Procurorul general al Arabiei Saudite a anunțat luni că cinci persoane au fost condamnate la moarte și trei la pedepse cu închisoare ce totalizează 24 de ani în dosarul privind uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, în Istanbul, în luna octombrie a anului trecut, transmite Reuters.

Jamal Khashoggi intrand in consulatFoto: Captura YouTube

Khashogii avea rezidența în SUA și era un critic al prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al Regatului. El a fost ultima oară văzut la consulatul saudit din Istanbul, pe 2 octombrie 2018, unde trebuia să primească documente necesare pentru căsătorie.

Trupul lui ar fi fost tăiat în bucăți și scos din clădirea consulatului. Rămășițele sale nu au fost găsite nici până acum. Uciderea sa a provocat o revoltă a opiniei publice la nivel global, afectând imaginea prințului saudit.

CIA și alte guverne occidentale au spus că probabil prințul Mohammed a ordonat asasinatul, dar oficialii saudiți au susținut că acesta nu a avut nicio legătură.

11 saudiți au fost judecați pentru moartea lui Khashoggi într-un proces desfășurat în secret, în capitala Riad.

Procurorul general saudit Shalaan al-Shalaan a anunțat luni sentințele de primă instanță, acesta precizând și că Saud al-Qahtani, fost consilier regal saudit de rang înalt, a fost anchetat, dar nu a fost pus sub acuzare, astfel că a fost eliberat.

Tribnalul penal din Riad a condamnat la pedeapsa capitală cinci persoane, ale căror nume nu au fost făcute publice, ”pentru crimă sau participare directă la aceasta”. Cele trei pedepse cu închisoarea au fost date pentru ”rolul în mușamalizarea crimei și încălcarea legii”. Sentințele date pot fi atacate cu apel.

Trei persoane dintre cele 11 judecate au fost declarate nevinovate.