurt timp după victoria sa în alegeri, el nu va aştepta până la învestire, ci va fi gata să acţioneze imediat ca un broker de pace”, a scris Orbán în scrisoarea sa trimisă preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, şi altor lideri ai UE. „El are planuri detaliate şi bine fundamentate în acest sens”, a adăugat liderul maghiar.

Aceasta înseamnă că UE ar trebui să anticipeze schimbarea politicii SUA, a spus Orbán, şi fie să îmbrăţişeze necesitatea unor negocieri imediate între Rusia şi Ucraina, fie să îşi asume mai multe responsabilităţi pentru finanţarea apărării Ucrainei.

„Sunt mai mult decât convins că, în cazul probabil al victoriei preşedintelui Trump, proporţia sarcinii financiare între SUA şi UE se va schimba semnificativ în defavoarea UE în ceea ce priveşte sprijinul financiar pentru Ucraina”, a avertizat Orbán în scrisoarea sa.

INTERVIURILE HotNews.ro