Sari direct la conținut

Zelenski, reacție rapidă după decizia României de a trimite Kievului un sistem Patriot

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, Foto: Pool for Yomiuri / AP / Profimedia
Volodimir Zelenski, Foto: Pool for Yomiuri / AP / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat imediat după decizia României de a trimite Kievului un sistem Patriot, mulțumind țării noastre și subliniind că decizia îi va ajuta pe ucraineni să își protejeze mai bine populația și infrastructura critică „împotriva terorii aeriene rusești”.

„Sunt recunoscător României și președintelui Klaus Iohannis pentru că au luat decizia de a furniza Ucrainei un sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot”, a declarat joi Volodimir Zelenski, într-o postare pe X.

Reacția a venit la puțin timp după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării a luat decizia de a trimite Ucrainei un sistem Patriot.

„Această contribuție crucială va consolida scutul nostru aerian și ne va ajuta să ne protejăm mai bine populația și infrastructura critică împotriva terorii aeriene rusești. Apreciez conducerea puternică a României și sprijinul principial pentru Ucraina”, a continuat președintele ucrainean.

„Punând capăt terorii rusești acum, Ucraina previne o potențială agresiune împotriva Moldovei, României, statelor baltice și tuturor vecinilor noștri. Este esențial ca Ucraina să aibă instrumentele necesare pentru a învinge teroarea rusă acum, astfel încât nimeni altcineva să nu mai fie nevoit să se confrunte cu acțiunile agresive ale Rusiei pe scară mai largă în viitor”, a mai spus Zelenski.

O reacție a venit și de la Ministerul Apărării de la Kiev. „Le suntem recunoscători prietenilor români pentru sprijinul lor de nezdruncinat. Decizia ne va ajuta să protejăm Ucraina în fața terorii rusești. Împreună suntem mai puternici”, a precizat ministerul pe X.

Condiția pentru donarea sistemului Patriot

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis joi donarea unui sistem de rachete Patriot către Ucraina, a anunțat Cotroceniul.

Donația se face cu condiția continuării negocierilor cu aliații NATO pentru ca România să obțină un sistem antiaerian similar, fiind necesară și „identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, potrivit comunicatului transmis după ședința CSAT.

Poziția României este și va continua să fie aceea de a susține fără echivoc Ucraina, a subliniat Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Ce se spune în Comunicatul CSAT despre sistemul Patriot:

  • „Ministerul Apărării Naționale a prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Țării o analiză detaliată privind situația operaționalizării celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme, importanța operațională a acestora la nivel național și aliat, precum și impactul generat de un eventual transfer al unui sistem.
  • Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT.
  • Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create.
  • Decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică aprofundată a autorităților române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilități pentru România. În același timp, vor continua discuțiile cu aliații astfel încât apărarea aeriană a țării noastre să fie în continuare consolidată.
  • Poziționarea României este și va continua să fie fără echivoc în susținerea multidimensională a Ucrainei, alături de comunitatea internațională, în dreptul său legitim la autoapărare în fața agresiunii ilegale și neprovocate a Rusiei.”
INTERVIURILE HotNews.ro