Sari direct la conținut

VIDEO Posibile fapte penale la Posta Romana, constatate de Corpul de control al primului-ministru. Raportul va fi trimis la DNA

HotNews.ro

Corpul de control al primului-ministru a realizat o sinteza a raportului privind verificarile efectuate la Compania Nationala „Posta Romana”, in urma solicitarilor transmise de Directia Nationala Anticoruptie, privind incheierea, executarea si incetarea a trei contracte, in care prezinta indiciile privind posibile fapte de natura penala. Corpul de control va sesiza DNA.

Este vorba de un contract de asociere in participatiune din 2006 cu SC Smart Telecom Solutions SRL, un contract de acelasi fel din 2009 cu SC Posh Telecom Solutions SRL si unul de prestari servicii din 2006, incheiat cu SC G4S Cash Solutions SRL.

  • Vezi sinteza raportului in documentul atasat

In cazul unuia dintre contracte, s-a constatat ca, prin invocarea unor imprejurari necorespunzatoare adevarului in scopul justificarii incheierii contractului de asociere in participatiune si prin schimbarea naturii contractului, Posta Romana a creat companiei S.C. Smart Telecom Solutions S.R.L. un avantaj de peste 6 milioane de lei (6.296.899 ron), care reprezinta paguba adusa patrimoniului Companiei Posta Romana.

In plus, Posta Romana a creat conditiile care Smart Telecom Solutions sa obtina despagubiri, desi aceasta societate se afla in culpa in legatuara cu executarea obligatiilor contractuale.

Posta Romana a fost obligata prin sentina tribunalului arbitral al Curtii de Arbitraj Comercial Internaional de pe langa Camera de Comert si Industrie sa plateasca daune-interese compensatorii de peste 4.500.000 euro.

De asemenea, in cazul altui contract, a fost obtinut un avantaj patrimonial de catre S.C. G4S Solutions S.R.L. in valoarea toatala de peste 423 milioane lei. Acest lucru s-a intamplat dupa ce au fost incheiate acte aditionale fara aplicarea procedurilor de achizitie publica, in care au fost majorate durata si valoarea contractului initial, generandu-se o situatie economica dificila pentru companie, din cauza stabilirii unui numar minim de kilometri pe care urma sa se faca transportul de valori si care trebuia sa fie platit chiar daca aceasta distanta nu era in fapt parcursa.

In ceea ce priveste contractul cu SC Posh Telecom Solutions SRL, Posta Romana a fost pagubita cu peste 1,1 milioane lei prin cooptarea nejustificata a acestei firme in activitatea companiei, ca intermediar pentru platile in regim electronic.

Corpul de control precizeaza ca exista indicii privind posibile fapte de natura penala, insa raportul nu constiutie un act administrativ in sensul Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, ci un act de informare si de sesizare a organelor de urmarire penala.

Prin urmare, va sesiza organele de urmarie penala in legatura cu operatiunile sau actle ilicite constatate, mai precis va sesiza DNA in legatura cu 8 fapte de natura penala, precum: fals intelectual, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, complicitate la abuz in serviciu.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/04ece1f05f4c67fb6a3755281035258c/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro