Sari direct la conținut

Ziar rusesc: Grevele din Romania pot conduce tara la colaps. Demonstratiile pasnice pot degenera in confruntari armate

HotNews.ro

Romania se afunda tot mai mult in haos: actiuni de protest au impanzit tara. Dupa ce guvernul roman a decis, in lupta impotriva crizei, sa taie salariile si ajutoarele financiare, mii de bugetari au iesit in strada, scrie RBK Daily. In opinia expertilor, noteaza in continuare sursa citata, puterea de la Bucuresti nu mai controleaza situatia din tara.

„Cu fiecare zi, demonstratiile pasnice pot degenera in confruntari armate, daca autoritatile vor recurge la ajutorul armatei”, scrie publicatia rusa, anticipind un scenariu apocaliptic, prezent deja si pe unele televiziuni romanesti. „In aceast caz, multi dintre oligarhii romani si alti oameni influenti ar putea alege Moldova in calitate de refugiu provizoriu, ceea ce nu promite nimic bun moldovenilor”, mai sustine RBK Daily.

RBK reia teza favorita a Kremlinului, aceea ca liderii Aliantei pentru Integrare Europeana urmaresc unirea cu Romania, si citeaza experti care spun ca liderii moldoveni pro-europeni „au dat dovada de o absoluta incompetenta in gestionarea economiei, nu au reusit sa protejeze cetatenii de furia naturii, au pierdut un referendum ilegal, pe care ei l-au vrut”.

In continuare, pentru a descrie tabloul dezolant din Romania, ziarul rus il citeaza pe Oleg Voronin in calitate de om de afaceri. Fiul lui Vladimir Voronin, acuzat de coruptie si actual director al bancii Fincombank, sustine ca „si fara criza mondiala, Romania ar fi ajuns in prag de faliment. Iar odata cu venirea crizei, refluxul capitalului strain din sectorul financiar al Romaniei este foarte logic. Mai mult, numerosi oligarhi romani au inceput sa-si retraga capitalul din tara. Unii au ales Moldova in calitate de „oaza de liniste”. Presa moldoveana este plina de asemenea nume, precum Vantu, Patriciu, Voiculescu etc”.

RBK Daily face parte din trustul de presa detinut de Mihail Prohorov, locul 2 in topul celor mai bagati rusi. Prohorov este actionarul majoritar al celui mai mare producator de aur din Rusia. El a fost decorat in 2006 de Vladimir Putin pentru contributia sa la cresterea potentialului economic al Rusiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro