Sari direct la conținut

Zelenski mai înlocuiește un comandant de top după acuzele aduse de liderul Azov: „A omorât mai mulți ucraineni decât rușii”

HotNews.ro
Președintele Volodimir Zelenski a declarat luni că l-a înlocuit pe comandantul forțelor comune ale forțelor armate ucrainene, generalul-locotenent Iuri Sodol, după ce au apărut informații conform cărora acesta a avut o prestație slabă în războiul de 28 de luni împotriva Rusiei, potrivit Reuters.
Volodimir Zelenski, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Volodimir Zelenski, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Zelenski nu a oferit niciun motiv pentru demitere. El a declarat că Sodol a fost înlocuit de generalul de brigadă Andri Gnatov în postul care implică planificarea strategică a operațiunilor.

Demiterea lui Sodol, care face parte dintr-o serie de schimbări de personal, a urmat publicării unei scrisori a șefului veneratului regiment Azov al Ucrainei, Bogdan Krotevici, în care acesta susținea că acțiunile lui Sodol au dus la eșecuri militare grave.

Într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, Krotevici nu l-a numit direct pe Sodol, dar a afirmat că un general anonim „a ucis mai mulți soldați ucraineni decât orice general rus”.

„Ceea ce mă interesează este că comandanții batalioanelor și brigăzilor de luptă sunt judecați pentru pierderea unui post de observație, dar un general nu este judecat pentru pierderea unor regiuni, a zeci de orașe și a mii de soldați”, a scris Krotevici.

„Tot personalul militar înțelege acum despre cine vorbesc, deoarece 99% din militari îl urăsc pentru ceea ce face”, a scris el.

Publicația de știri Ukrainska Pravda, citând pe surse un raport, a declarat că a fost depusă o plângere penală față de Sodol, care a fost promovat la începutul acestui an, deși nu l-a identificat. Aceasta a afirmat că Krotevici era dispus să depună mărturie împotriva sa.

Gnatov a fost comandant adjunct al teatrului de operațiuni din sud începând din 2022 și a jucat un rol important în recucerirea unei mari părți din sudul regiunii Herson de la invadatorii ruși.

În primăvara anului 2023, el a comandat apărarea orașului Bahmut din estul Ucrainei, oraș care a căzut în cele din urmă în mâinile forțelor ruse după mai multe luni de lupte crâncene.

Krotevici, într-o postare pe rețelele de socializare după anunțul președintelui, l-a descris pe Hnatov drept un „ofițer foarte demn”.

Având în vedere că forțele rusești au câștigat teren și au avansat încet în estul Ucrainei în ultimele luni, armata a suferit schimbări considerabile.

Comandantul suprem al armatei, Valeri Zalujnîi, a fost demis în februarie după divergențe publice cu Zelenski privind desfășurarea războiului.

INTERVIURILE HotNews.ro